Όσα λένε οι άντρες (της ΕΡΤ) μεταξύ τους

Η ΕΡΤ αποφάσισε να μας προστατεύσει από την μάστιγα της ομοφυλοφιλίας, γι’ αυτό και έκοψε ένα gay φιλί από την ξένη σειρά που επί εβδομάδες κόμπαζε πως εξασφάλισε. Να την χαίρεται.
Όσα λένε οι άντρες (της ΕΡΤ) μεταξύ τους
του Γιώργου Κόκουβα

Η ΕΡΤ είναι πολύ straight. Αν ήταν άντρας, θα ήταν από εκείνους που πουλάνε intellectualism στις υποψήφιες γκόμενες, αλλά όταν τις καπαρώσουν, τις στρώνουν στην κουζίνα, ρίχνουν κι από καμία ξανάστροφη και κρύβουν πίσω από τον ψαγμένο κοκάλινο σκελετό των γυαλιών τους ένα βλέμμα υποτιμητικό προς οτιδήποτε διαφορετικό από τα standards της άθλιας παρέας τους.

Κι ενώ είχαμε χαρεί που η Νέα Ελληνική Τηλεόραση εξασφάλισε για την νέα σεζόν προσεγμένες ξένες σειρές, με κορωνίδα το «Downton Abbey» που έκανε πρεμιέρα την Δευτέρα, στην προβολή του πρώτου επεισοδίου οι μάσκες έπεσαν. Η αβάσταχτη τεστοστερόνη της δημόσιας τηλεόρασης ήρθε να συναντήσει την αβάσταχτη «ελληνικότητα» του ΕΣΡ, κόβοντας την σκηνή ενός φιλιού μεταξύ δύο ανδρών.

Φυσικά το θέμα δεν είναι ότι χάσαμε 12 δευτερόλεπτα από το πρώτο επεισόδιο. Ούτε ότι θα χάσουμε προφανώς ολόκληρη την ιστορία του συγκεκριμένου ομοφυλόφιλου υπηρέτη στα επόμενα επεισόδια. Είναι το ότι επιστρέφουμε σε εποχές μεσαιωνικού στρουθοκαμηλισμού, όπως εκείνες του περίφημου προστίμου Παπακαλιάτη το 2003 – προφανώς γιατί ένα gay φιλί διέφθειρε την αγία ελληνική κοινωνία και προώθησε τον ντιγκινταγκισμό στα παιδιά μας.

Τι κι αν το Συμβούλιο της Επικρατείας αναίρεσε το πρόστιμο τρία χρόνια μετά, επικαλούμενο το αυτονόητο, ότι δηλαδή η έκφραση της ερωτικής επιθυμίας με ένα φιλί δεν προσβάλλει τα ήθη; Δυστυχώς, εν έτει 2012, ένα ομοφυλοφιλικό φιλί κόβεται, η λέξη «testicles» στα «Φιλαράκια» υποτιτλίζεται ως «αφτιά», παραστάσεις στην Ιερά οδό ακυρώνονται γιατί το θέλουν κάποιοι μαυροφορεμένοι και Παστίτσιοι συλλαμβάνονται για βλασφημία.

Προφανώς, η λαϊκή δικτατορία που βιώνουμε προτιμά τον ομοφυλόφιλο με την ανώδυνη ιλαρή φιγούρα του Γιάννη από τους Απαράδεκτους. Εκείνος απλώς σπάει τον καρπό, λέει «χρυσό μου» και έχει πλάκα. Ούτε φιλιά, ούτε σεξ, ούτε αηδίες που μπορούν να διαφθείρουν ελληνοχριστιανόπουλα. Αυτή τη δουλειά άλλωστε την κάνουν καλύτερα κάποιοι κληρικοί που κατά καιρούς μπλέκουν σε σκάνδαλα, τα οποία λίγο μετά ξεχνιούνται, γιατί προέχουν προβλήματα τύπου Corpus Christi.

Προσπαθώ να μπω νοητά σε εκείνη την αίθουσα της ΕΡΤ, όπου «συνεδρίασαν» κάποιοι για να αποφασίσουν την κοπτοραπτική του Downton Abbey. Μπορώ να σκεφτώ τα εξής σενάρια σκέψης: «Πού να μπλέκεις με χρυσαυγίτες και το εν δυνάμει χρυσαυγίτικο μέρος του πληθυσμού που σίγουρα θα αντιδράσει, ας το κόψουμε» ή «Είμαστε δημόσια τηλεόραση, και δεν πρέπει να δείχνουμε τέτοια επαίσχυντα πράγματα, ας το κόψουμε». Και τα δύο σενάρια, δείχνουν ότι η δημόσια τηλεόραση είτε άγει, είτε άγεται από την φιλοσοφία του «χρυσαυγιτισμού».

Βέβαια, μια ανεξακρίβωτη ακόμη εκδοχή κάνει λόγο για προβολή της λογοκριμένης κόπιας της σειράς από το NBC. Η ίδια η ΕΡΤ, όμως, σε ερώτηση θεατή στο επίσημο fanpage της, που ρώτησε «Πετσοκόψατε μια σκηνή ή μου φάνηκε», απάντησε μέσω του διαχειριστή της: «Σας φάνηκε». Μετά από εκατοντάδες αντιδράσεις και μηνύματα, η διοίκηση της ΕΡΤ διά στόματος του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, Κώστα Σπυρόπουλου, εξέδωσε το εξής δελτίου τύπου:
«Η ερωτική σχέση ανάμεσα στους δύο άνδρες, όπως προκύπτει από τη δραματουργική εξέλιξη, δεν λογοκρίθηκε. Το φιλί δεν μεταδόθηκε λόγω της ώρας προβολής και της αντίστοιχης σήμανσης των προγραμμάτων. Στη νυχτερινή επανάληψη η σκηνή θα μεταδοθεί κανονικά, με την αντίστοιχη σήμανση καταλληλότητας των προγραμμάτων. Όλα τα επόμενα επεισόδια του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου, θα μεταδοθούν κανονικά Δευτέρα και Παρασκευή στις 22.05».

Αλλά, ακόμη κι αν αφήσουμε κατά μέρους την πολιτικο-κοινωνική θέση που αποφάσισε να λάβει το κανάλι, και ασχοληθούμε αμιγώς με την «εμπορική» στρατηγική του, τότε, λυπούμαστε, αλλά προτιμάμε να κατεβάζουμε τις σειρές από το διαδίκτυο για να τις βλέπουμε ολόκληρες, όπως τις προόριζαν οι δημιουργοί τους, παρά προσαρμοσμένες στον νοσηρό συντηρητισμό της ελληνικής κοινωνίας, – που κατά τα άλλα διαλαλεί πως «φλόμωσε η τηλεόραση από “δαύτους”». Το καθρέφτισμα αυτής της άποψης άλλωστε τελικά καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς οι ίδιοι στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

*Τα νούμερα της τηλεθέασης
Η περί ης ο λόγος σειρά, πάντως, κατάφερε να σκαρφαλώσει στην ένατη θέση του τηλεβαρόμετρου της Δευτέρας, με 571.000 τηλεθεατές και τηλεμερίδιο 12,9%. Κατά τα άλλα, μπορείτε να δείτε το top 10 της τηλεθέασης της περασμένης εβδομάδας (8-14 Οκτωβρίου) και την κατάταξη των τηλεοπτικών σταθμών στους παρακάτω πίνακες.




Πηγή: Nielsen Audience Measurement
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v