Χριστουγεννιάτικος οδηγός για την ελληνική τηλεόραση

Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε γιορτές, και φτιάχνουμε την λίστα με τις ταινίες και τις εκπομπές που ξεχωρίζουν στο γιορτινό πρόγραμμα των ελληνικών καναλιών, για να έχουμε prime time εναλλακτικές απέναντι στην σαβούρα των ταινιών με τον Άγιο Βασίλη.
Χριστουγεννιάτικος οδηγός για την ελληνική τηλεόραση
του Γιώργου Κόκουβα

Μπαίνουμε αισίως σε γιορτινό κλίμα, και σε λίγο το μόνο που θα βλέπουμε στους δέκτες μας θα είναι Άη Βασίληδες. Επειδή δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε… τον Άγιο (αν και αυτός με τη σειρά του, φοβέρα θέλει), και επειδή η εβδομάδα που πέρασε ήταν τόσο αδιάφορη που τις περισσότερες ημέρες της μας πήρε ο ύπνος μπροστά στην οθόνη, προτιμάμε αντί να θυμηθούμε όσα είδαμε, να ετοιμάσουμε για χάρη σας έναν οδηγό για αυτές τις ημέρες που έρχονται μέχρι και την Πρωτοχρονιά, για να ξέρετε τι θα δείτε – και φυσικά τι δεν θα δείτε.

(Ελπίζουμε πως) δεν θα δείτε τις εθιμοτυπικές αμαρτίες της ελληνικής τηλεόρασης, όπως τα προγράμματα πίστας που προβάλλονται ανήμερα των γιορτών – προφανώς με το σκεπτικό «τι ταιριάζει καλύτερα με γαλοπούλα και μελομακάρονο; Οι φωνές της Μαρινέλλας και της Νατάσας Θεοδωρίδου». Όπως επίσης οι ταινίες του ’80 με πρωταγωνιστή τον Άη Βασίλη, από αυτές στις οποίες κάποιος δεν πιστεύει στο πνεύμα των Χριστουγέννων, το οποίο για να του βάλει μυαλό τον μεταμορφώνει στον «γεράκο των γιορτών». Αυτή τη χρονιά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες όπως «Χριστούγεννα με το ζόρι», «Τα καλύτερα Χριστούγεννα της ζωής μου», «Χριστούγεννα της Συμφοράς», «ο Αληθινός Άη Βασίλης» και άλλα παρόμοια της συνομοταξίας, τα οποία θα… περιποιηθούμε όπως τους αρμόζει σε ξεχωριστό δημοσίευμα του in2life.

Προς το παρόν λέμε να εστιάσουμε στο τι αξίζει να δούμε. Αν λάβουμε υπόψη πως δεν θα έχουμε επαναλήψεις ελληνικών σειρών - γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν ελληνικές σειρές, και πως επίσης δεν πρόκειται να δούμε live πρόγραμμα και εκπομπές, πέραν των «Dancing With the Stars» και «Master Chef» (το οποίο κάνει αισίως πρεμιέρα την παραμονή των Χριστουγέννων), τι μας μένει; Πολλές, πολλές ταινίες, κλασικές και πρώτης προβολής, κωμωδίες και musical, animation ή δακρύβρεχτα δράματα - απ’ όλα έχει το μενού, αφού παραδοσιακά ο κινηματογράφος μετακομίζει στην μικρή οθόνη τις γιορτές και μας σερβίρει μερικές επιλογές που τουλάχιστον διαφέρουν από τον «σωρό» της εποχικής σαβούρας. Υπάρχουν, τέλος, μερικές ευχάριστες εκπλήξεις από βιογραφικές παραγωγές. Ιδού οι επιλογές μας για τις επόμενες, γιορτινές εβδομάδες:

*Blood Diamond (19/12 στις 22.00, STAR)
Ο Λεονάντρο Ντι Κάπριο και η Τζένιφερ Κόνελι σχηματίζουν ένα πολύ δυνατό δίδυμο στην ταινία του Έντουαρντ Ζουίκ, στην οποία χάνονται στα βάθη της Σιέρρα Λεόνε, χωμένοι μέσα σε σκάνδαλα παράνομου εμπορίου διαμαντιών, ενώ την παράσταση κλέβει ο Αφρικανός συμπρωταγωνιστής τους, Τζιμόν Χουνσού, ο χαρακτήρας του οποίου παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς και συγκίνησης.

Βρέχει Κεφτέδες» (23/12 στις 21.15, MEGA), «Kung Fu Panda» (22/12 στις 21.00, ΑΝΤ1) και «Igor» (29/12 στις 21.00, STAR)
Τρεις από τις καλύτερες animation ταινίες των τελευταίων ετών θα κρατήσουν παρέα σε μικρά και ενήλικα παιδιά αυτές τις γιορτές: Στο «Βρέχει Κεφτέδες», ένας μικρός εφευρέτης προσπαθεί να σώσει την φτωχή πόλη του με μια μηχανή που μετατρέπει το νερό σε φαγητό, και όπως αναμενόταν, έρχεται το χάος. Στο ξεκαρδιστικό «Kung Fu Panda», ο Po το τεμπέλικο panda καλείται να σώσει τον κόσμο του από έναν εκδικητή που επιστρέφει, και οι ατάκες, οι κινηματογραφικές αναφορές και τα gags πέφτουν βροχή. Τέλος, στον σκοτεινό και συγκινητικό «Igor», ο ομώνυμος ήρωας ονειρεύεται να γίνει… σατανικός εφευρέτης και μας χαρίζει μία από τις πιο ιδιαίτερες, σχεδόν μπαρτονικές, στιγμές του animated cinema.

*Το Ημερολόγιο (21/12 στις 21.00, ALPHA)
Δεν χρειάζονται συστάσεις για το δακρύβρεχτο ρομαντικό δράμα – ξέρουμε τι θα δουν όλες οι γυναίκες την συγκεκριμένη βραδιά: Τον Νόα (Ryan Gosling) και την Άλι (Rachel McAdams), να ζουν έναν παθιασμένο καλοκαιρινό έρωτα και να παλεύουν έκτοτε να τον κρατήσουν ζωντανό, μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.

*Julie&Julia (1/1, στις 22.20, MEGA)
Απλό, γλυκό και ευχάριστο στόρι, που απογειώνεται χάρη στις απολαυστικές υποκριτικές ικανότητες της Meryl Streep, υποβοηθούμενης από την ανερχόμενη Amy Adams. Δύο μαγείρισσες σε διαφορετικές χώρες και διαφορετικές εποχές μπλέκουν σε γευστικές αλλά και συναισθηματικές περιπέτειες που ανοίγουν την όρεξη και προμηνύουν ένα feel-good πρωτοχρονιάτικο τηλεοπτικό βράδυ.

*Μάτια Ερμητικά Κλειστά (23/12 στις 23.15, STAR)
Το κύκνειο άσμα του Στάνλει Κιούμπρικ συναντά μία από τις σπάνιες ώριμες στιγμές του Τομ Κρουζ, πλαισιωμένου από την Νικόλ Κίντμαν στο απόγειο της φυσικής της ομορφιάς, σε ένα δύσκολο, μυσταγωγικό ψυχολογικό θρίλερ που εξερευνά τις φαντασιώσεις και τα οργιαστικά ένστικτα του ανθρώπου.

*Notting Hill (25/12 στις 23.15, STAR)
Από τις κλασικές πλέον ρομαντικές κομεντί – πρότυπα του είδους, η «βραδιά στο Νότινγκ Χιλ» προμηνύει ευχάριστη, ρομαντική βραδιά ανήμερα των Χριστουγέννων, παρέα με την star Julia Roberts να ερωτεύεται έναν άσημο βιβλιοπώλη στο γνωστό προάστιο του Λονδίνου, όπου μένει μαζί με τον ημίτρελο συγκάτοικό του. 

*Ali (22/12 στις 23.00, ΕΤ3)
Ο Michael Mann σκηνοθετεί την βιογραφία του θρυλικού πυγμάχου Muhammad Ali και όλη την πορεία του, την πτώση και την επάνοδό του στην κορυφή, σε μια ταινία που έλαβε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, μία εκ των οποίων για το βραβείο α’ ανδρικού ρόλου για τον Will Smith.

*Shall we Dance (23/12 στις 2.00, ΕΤ3)
Αμέσως μετά, ο κινηματογραφικός μαραθώνιος συνεχίζεται στην δημόσια τηλεόραση και την σκυτάλη παίρνει ο Μαρκ Σάντριτς, στο κλασικό μιούζικαλ του 1937 με τον Φρεντ Αστέρ και την Τζίντζερ Ρότζερς. Οι χορογραφίες, η τελευταία μουσική δουλειά του Γκέρσουιν και το πάντρεμα του μπαλέτου με την τζαζ απογειώνει την κινηματογραφική εμπειρία.

*Ανατολικά της Εδέμ (29/12 στις 2.15, STAR)
Ο Ηλίας Καζάν σκηνοθετεί τον Τζέιμς Ντιν στην θρυλική ταινία του 1955, ακολουθώντας την επανάσταση ενός μοναχικού νεαρού ενάντια στην πατρική καταπίεση και την ανακάλυψη των ριζών του, σε ένα ταξίδι ολοταχώς προς τα Όσκαρ (προτάθηκε για τρία και κατέκτησε το ένα από αυτά).

*Hawking (26/12 στις 15.30, ΣΚΑΪ)
Στα τέλη Ιανουαρίου του 1963, ο 21 ετών Stephen Hawking στάθηκε μπροστά στο διευθυντή νευρολογίας του νοσοκομείου St Bartholomew’s του Λονδίνου, ο οποίος με πολύ προσεκτικά λόγια του δήλωσε ότι έχει μόνο άλλα δύο χρόνια ζωής. Η διάγνωση αποδείχτηκε λάθος - όχι μόνο ζει ακόμα αλλά θεωρείται ένα από τα λαμπρότερα επιστημονικά μυαλά όλων των εποχών, το οποίο εξερευνάται στην παραγωγή της ALL3MEDIA που παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ.

*Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης: Μελίνα Μερκούρη (19/12 στις 23.15, ΣΚΑΪ)
Η νέα παραγωγή του ΣΚΑΪ ερευνά δέκα μεγάλες μορφές μια υπερήφανης εποχής για το ελληνικό πνεύμα. Μετά τις διθυραμβικές κριτικές που έλαβε την περασμένη εβδομάδα το επεισόδιο για τον Μάνο Χατζιδάκι, το οποίο παρουσίασε ο Διονύσης Σαββόπουλος, έρχεται η σειρά της Μελίνας Μερκούρη, μέσα από τις αφηγήσεις και τις παρουσιάσεις του Λάκη Λαζόπουλου.

*(Και όπως πάντα,) τα νούμερα της εβδομάδας

Τα 10 κορυφαία προγράμματα της εβδομάδας 10-16/12/12


Και τα μερίδια των τηλεοπτικών σταθμών για την ίδια εβδομάδα

Πηγή: NIELSEN AUDIENCE MEASUREMENT
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v