Παλιές διαφημίσεις που βλέπαμε στην τηλεόραση

Θυμηθείτε μαζί μας δεκαπέντε αγαπημένες ρετρό διαφημίσεις από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, τότε που η ελληνική τηλεοπτική διαφήμιση έκανε τα πρώτα της βήματα.
Παλιές διαφημίσεις που βλέπαμε στην τηλεόραση
Οι πρώτες μπύρες σε «τι-κουτί-κουτί». Ένας μικρούλης που τρέχει-τρέχει για να γίνει άντρας. Μια γκοφρέτα πάσης Ελλάδος και μια θεία που ακούει στο όνομα Όλγα και απλά… ξέρει. Μνήμες από τις πρώτες δεκαετίες της ελληνικής τηλεόρασης, στις «αθώες» εποχές των ‘70s και ‘80s, τότε που η ελληνική τηλεοπτική διαφήμιση έκανε τα πρώτα της βήματα και δημιουργούσε σλόγκαν που τα θυμόμαστε ακόμη με νοσταλγία. Μπείτε μαζί μας στη μηχανή του χρόνου μέσα από σπάνια video και δείτε ξανά 15 τέτοιες ρετρό διαφημίσεις.

Μπύρα Χένινγκερ

Την δεκαετία του ’70, η Henninger γράφει ιστορία στις καταναλωτικές συνήθειες των φίλων της μπύρας, αφού είναι η πρώτη που κυκλοφορεί μπύρα σε κουτί – και τι κουτί, κουτί! Το jingle που κόλλησε σε όλους τους Έλληνες ήταν διασκευή του ιταλικού τραγουδιού «tico tico».

Νουνού

Εδώ βλέπετε μία από τις πρώτες – αν όχι την πρώτη, όπως υποστηρίζει το video – διαφήμιση της ελληνικής τηλεόρασης, και μάλιστα έγχρωμη, με την οικογένεια που λατρεύει το Νουνού. Αργότερα τη δεκαετία του ‘70, ήρωας της Νουνού έγινε ο θρυλικός Μπόμπος, που είτε είχε πάρτι γενεθλίων, είτε βρισκόταν στην τάξη, το μυαλό του το είχε πάντα στο γάλα.


Σερενάτα και πάσης Ελλάδος

Στις αρχές των ‘80s, η γνωστή γκοφρέτα μπήκε δυναμικά στον «χορό» των jingles, με ένα πιασάρικο τραγουδάκι-ύμνο στην γκοφρέτα που «ταιριάζει σε όλες τις περιστάσεις».

Σόφτεξ

Εντατικά – και ασπρόμαυρα- μαθήματα αγγλικών δίδασκε η ρετρό διαφήμιση χαρτομάντιλων, γυρισμένη σε μια σχολική τάξη που ξέρει να εκτιμά το απαλό χαρτομάντιλο.

Bic

Ξυρίζει-ξυρίζει-ξυρίζει. Ανάβει-ανάβει-ανάβει. Γράφει-γράφει-γράφει… κι απλουστεύει τη ζωή. Το απολαυστικό τραγουδάκι της Μπικ μας ενημερώνει για τα γνωστά ξυραφάκια, τους αναπτήρες και τα στυλό με τα οποία ξυρίστηκαν-άναψαν-έγραψαν γενιές και γενιές έκτοτε.

Amstel

Το μακρινό 1978 η Amanda Lear τραγουδά το «Give a bit of mmh to me» και η γνωστή μπύρα κάνει το άσμα της σύνθημα, μαζί με το σλόγκαν «Έτσι μ’ αρέσει». Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, το σλόγκαν παραμένει σχεδόν ίδιο: «Γιατί έτσι μας αρέσει».

Kolynos

«Το πρωί δροσερή κι άσπρα δόντια-κάτασπρα-λαλαλα - Κολυνός προκαλεί!», τραγουδούσε η ανδρική φωνή όσο το κάτασπρο χαμόγελο της πρωταγωνίστριας του σποτ προκαλούσε συγκρούσεις στον δρόμο.

Ρολόι Κιτ

Στα μέσα των ‘80s, ο «Ιππότης της Ασφάλτου» έχει ξετρελάνει τους πιτσιρικάδες της εποχής, γι’ αυτό και οι εταιρίες παιχνιδιών σκαρφίστηκαν να λανσάρουν ως παιχνίδι το «φανταστικό ρολόι του Κιτ» που έκανε σούζες και κόντρες.

Κόκα Κόλα σε κουτί

Το ημερολόγιο γράφει 1980 και το γνωστό αναψυκτικό γίνεται για πρώτη φορά διαθέσιμο σε κουτί… «Χαμογέλα κι εσύ»!

Γάλα Βλάχας

Το 1974, το Γάλα Βλάχας προέτρεπε όλα τα μικρά αγοράκια να τρέξουν, να πιουν γάλα και να γίνουν άντρες ωραίοι, γεροί.

Μινιόν

Το γνωστό και αδικοχαμένο πολυκατάστημα της Πατησίων γιορτάζει τα Χριστούγεννα του 1982 και το κάνει με κάθε λαμπρότητα. Δείτε στο παραπάνω video τι θα συναντούσατε αν το επισκεπτόσασταν εκείνη τη χρονιά.

Μίσκο

Από τα ‘70s μέχρι και τα τέλη των ‘80s έπαιζε η συγκεκριμένη χριστουγεννιάτικη διαφήμιση των ιταλικών ζυμαρικών στην ελληνική τηλεόραση. Πρωταγωνιστής, ο θρυλικός ιταλός μάγειρας που μας εύχεται «I migliori auguri από Μίσκο»!

Η Θεία Όλγα

Όλοι έχουμε μια θεία που ξέρει από δουλειές του σπιτιού. Απλώς την δεκαετία του ’70, όλοι είχαμε την ίδια: Τη θεία Όλγα.

Δομή

«Καλά, ποιος είσαι; Η Δομή είσαι;» Την πρώτη δεκαετία της ΥΕΝΕΔ, η εγκυκλοπαίδεια Δομή προσπάθησε να γίνει σύνθημα που ακούγεται σε κάθε σχολική τάξη, μέσα από την παραπάνω ασπρόμαυρη διαφήμιση.

Κρασί Κουρτάκη

Χταποδάκι; Κουρτάκη. Γιουβετσάκι; Και Κουρτάκη. Σαγανάκι, σουβλάκι ή μοσχαράκι; Πάντα ο κύριος της διαφήμισης, θέλει μαζί «και ρετσίνα Κουρτάκη».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v