Το λαϊκό κράτος του Χίτλερ

Götz Aly
Εκδόσεις Κέδρος

Κατά τη διάρκεια της δίκης της Νυρεμβέργης, ο κατηγορούμενος Υπουργός Οικονομικών της ναζιστικής Γερμανίας από το 1937-1945, δήλωσε σε συνέντευξη του στον Αμερικανό ψυχίατρο Δρ. Leon Goldensohn: «Εγώ ήμουν μόνο ένα ασήμαντο πιόνι και δεν είχα ιδέα τι συνέβαινε… Φυσικά όταν άρχισε ο πόλεμος, έκανα ό,τι μπορούσα για να στηρίξω την οικονομία και να τη μεταμορφώσω από πολιτική οικονομία σε πολεμική…» (βλ. Leon Goldensohn, «Νυρεμβέργη - Το ψυχογράφημα των ανθρώπων που αιματοκύλησαν τον κόσμο», Εκδ. Κέδρος).

Το βιβλίο του Götz Aly έρχεται να αντικρούσει το επιχείρημα «δεν ήξερα». Με αναλυτικά και λεπτομερή στοιχεία, ο συγγραφέας αναλύει την «κοινωνική πολιτική» του χιτλερικού καθεστώτος απέναντι στους Γερμανούς πολίτες και περιγράφει πώς αυτή υλοποιήθηκε μέσα από ληστρικές ενέργειες: εις βάρος των οικονομιών των κατακτημένων χωρών, με την εξαναγκαστική εργασία εκατομμυρίων εργατών, με τη δήμευση των εβραϊκών περιουσιών, με την πείνα μέχρι θανάτου εκατομμυρίων Σοβιετικών, η ναζιστική ηγεσία κατόρθωσε να εξασφαλίσει στους Γερμανούς αφθονία μέσα από την απρόσκοπτη εισροή υλικών αγαθών και έτσι να τους καταστήσει πειθήνιους αποδέκτες της επικρατούσας κατάστασης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, υπογράφονταν νόμοι και διατάγματα που οδηγούσαν στη στρέβλωση της πραγματικής οικονομίας των κατακτημένων ή συνεργαζόμενων κρατών και δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για «νόμιμη» απομύζησή τους.

Ο Götz Aly δεν εξαιρεί από την ενοχή κανένα Γερμανό, πολίτη ή στρατιώτη. Σύμφωνα με την άποψή του, η ενοχή είναι συλλογική και δεν υπάρχει ελαφρυντικό για κανέναν, γεγονός που θα πρέπει να εξεταστεί σε σχέση με την ιδιοσυγκρασία του συγκεκριμένου λαού. Πρόκειται για ένα βιβλίο ντοκουμέντο που έρχεται να ρίξει λίγο παραπάνω φως σε αυτή την ιστορική περίοδο της οποίας αρκετές συνιστώσες δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v