Ζήτω το τηλεοπτικό έθνος!

Η Φατμαγκιούλ έσκασε στις οθόνες μας ανήμερα της εθνικής επετείου και η Χρυσή Αυγή έστησε «πάρτι» στην Μεσογείων. Μάθετε τα τηλεοπτικά νέα της εβδομάδας.
Ζήτω το τηλεοπτικό έθνος!
του Γιώργου Κόκουβα

Ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις της στήλης να υπερασπιστεί τα τουρκικά σίριαλ που προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση. Αν και πρόκειται για καλογυρισμένες, άρτιες σαπουνόπερες, παραμένουν σαπουνόπερες. Και μπορεί συχνά να λέμε ότι γέμισε από δαύτες το καθημερινό πρόγραμμα, ότι έχουν πάρει την θέση ελληνικών παραγωγών στερώντας την (νεκρή) τηλεοπτική αγορά από παραγωγικότητα, αλλά όταν η Χρυσή Αυγή διαδηλώνει εναντίον τους και κατουρά έξω από τηλεοπτικούς σταθμούς, δεν μπορείς παρά να πάρεις το μέρος της Φατμαγκιούλ. Αυθόρμητα. Από ένστικτο.

Από εκείνο το ένστικτο που σε κάνει να αηδιάζεις με όλα τα σχόλια στο Facebook page του Mega («σκατά στον τάφο σας Τουρκόσποροι», «αντί να βάλετε μια επίκαιρη ελληνική ταινία» κλπ) που συνοδεύονται από avatars με την ελληνική σημαία.

Γιατί ως γνωστόν, το γαλανόλευκο της ελληνικής σημαίας κηλιδώνεται από τις τουρκικές σαπουνόπερες και όχι από τα μαύρα αγκυλωτά συμβολάκια κάποιων άλλων ή από τον κιτρινισμό της ελληναράδικης πλευράς της τηλεόρασης. Δεν είδαμε κανέναν να διαδηλώνει ενάντια στην καθημερινή προβολή των εκπομπών τύπου Τατιάνας. Δεν είδαμε κανέναν να κάνει την ανάγκη του για να δηλώσει (πέραν του ότι η Βουλή έχει πολλά κοινά με τα σπήλαια του Νεάντερνταλ) την αντίθεσή του στο γιγάντιο budget του γλεντιού του «Στην υγειά μας» της δημόσιας τηλεόρασης.

Ωστόσο, είδαμε τον ANT1 να αντικαθιστά εκτάκτως τον Σουλεϊμάν (αυτόν που επιλέγουν καθημερινά δύο εκατομμύρια τηλεθεατές) με την ιστορική ελληνική ταινία «Η Δίκη των Δικαστών» (και μάλιστα τόσο εκτάκτως που ούτε πρόλαβαν να βάλουν link στην καταχώριση του προγράμματος). Είδαμε για τριακοστή φορά την Μπουμπουλίνα και τον Παπαφλέσσα, την Καρέζη, τον Παπαμιχαήλ και την Δανδουλάκη σε φτηνές παραγωγές που τονώνουν το εθνικό αίσθημα όσων δεν ξέρουν (ή δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να διαβάσουν) Ιστορία, αλλά περιμένουν την 25η Μαρτίου για να τους ενοχλήσουν οι τουρκικές σειρές που μετά μανίας παρακολουθούν τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου.

Ναι, το Mega στις 19.00 της 25ης Μαρτίου πρόβαλε την Φατμαγκιούλ. Κι αν οι διαμαρτυρίες προς τον σταθμό έγιναν γιατί οι διαμαρτυρόμενοι αξίωναν από το κανάλι να σεβαστεί άγραφους εθιμοτυπικούς κανόνες λόγω της ημέρας, πάμε πάσο. Αλλά όταν σε αυτή την «ελεύθερη» χώρα έχουν προηγηθεί επεισόδια έξω από θέατρα με ξυλοδαρμούς επειδή μέσα θα παιζόταν κάτι που δεν άρεσε στους «πιο-Έλληνες-από-τον-μέσο-όρο», μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο κίνδυνος του έθνους μας δεν είναι η Φατμαγκιούλ και η Ναζλί, και ότι αυτό που βρωμάει τριγύρω μας δεν είναι απλώς τα ούρα εκλεγμένων βουλευτών κάπου στη Μεσογείων.

*Τα υπόλοιπα νέα της εβδομάδας

-Τα νέα ελληνικά σίριαλ του Mega σκίζουν σε τηλεθέαση, αλλά δεν μας συγκινούν ιδιαίτερα σε ποιότητα σεναρίου, καθώς βλέπουμε απλώς καλούς τηλεοπτικούς ηθοποιούς να παίζουν στον αυτόματο.
-Ο ANT1 ετοιμάζει πολλά πράγματα, το κορυφαίο εκ των οποίων είναι το show «Ήρωες ανάμεσά μας» με παρουσιαστή τον Σάκη Ρουβά, συντονίστρια την Μαρία Χούκλη, «πρωταγωνιστές» απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας που κάνουν την διαφορά και (έκτακτο, έκτακτο) μέλος της κριτικής επιτροπής, όπως όλα δείχνουν, την Κική Δημουλά.
-Πρεμιέρα έκανε στον τηλεοπτικό αέρα το νέο κανάλι του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, «GR», το οποίο εκπέμπει στην Αττική μέσω της συχνότητας του Zoom και στην επαρχία μέσω άλλων συχνοτήτων καθημερινά από τις 17.00 ως τις 2.00. Στο νέο κανάλι θέσεις πήραν μεταξύ άλλων οι Χαρδαβέλας, Καραμέρος, Κίλιαν, Μαγγίρα, Πανοπούλου, Πολυχρονίου. Την ίδια ημέρα, ο καναλάρχης Μάκης κρίθηκε ελεγκτέος από την ΕΣΗΕΑ ως «απεργοσπάστης» σε περσινή απεργία και διαγράφηκε για έξι μήνες από την Ένωση.
-Η ΕΡΤ, στην ποπ έκπληξη της εβδομάδας εγκαινίασε νέα «στήλη» κάθε Κυριακή βράδυ στις 22.00, προβάλλοντας στην ΕΤ1 όλους τους τελικούς της Eurovision από το 2004 ως σήμερα.
-Στάση αναμονής τηρείται στο Mega για την εκπομπή μαγειρικής του chef Γιάννη Λουκάκου, μετά το σοβαρό τροχαίο ατύχημα του Τόμας Πρωτόπαππα, ο οποίος θα λάμβανε μέρος στο «Dr. Cook».
-Το Mega συνεχίζει την ενδιαφέρουσα δράση «Καναλάρχης για μια μέρα»: Αυτή την Κυριακή θα ξαναδούμε κλασικές στιγμές της παλιάς καλής τηλεόρασης, όπως Ρουκ Ζουκ, Τι Ψυχή θα παραδώσεις μωρή, Σαν στο σπίτι σας και Άλλα κόλπα. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v