Έχει (δεοντολογικά) όρια η ελληνική τηλεόραση;

Τι κι αν η άγρια δολοφονία σε μια μικρή ελληνική κοινωνία αποτελεί ευαίσθητο θέμα; Η ελληνική τηλεόραση έχει τους κατάλληλους ανθρώπους να χειριστούν με λεπτότητα το ζήτημα. Πάνω απ' όλα, χωρίς να "βιάζει" εκ νέου την οικογένεια της (ακόμα) άτυχης κοπέλας.
Έχει (δεοντολογικά) όρια η ελληνική τηλεόραση;
Ποια είναι αλήθεια τα όρια, πέρα από τα οποία η δουλειά του παρουσιαστή είναι ντροπή; Είναι ντροπή να παρουσιάζεις ένα θέμα γιατί είναι σίγουρο ότι θα φέρει νούμερα; Γιατί να είναι; Είναι ντροπή να παρουσιάζεις ένα κατάπτυστο θέμα γιατί είναι σίγουρο ότι θα φέρει νούμερα; Κάποιοι κλείνουν την μύτη και καταπίνουν το πικρό φάρμακο. Είναι ντροπή να παρουσιάζεις ένα κατάπτυστο θέμα γιατί είναι σίγουρο ότι θα φέρει νούμερα, και να το απολαμβάνεις;

Αν είχαν αποσαφηνιστεί τα όρια της ντροπής, ίσως και να είχαμε καλύτερη τηλεόραση. Αλλά αυτό που έκανε εκείνη στην πρώτη της εκπομπή για το 2013, σίγουρα ξεπερνά τα όρια – τα δικά μου τουλάχιστον, αν όχι της κοινής λογικής.

Πέφτουν οι τίτλοι αρχής. Εκείνη μπαίνει στο πλατό καταχειροκροτούμενη. Είναι άνετη, είναι φιλική, είναι η απόλυτη παρουσιάστρια. Κάθεται στον αναπαυτικό της καναπέ και ανοίγει μια βαλιτσάρα με χαρτονομίσματα των είκοσι ευρώ, που προορίζονται σε έναν τυχερό θεατή (οξύμωρος ο προσδιορισμός «τυχερός» όταν το ουσιαστικό που προσδιορίζει είναι ο θεατής αυτής της εκπομπής).

Ανοίγει και ένα άλλο κουτάκι και προτάσσει τα επίχρυσα γούρια για το ’13 που χαρίζει γνωστή εταιρεία κοσμημάτων. Κι άλλοι υπερτυχεροί θεατές.

Και ξαφνικά, σαν σε άσκηση αυτοσχεδιασμού στο Actor’s Studio, σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, τα ζυγωματικά χαμηλώνουν, η φωνή γίνεται μπάσα, και το ύφος συγκαταβατικό. Τώρα θα πει κάτι σοβαρό.

Ότι μετά τα γούρια, μετά τα εικοσάευρα, μετά το φιλικό chit-chat με τις νεαρές «φιλεναδούλες» της στις καρέκλες του ζωντανού κοινού, θα ακούσουμε αποκλειστικές δηλώσεις του δολοφόνου της Ξάνθης. Θα ακούσουμε την δική του οπτική αυτού του στυγερού εγκλήματος, το οποίο συνίσταται στον βιασμό και την δολοφονία της νεαρής φοιτήτριας, την οποία έκαψε ζωντανή σχεδόν έξω από το σπίτι της.

Θα τον ακούσουμε να μας περιγράφει βήμα-βήμα το συμβάν – σαν να είναι τόσο απλό και ευχάριστο όσο η ευχή «καλή χρονιά» των ημερών, να εξηγεί πώς κατά βάθος δεν φταίει γιατί «δεν ήταν ο εαυτός του» και επειδή εκείνη δεν αντιστάθηκε, άρα το ήθελε, θα τον ακούσουμε στο τέλος να ομολογεί ότι του αξίζει η θανατική ποινή, όπως θα ακούσουμε και συγγενή της κοπέλας να γυροφέρνει τα λόγια του γύρω από τον γλυκό πειρασμό της αυτοδικίας. Φυσικά, παράλληλα, θα απολαμβάνουμε παλαιότερες φωτογραφίες της νεκρής κοπέλας με μαγιό. Και, το ίδιο φυσικά, θα ακούσουμε και μερικούς ειδήμονες να αναλύουν τις δηλώσεις του και την ενοχή του.

Στο τέλος, ο floor manager θα κάνει νόημα στο τυχερό live κοινό να ξαναχειροκροτήσει την παρουσιάστρια που έκανε την δουλειά της, που δεν βίασε την προσωπική ζωή συγγενών, δεν παραβίασε καμία δεοντολογία, και δεν έκανε νούμερα στις πλάτες ενός ευαίσθητου θέματος. Θα κληρωθούν και τα επίχρυσα γούρια, θα κλείσουμε την οθόνη σιγά-σιγά για να μην ξυπνήσουμε το ΕΣΡ που γυρίζει πλευρό και όλοι θα επιστρέψουμε χορτασμένοι στην καθημερινότητά μας, μέχρι αύριο, που η θεματολογία θα περιλαμβάνει την ερωτική ζωή ενός παίκτη από το “Dancing With the Stars”. Καλό μας απόγευμα.

*Τα νούμερα της εβδομάδας
Το top 10 των προγραμμάτων για την εβδομάδα 31/12 έως 6/1


Το μερίδιο των τηλεοπτικών σταθμών για την ίδια εβδομάδα

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v