Η ποιοτική και η… ποιητική μας τηλεόραση

Ο ΑΝΤ1 ετοιμάζει πυρετωδώς το νέο του μεγάλο show, Ήρωες Ανάμεσά μας, και οι φήμες για συμμετοχή της Κικής Δημουλά δεν είναι οι μόνες που μας ανησυχούν.
Η ποιοτική και η… ποιητική μας τηλεόραση
του Γιώργου Κόκουβα

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είδαμε το πρώτο trailer του νέου show του ANT1, «Ήρωες ανάμεσά μας». Show το οποίο ο σταθμός προωθεί σαν κάτι πολύ μεγάλο, σαν κάτι πολύ σημαντικό, σαν πρόγραμμα αξιώσεων, σαν «μια κοινωνική αποστολή μεγαλύτερη από την τηλεόραση», όπως καταλήγει το spot.

Και καλά κάνει, από την μία, γιατί από την τηλεόραση (αν δεν το καταλάβατε) λείπουν τα shows – όπως και τα αντίστοιχα μεροκάματα που αυτά φέρνουν. Από την άλλη, πώς μπορείς να μην σταθείς στην προφανή ηθική τραμπάλα επί της αρχής της εκπομπής: Στόχος της είναι να ανακαλύψει καθημερινούς ανθρώπους, ήρωες που με αυταπάρνηση κάνουν το καλό και το ρίχνουν στο γιαλό «χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση ή προσοχή», όπως αναφέρει και ο Σάκης Ρουβάς, παρουσιαστής του show στο trailer. Πώς αυτοί οι άνθρωποι που είναι αξιοθαύμαστοι ακριβώς επειδή δεν επιζητούν ανταπόδοση και προσοχή, θα δεχθούν να γίνουν αντικείμενα της τηλεοπτικής μας προσοχής;

Ψιλά γράμματα, θα πείτε – άλλωστε το concept έχει ήδη παιχθεί με επιτυχία στο εξωτερικό (με επεισόδια όπως «ο οδηγός που έσωσε εγκλωβισμένο ζευγάρι» κλπ) και θα γίνει και εδώ επιτυχία, αφού αφενός έχει για παρουσιαστεί τον Sakis και αφετέρου δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Το κανάλι, όμως, έχει άλλες βλέψεις: Να παντρέψει το pop με το πνευματικό. Την δημοτικότητα με την κουλτούρα. Την τηλεθέαση με την διανόηση. Κι αυτό προσπαθεί να το πετύχει με την σύνθεση της κριτικής επιτροπής του show.

Αυτοί είναι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο πρώην προπονητής της Εθνικής Παναγιώτης Γιαννάκης, ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος, οι καθηγητές Ιατρικής Δημήτρης Τριχόπουλος και Αντωνία Τριχοπούλου, η καθηγήτρια Ψυχολογίας Φωτεινή Τσαλίκογλου και η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη (θα είναι συντονίστρια του show). Και… η Κική Δημουλά.

Αυτό το τελευταίο όνομα δεν έχει σταματήσει να απασχολεί τα τηλεοπτικά πηγαδάκια εδώ και δύο εβδομάδες, από τότε που διέρρευσε η φήμη της πρότασης του ΑΝΤ1 προς την ποιήτρια. Καμία επίσημη πληροφόρηση δεν έχουμε από το κανάλι, παρ’ ότι τα γυρίσματα έχουν ήδη αρχίσει, αλλά δεκάδες ελληνικά blogs επικαλούνται πηγές που υποστηρίζουν ότι η Κική Δημουλά έχει πει το μεγάλο «ναι». Σε δημοσίευμά της την Τρίτη, η Ελευθεροτυπία αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, παρ’ ότι η ίδια δεν το έχει διαψεύσει.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα είναι άλλο: Πως το έργο το έχουμε ξαναδεί. Οι ιθύνοντες κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν «άκαυτους» κριτές με κύρος για να αναβαθμίσουν το επίπεδο της παραγωγής, και καταφέρνουν ακριβώς το αντίστροφο: Να αναγκάζουν αυτούς τους ανθρώπους να ξεχνούν το κύρος τους και να πέφτουν στο επίπεδο της ελληνικής τηλεόρασης.



Ποιος έχει ξεχάσει τον διασυρμό του Αντώνη Βαρδή και της Κατερίνας Κούκα, οι οποίοι ξέχασαν ότι ήταν αξιοπρεπείς λαϊκοί καλλιτέχνες και κάθε μεσημέρι ήταν μόνιμοι θαμώνες στην Τατιάνα για να κατηγορήσουν την Άσπα από το Fame Story; Ποιος έχει ξεχάσει τον Γιάννη Σπανό, που δέχθηκε να γίνει κριτής στο Dream Show για να «αναδείξει μουσικά ταλέντα» και κατέληξε να ακούει κακόγουστα σόκιν αστειάκια από την γύρω παρέα του Ηλία Ψινάκη και του Ανδρέα Μικρούτσικου;

Ακόμη θυμάμαι την ανακοίνωση του πρώτου talent show του Mega, Popstars, που ανέφερε το όνομα του Νίκου Μουρατίδη, και τον Τύπο που τον σύστησε ως μουσικό ειδήμων με φίνο καλλιτεχνικό κριτήριο. Και πιθανότατα να ήταν (και να είναι), αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πια, γιατί σύσσωμο το κοινό τον θυμάται σαν τον άνθρωπο που είπε το «σκάσε ηλίθια» στον Μάρκελλο Νύκτα και ξεκατινιαζόταν με τον Γιώργο Θεοφάνους.

Ο ANT1 μπορεί να αποφύγει τέτοια λάθη, αφήνοντας έξω από την νέα του εκπομπή το στοιχείο του κακώς νοούμενου reality. Δυστυχώς, όμως, γνωρίζει πολύ καλά πως αν δεν το αφήσει απ’ έξω, θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία. Ελπίζουμε να πάρει το ρίσκο.

*Τα νούμερα της εβδομάδας

Τα 10 κορυφαία προγράμματα για την εβδομάδα 25-31/3/2013


Τα μερίδια των τηλεοπτικών σταθμών

Πηγή: NIELSEN AUDIENCE MEASUREMENT
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v