Η Eurovision χρεοκόπησε!

Η κυβέρνηση προτείνει οικειοθελή αποχώρηση από την Eurovision, οι Eurofans και οι δημοσιογράφοι του Star πενθούν και εμείς αναρωτιόμαστε πόσο ακριβότερη είναι η συμμετοχή μας στο ευρω-πάρτι από την συμμετοχή μας στο ελληνο-πάρτι.
Η Eurovision χρεοκόπησε!
του Γιώργου Κόκουβα

«Η δημόσια τηλεόραση δεν θα πρέπει να συμμετάσχει εφέτος στον διαγωνισμό της Eurovision ανταποκρινόμενη στο κυρίαρχο λαϊκό αίσθημα». Τάδε δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου προ ολίγων ημερών, και επήλθε το χάος. Οι μισοί έσπευσαν να χαιρετίσουν πανηγυρικά τη δήλωση, με την φράση «να και τα καλά της κρίσης, επιτέλους», και οι άλλοι μισοί σοκαρίστηκαν, γιατί θεωρούν πως δεν νοείται τηλεοπτική σεζόν χωρίς Eurovision, χωρίς ανταποκρίσεις του Star, χωρίς γκρίνιες για τις συμμετοχές, το ενδυματολογικό, την χορογραφία, τους στίχους και το κατά πόσο το ανατολικό μπλοκ μας κόβει τον δρόμο προς την κορυφή.

Δεν τασσόμαστε υπέρ ούτε της μίας ούτε της άλλης πλευράς. Απλώς αναζητάμε την λογική πίσω από τις κυβερνητικές σκέψεις. Να πώς έγιναν τα πράγματα: Η EBU κάθε χρόνο ζητά ένα συγκεκριμένο ποσό από κάθε χώρα, για να μπορέσει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Αυτήν την χρονιά, το ποσό αυξήθηκε από 100.000€ στα 120.000€. Αν υπολογίσουμε και τα χρήματα για τα shows της επιλογής ελληνικού τραγουδιού και τα διαδικαστικά έξοδα, το budget ανεβαίνει κι άλλο.

Πόσο όμως; Περισσότερο άραγε από τον προϋπολογισμό της εκπομπής «Στην υγειά μας» της ΝΕΤ; Ο Σπύρος Παπαδόπουλος, παρουσιαστής της, επιμένει ακόμη και σήμερα ότι πρόκειται για φθηνή παραγωγή. Δυστυχώς, τα standards για το τι ορίζεται ως ακριβό είναι πολύ διαφορετικά για τον καθένα. Πόσα ευρώ για παράδειγμα θα πιστεύατε ότι στοιχίζει στην ΕΡΤ (εχμ, εννοούμε σε εσένα, που πληρώνεις την ΕΡΤ μέσω ΔΕΗ) ένα show σταθερού σκηνικού χώρου, με μια ορχήστρα, ένα τραπέζι και ένα-δυο βαρέλια κρασί για να έρθει στο κέφι η κομπανία; Σκεφτείτε ένα ποσό στην τύχη. Και μετά δείτε εδώ την προ εβδομάδων έγκριση του προϋπολογισμού του. 

Σωστά διαβάσατε. Για 12 επεισόδια «κεφιού», επιβαρυνόμαστε 479.772€. Περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, για ένα πρόγραμμα όπου καμιά δεκαριά «σελέμπριτιζ» πίνουν και μερικοί από αυτούς τραγουδούν τα ίδια ακριβώς τραγούδια ρεμπετάδικου κάθε φορά. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πάτε σε κανονικό ρεμπετάδικο κάθε Σάββατο, ίσως σας έρθει φθηνότερα.

Με λίγα λόγια, επιλέχθηκε να μπει στο στόχαστρο η Eurovision – εκτός αν βρεθεί χορηγός, λέει, ο Καλημέρης, να αναλάβει τα έξοδα – και όχι για παράδειγμα το «Στην υγειά μας» ή κάποια άλλη πολυδάπανη εκπομπή. Το γιατί, ίσως θα πρέπει να το αναζητήσουμε στο «φαίνεσθαι» και όχι στο «είναι» της σημερινής ύφεσης. Η ίδια η πολιτεία αντιμετώπιζε την Eurovision επί μία δεκαετία σαν εθνική υπόθεση, και η ΕΡΤ διοργάνωνε μέχρι και reality ανάδειξης ελληνικής συμμετοχής (θυμάστε το θρυλικό «Eurostar» όπου αναδείχθηκε μετά από απανωτούς διαγωνισμούς ο Αποστόλης Ψυχράμης, μόνο και μόνο για να δοθεί τελικά η συμμετοχή στον Sakis;), πανάκριβα pre shows και περιοδείες στα πέρατα της οικουμένης για να πάρουμε την πρωτιά.

Ο ευρωβουλευτής τότε Γιώργος Καρατζαφέρης είχε κάνει μεγάλο θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο, επειδή η Έλενα Παπαρίζου είχε πάει στον διαγωνισμό με αγγλικό στίχο – τι σκάνδαλο… Τότε το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτικών ήταν το πώς προβάλλεται ο ελληνισμός μέσω αυτού του μέγιστου θεσμού που έπρεπε να στηρίζουν με κάθε τρόπο. Σήμερα, που ψάχνουν από πού θα κόψουν, επιλέγουν να το κάνουν από τους πολυδάπανους θεσμούς - μόνο που ξεχνούν πως οι ίδιοι τους έκαναν πολυδάπανους.

Οι Eurofans, που δέχτηκαν σκληρή κριτική επειδή εναντιώθηκαν στις δηλώσεις Κεδίκογλου, υποθέτουμε πως ήταν ευχαριστημένοι ακόμη και τις εποχές που ο διαγωνισμός ήταν ραδιοφωνικός και το budget μηδενικό. Γι’ αυτούς, η Eurovision είναι μεγάλο θέμα, ναι. Αλλά όχι απαραίτητα ακριβό.

Αυτό που είναι ακόμη πιο παράξενο, όμως, είναι το από ποιον προέρχεται αυτή η δήλωση. Από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Οι πολιτικοί καθορίζουν, σαν να λέμε, τι θα βλέπουμε στην τηλεόραση. Το πιθανότερο είναι πως η κυβέρνηση θέλει να κάνει τον καλό μαθητή στην τρόικα, και να ισορροπήσει το ότι την κράτησε μέσα στην οικονομική ευρωζώνη, αποχωρώντας οικειοθελώς από την τηλεοπτική.

Για να μην αδικούμε φυσικά εντελώς το σκεπτικό, όντως τα χρήματα είναι πολλά, και όντως, το μόνο που έλειπε από μια χρεοκοπημένη χώρα ήταν η έγνοια του πόσο μπουζούκι χωρά σε τρία λεπτά. Πορτογαλία και Πολωνία ήδη ανακοίνωσαν πως δεν θα συμμετάσχουν φέτος, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η κυπριακή πλευρά. Όλοι βέβαια, έχουν διορία μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου να δώσουν την τελική τους απόφαση στην EBU. Μέχρι τότε, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τα σαββατόβραδά μας. Θα έχουν άφθονη ποιότητα και αισθητική – την αισθητική των 479.772€ ευρώ και της «άλλης πλευράς του μπουζουκιού». Στην υγειά μας βρε παιδιά.

*Τα νούμερα της εβδομάδας

-Τα 10 κορυφαία προγράμματα για την εβδομάδα 26/11-2/12


-Τα μερίδια των τηλεοπτικών σταθμών για την εβδομάδα 26/11-2/12

Πηγή: Nielsen Audience Measurement
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v