Ταινίες για το Πάσχα: Με αγάπη από τη Ναζαρέτ

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, ο Βαραββάς, η Σαλώμη, ο Σπάρτακος και τ’ άλλα παιδιά επιστρέφουν στην μικρή μας οθόνη για άλλη μια «μεγάλη» τηλεοπτική εβδομάδα.
Ταινίες για το Πάσχα: Με αγάπη από τη Ναζαρέτ
του Γιώργου Κόκουβα

Δεν θα το πιστέψετε: Φέτος το Πάσχα, η ελληνική τηλεόραση θα προβάλλει τον Ιησού από τη Ναζαρέτ. Και το Μπεν Χουρ. Και την Ματίλντα, δύο φορές. Η Μεγάλη Εβδομάδα έχει μπει για τα καλά, και οι τηλεοπτικοί σταθμοί τηρούν τα έθιμά τους, σερβίροντας για άλλη μια χρονιά τις πιο πολυπαιγμένες κασέτες τους – μετά το «Κωνσταντίνου και Ελένης» και «το Ρετιρέ» για να είμαστε απόλυτα ακριβείς - που κάνουν τους εκπαιδευμένους τηλεθεατές να στρωθούν και πάλι στην αγαπημένη τζεφιρέλεια ιεροτελεστία τους και τους υπόλοιπους να σβήσουν την τηλεόραση προσδοκώντας τηλεοπτική Ανάσταση.

Αν ανήκετε στους πρώτους, δείτε τις δέκα πιο πασχαλινές ταινίες της (καρμπόν κάθε φορά) ελληνικής Μεγάλης Εβδομάδας, και τις ημέρες και ώρες προβολών τους. Οι υπόλοιποι, δείτε απλώς πότε πρέπει να κρατήσετε κλειστούς τους δέκτες σας.

*Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ

Η τηλεταινία που σχεδόν πολιτογράφησε έλληνα τον Φράνκο Τζεφιρέλι κοντεύει πλέον να λιώσει εκεί στα headquarters του ANT1. Ο πιο «γνωστός» και οικείος Χριστός στην συνείδηση του έλληνα τηλεθεατή επιστρέφει κάθημερινά (εκτός Μ. Πέμπτης λόγω Europa League) στις 21.15.

*Βαραββάς

Τα θρησκευτικά έπη που έγιναν μόδα στα χολυγουντιανά στούντιο την δεκαετία του ’60 έφεραν τον Άντονι Κουίν στη θέση του ληστή που απελευθερώθηκε αντί του Ιησού, αλλά εν τέλει ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Κλασική Μεγάλη Πέμπτη στο Mega, γεμάτη ρωμαϊκές περικεφαλαίες, κομπάρσους με σεντόνια πιασμένα με πόρπες και πολύ θρησκευτικό συναίσθημα.
Πότε: Πέμπτη 2/5 στις 16.00, Mega

*Μπεν Χουρ

Σιγά μην έλειπε η ταινία-έπος του Ουάιλερ από το πρόγραμμα του Star, το οποίο έχει πάρει εργολαβία το Ben Hur τα τελευταία χρόνια, καθιερώνοντας ειδική ζώνη κάθε Μεγάλη Παρασκευή – ήτοι από το μεσημέρι μέχρι να βγει ο Επιτάφιος, το πλοίο με τους σκλάβους που φορούν αρχαιοπρεπείς φουστίτσες ταξιδεύει στην τηλεοπτική οθόνη χωρίς σταματημό. Η ατελείωτη ταινία – για όσους δεν την έχετε δει μία από τις δεκάδες φορές που έχει προβληθεί στην ελληνική τηλεόραση – αναφέρεται στην εκδίκηση του Μπεν Χουρ, που κατηγορήθηκε για την απόπειρα δολοφονίας του κυβερνήτη της Ιερουσαλήμ. Στο τιμόνι του cast ο Charlton Heston – η ταινία τιμήθηκε με 11 Όσκαρ.
Πότε: Μεγάλη Παρασκευή στις 15.30, STAR

*Σπάρτακος

Άλλο ένα τρίωρο έπος, αυτή τη φορά διά χειρός Στάνλεϊ Κιούμπρικ, βρίσκει τον δρόμο του προς την ελληνική πασχαλινή τηλε-παράδοση. Ο Κερκ Ντάγκλας ως Σπάρτακος αναλαμβάνει να οργανώσει την εξέγερση των σκλάβων στη Ρώμη, με φόντο τα λιοντάρια του Κολοσσαίου. Η ταινία ξεκινά ημέρα και θα σας συντροφεύσει… ως την Ανάσταση.
Πότε: Μ. Σάββατο στις 16.00, STAR

*Η Βίβλος

O ANT1 προφανώς φοβάται ότι οι κόπιες του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» δεν θα αντέξουν άλλη μία αναπαραγωγή και θα πάρουν φωτιά, γι’ αυτό φέτος μας πλασάρει «ύπουλα» μια νέα παραγωγή σε συνέχειες κάθε βράδυ αμέσως μετά τον «Ιησού», την οποία πιθανώς προορίζει για διάδοχο. Πρόκειται για το 10ωρο επικό docudrama «Η Βίβλος» του History Channel, που όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός, έχει κάνει ρεκόρ τηλεθέασης στις χώρες που προβλήθηκε.
Πότε: Μ. Δευτέρα-Τρίτη στις 22.15, Μ. Τετάρτη στις 23.15, Μ. Πέμπτη στις 19.00, Μ. Παρασκευή στις 19.00 και 23.15, Μ. Σάββατο στις 18.00 και 21.15.

*Ματίλντα

Καμία σχέση με το Πάσχα δεν έχει, αλλά το ψυχαγωγικό τμήμα του Mega έχει κατορθώσει να καταστήσει την μικρή Ματίλντα αναπόσπαστο κομμάτι της Μεγάλης Εβδομάδας. Η κορούλα του Ντάνι ντε Βίτο έχει υπερφυσικές δυνατότητες, αλλά η οικογένειά της την αγνοεί επιδεικτικά. Η «μαγεία» αρχίζει όταν την στέλνουν στο σχολείο μιας τρελής διευθύντριας που καταβροχθίζει πιτσιρίκια για πρωινό – χιλιοπαιγμένο αλλά απολαυστικό, το κινηματογραφικό αυτό παραμύθι που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ θα προβληθεί δύο φορές αυτή την εβδομάδα.
Πότε: Μ. Παρασκευή στις 14.50 και Κυριακή του Πάσχα στις 14.50.

*Ο Βασιλιάς Δαυίδ

Ο Δαβίδ είναι ένας νεαρός, ταπεινός βοσκός, τον οποίο ο προφήτης Σαμουήλ ανακηρύσσει μελλοντικό βασιλιά της χώρας. Ακολουθεί η μάχη με τον Γολιάθ, η κατατρόπωση των Φιλισταίων και η βασιλική στέψη του Δαβίδ. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ρίτσαρντ Γκιρ.
Πότε: Την Μ. Παρασκευή 3/5 στις 10.45, ANT1

*Ο Χορός της Σαλώμης

Η Ηρωδιάδα προσπαθεί να πείσει τον βασιλιά Ηρώδη να αποκεφαλίσει τον βαπτιστή Ιωάννη. Όταν η πριγκίπισσα Σαλώμη επιστρέφει, και η Ηρωδιάδα αντιλαμβάνεται τον πόθο του Ηρώδη για εκείνη, της αναθέτει να χορέψει τον περίφημο χορό της, με απώτερο σκοπό το κεφάλι του Ιωάννη επί πίνακι. Το αποτέλεσμα, άλλη μια ταινία της επικής αλλά μάλλον κιτς αισθητικής των μέσων του περασμένου αιώνα. Στον ρόλο της Σαλώμης, η Ρίτα Χέιγουορθ.
Πότε: Μ. Σάββατο στις 7.00π.μ., Mega

*Η Κιβωτός του Νώε

Ταινία παραγωγής του 1999, ιδανική αν έχετε τρεις ώρες να σπαταλήσετε για να δείτε την κλασική βιβλική ιστορία του Νώε και του κατακλυσμού. Στον ρόλο του Νώε ο Γιον Βόιτ, ενώ στο τιμόνι του σκηνοθέτη ο Τζον Ίρβιν.
Πότε: Μ. Πέμπτη στις 21.00, STAR

*Οι ταινίες που μας «αποχαιρέτισαν»
Είναι αυτές που μάλλον δεν άντεξαν την πολύχρονη τριβή τους μέσα στις αποθήκες των καναλιών, γι’ αυτό και δεν τις είδαμε φέτος στις λίστες των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Με άλλα λόγια, μην περιμένετε φέτος να δείτε τον «Δημήτριο και τους Μονομάχους», τις «Δέκα Εντολές» ή τον «Χιτώνα». Υπομονή, ίσως τις δείτε την επόμενη χρονιά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v