Καστοριά: Βυζαντινή αύρα με θέα στην λίμνη

Καστοριά: Βυζαντινή αύρα με θέα στην λίμνη
Καστοριά: Βυζαντινή αύρα με θέα στην λίμνη
Με το Πάσχα φέτος να τοποθετείται ημερολογιακά πιο κοντά στον Χειμώνα, παρά στην Άνοιξη, η βόρεια Ελλάδα παραμένει επίκαιρη και η Καστοριά γίνεται ιδανικός προορισμός των εορταστικών ημερών. Τι να πρωτοπεί κανείς για την αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη με την μαγευτική θέα στην ήσυχη λίμνη από κάθε της σχεδόν σημείο; Για τα επιβλητικά αρχοντικά της, την πνιγμένη στο πράσινο φύση της; Η βόλτα σας στην Καστοριά πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τον γύρο της χερσονήσου μέσω της καταπληκτικής παραλίμνιας διαδρομής, καθώς και την περιδιάβαση των πέτρινων στενών της περιοχής Ντολτσό, με τα αρχοντικά, τις βυζαντινές εκκλησίες και την κεντρική πλατεία Ομόνοιας.

Μόνο το γεγονός ότι η Καστοριά διαθέτει εβδομήντα δύο μεταβυζαντινές και νεότερες εκκλησίες προϊδεάζει τον επισκέπτη για το ύφος των Άγιων Ημερών εκεί. Το έθιμο ξεκινά από την Μεγάλη Πέμπτη, όταν στα παράθυρα των σπιτιών απλώνονται κόκκινες βελέντζες και κόκκινα μαντήλια «για το καλό», όπως λένε οι ντόπιοι. Αν δεν επιλέξετε κάποιον ναό της πόλης για την Ανάσταση, προτείνουμε να επισκεφθείτε το χωριό Αμπελόκηποι, περί τα 10χλμ. από την Καστοριά, όπου η λειτουργία στον Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης είναι πολύ πιο ήσυχη και κατανυκτική.

Φαγητό – Διασκέδαση: Δείπνο με στιλ και πρωτότυπες γεύσεις στο Nautical Hall, σε έναν κομψό χώρο με θέα στην λίμνη. Για εξαιρετικά μαγειρευτά και τοπική κουζίνα προτείνουμε το Κράτεργο, στην οδό Ορεστείων 19. Τέλος, μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε την εξαιρετική κουζίνα στο Ντολτσό (Τσακάλη 2), το οποίο καταλαμβάνει το ισόγειο ενός παλιού αρχοντικού. Εκεί θα δοκιμάσετε τοπικά μεζεδάκια, ψητά και, αν είστε τυχεροί, κυνήγι.
Διαμονή: Στο Αρχοντικό της Βενετούλας, ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο στην περιοχή Ντολτσό, με τιμές που τις ημέρες του Πάσχα ξεκινούν από 100 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό. Αρκετά κεντρικά, και με θέα στην λίμνη, βρίσκεται το ομώνυμο με την πόλη ξενοδοχείο Καστοριά, με τιμές που ξεκινούν επίσης από 100 ευρώ την βραδιά για ένα δίκλινο με πρωινό.
Πώς θα πάτε: Οδικώς: Η Καστοριά απέχει περί τα 575 χλμ. από την Αθήνα, οπότε υπολογίστε πως το ταξίδι σας θα διαρκέσει περί τις επτά ώρες –συνυπολογίζοντας την παράκαμψη που αναγκαστικά θα ακολουθήσετε στα Τέμπη. Από την Θεσσαλονίκη, μέσω της Εγνατίας Οδού, η Καστοριά απέχει 190 χλμ., περί τις δυόμισι ώρες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v