Σειρές και ταινίες βασισμένες στην ελληνική μυθολογία

Η ελληνική μυθολογία έχει εμπνεύσει πολλάκις δημιουργούς του σινεμά ανά τον κόσμο. Ιδού ταινίες και σειρές που το αποδεικνύουν.
Σειρές και ταινίες βασισμένες στην ελληνική μυθολογία
Τα ομηρικά έπη και η ελληνική φιλοσοφία εξακολουθούν να αποτελούν την ίσως φωτεινότερη στιγμή του πολιτισμού αυτού του τόπου –και κάπου εδώ να πούμε ότι κάποια στιγμή οφείλουμε να σταματήσουμε να επαναπαυόμαστε και να εξελίξουμε αυτά για τα οποία είμαστε περήφανοι. Η απόδειξη; Το πόσο το αρχαίο θέατρο, η Επίδαυρος, οι τραγωδίες κι όλη η μυθοπλασία της αρχαίας Ελλάδας έχουν επηρεάσει τη σύγχρονη Τέχνη, και κυρίως την 7η Τέχνη. 

Ταινίες


Ηλέκτρα (1962)

Η Ηλέκτρα περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα της Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, ο οποίος δολοφονήθηκε ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΑ από τη σύζυγό του, Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Η κατάλληλη στιγμή έρχεται όταν συναντά ξανά τον αδελφό της, Ορέστη. Μαζί θα καταστρώσουν και έπειτα εφαρμόσουν το δολοφονικό τους σχέδιο. Ο Μιχάλης Κακογιάννης με αριστοτεχνικό τρόπο δημιούργησε μια από τις καλύτερες μεταφορές τραγωδιών στη μεγάλη οθόνη, με την «Ηλέκτρα» του 1967. Κι αν κάτι την κοσμεί ιδανικά αυτή την ταινία είναι η μουσική του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και η δυνατή ερμηνεία της Ειρήνης Παπά στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ηλέκτρας. Το τελικό αποτέλεσμα απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών του 1962 καθώς και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας το 1963.

Μήδεια (1969)

Υπό τη μαεστρία του έξοχου Παζολίνι έχουμε σήμερα στα χέρια μας αυτήν την περίφημη προσαρμογή του Ιάσονα και του μύθου των Αργοναυτών που επικεντρώνεται στη μάγισσα Μήδεια, η οποία βοήθησε τον Ιάσονα στην προσπάθειά του και του υποσχέθηκε ότι θα ήταν η σύζυγός του. Αφού επέστρεψε στη γη του ως ήρωας, ο Ιάσονας εγκαταλείπει τη Μήδεια και παντρεύεται μία άλλη Κορίνθια πριγκίπισσα, τη Γλαύκη. Έξαλλη, η Μήδεια σχεδιάζει την εκδίκησή της κατά του Ιάσονα και της νέας του συζύγου, με τα γνωστά τραγικά επακόλουθα. Με πρωταγωνιστή τη διάσημη σοπράνο Μαρία Κάλλας, ο Παζολίνι διασκευάζει επιτυχώς το περίφημο ελληνικό τραγικό έργο του Ευριπίδη.

Ηρακλής (1997)

Αν δε μεγαλώσατε σε σπηλιά, πιθανότατα θα γνωρίζετε τη γνωστή ταινία κινουμένων σχεδίων της Walt Disney, «Ο Ηρακλής» η οποία είναι εμπνευσμένη από τον μυθικό Έλληνα ήρωα. Σε σκηνοθεσία των Ron Clements και John Musker, η ταινία επαινέθηκε για τα οπτικά της εφέ, τη μουσική και το χιούμορ της. Αν και βασίζεται στους 12 άθλους του Ηρακλή, η ταινία προβάλλει τους πιο ισχυρούς και διάσημους Ολύμπιους Θεούς και ρίχνει φως στην αρχαία ελληνική κοινωνία από μία διασκεδαστική οπτική. Από τις καλύτερες προσθήκες είναι η φωνή του Danny DeVito στον ρόλο του Φιλοκτήτη. Προφανώς δεν υπάρχει λόγος να απαιτεί κανείς η ταινία να αφηγείται με ακρίβεια τον μύθο· χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρουσίαση του Δία ως καλού οικογενειάρχη.

Οh Brother, Where Art Thou? (2000)

Τρεις κατάδικοι δραπετεύουν από τη φυλακή, με απώτερο σκοπό την αναζήτηση ενός κρυμμένου θησαυρού. Μετά από πολλές περιπέτειες, τελικά θα διαπιστώσουν ότι αυτό που πραγματικά αξίζει είναι το ίδιο το «ταξίδι». Rings any bells που λένε και οι Άγγλοι; Όπως διαβάζουμε στους τίτλους, η ταινία βασίζεται στην Οδύσσεια του Ομήρου· μια (πολύ) ελεύθερη διασκευή του ομηρικού επικού ποιήματος. Αξίζει στους αδερφούς Κοέν μία θέση σε αυτήν τη λίστα. Ένα έξυπνο σενάριο (το οποίο ήταν υποψήφιο και για Όσκαρ), γεμάτο απολαυστικούς διαλόγους και οικεία στερεότυπα της ιστορίας (η Πηνελόπη με τους μνηστήρες, οι Κύκλωπες, οι σειρήνες κ.λπ.) και φυσικά ο αγαπημένος των Κοέν, Τζορτζ Κλούνεϊ ως πρωταγωνιστής.

Τροία (2004)

Μπορεί η σκηνοθεσία του Wolfgang Petersen να ήταν μέτρια και η ταινία να περιείχε πολλές ανακρίβειες, παραλλαγές και ορθολογιστικές απλοποιήσεις του ομηρικού έπους της Ιλιάδας, αλλά κάπως αυτές οι ανεπάρκειες επικαλύφθηκαν από ένα γεμάτο δράση θέαμα (που αυτό ήταν και το ζητούμενο) οπτικά εφέ και ένα λαμπερό καστ, συμπεριλαμβανομένων των Μπραντ Πίτ, Έρικ Μπάνα, Ορλάντο Μπλουμ, Νταϊάν Κρούγκερ και Σον Μπιν. Το soundtrack είναι επικό και αποτυπώνει γλαφυρά την ουσία «της θύμησης» που οι αρχαίοι Έλληνες εκτιμούσαν τόσο πολύ. 

Μέγας Αλέξανδρος (2004)

Αν και ο Αλέξανδρος είναι πραγματικό πρόσωπο και οι μάχες κατά τη διάρκεια της ταινίας αποτελούσαν πραγματικά γεγονότα, πολλές ιστορίες στην ταινία βασίζονται σε θρύλους. Με 155 εκατομμύρια δολάρια μπάτζετ, ο Όλιβερ Στόουν τόλμησε να ερμηνεύσει τα κατορθώματα του θρυλικού Έλληνα στρατηγού με έναν δικό του, διαφορετικό τρόπο. Με μια μάλλον φροϋδική προσέγγιση, ο σκηνοθέτης κάλυψε τα κύρια μέρη της ζωής ενός αρχαίου Έλληνα στρατιώτη κατά καιρούς εντυπωσιακά και ενίοτε χαοτικά. Ακολουθούμε τον Μέγα Αλέξανδρο (Κόλιν Φάρελ) στην ένδοξη ζωή του καθώς προσπαθεί να κατακτήσει τον γνωστό κόσμο και να πετύχει το όραμά του. Η Αντζελίνα Τζολί, ο Βαλ Κίλμερ, ο Άντονι Χόπκινς και ο Τζάρεντ Λέτο είναι μερικά από τα άλλα μεγάλα ονόματα του καστ.

300 (2006)

Η επική ταινία του Ζακ Σνάιντερ μπορεί να μην ισχυρίζεται ότι είναι ιστορικά ακριβής – άλλωστε δεν την ενδιαφέρει και καθόλου αφού βασίζεται στο κόμικ του Φρανκ Μίλερ και όχι στα βιβλία της ιστορίας – ωστόσο πλέον, ακόμη και οι έλληνες θεατές έχουν συνδέσει τον Λεωνίδα με τον Τζέραντ Μπάτλερ –απόδειξη οι αμέτρητες cover photos στα φεϊσμπουκικά ελληνικά προφίλ. Με το CGI στα καλύτερά του, η ταινία καθηλώνει τον θεατή για 1 ώρα και 57 λεπτά. Μπόνους: η ξεκαρδιστική ελληνική παρωδία. 

Wonder Woman (2017)

Η ταινία βασίζεται στο comic book του William Moulton Marston. Στην ταινία της DC Comics του 2017, παρακολουθούμε την αρχή της ιστορίας της Νταϊάνα, μιας πριγκίπισσας των Αμαζόνων. Νταϊάνα στα λατινικά σημαίνει Άρτεμις, η ελληνίδα θεά της φύσης, του κυνηγιού και της γονιμότητας, ενώ οι Αμαζόνες ήταν θρυλικές γυναίκες πολεμίστριες στην ελληνική μυθολογία. Αυτή η ταινία αφορά περισσότερο τη Νταϊάνα και την ιστορία της παρά το θρυλικό υπόβαθρο των Αμαζόνων, ωστόσο παίρνουμε μια γεύση από αυτές τις πανίσχυρες και όμορφες πολεμίστριες.

Σειρές


Ηρακλής (1995-99)

Ο ισχυρός Έλληνας ημίθεος ήρωας αποτέλεσε έμπνευση για μια από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές στον κόσμο στα τέλη της δεκαετίας του '90. Με τον Κέβιν Σόρμπο ως Ηρακλή, η σειρά ακολουθεί τον ήρωα και τον «Ρόμπιν» του Ιόλαο στον κόσμο της αρχαίας Ελλάδας, καθώς προσπαθούν να σώσουν τους χωρικούς από τέρατα ή κακούς πολέμαρχους, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις ιδιοτροπίες της εκδικητικής Θεάς Ήρας. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πάρετε τη σειρά στα σοβαρά, ούτε να τη δείτε για να μάθετε κάτι. Ελάχιστες σκηνές βασίζονται στην πρωτότυπη ιστορία του Ηρακλή.

Ζήνα (1995-2001)

Το διάσημο spin-off του Ηρακλή, η Ζήνα ήταν μια άλλη δημοφιλής τηλεοπτική σειρά βασισμένη στην ελληνική μυθολογία. Δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Ρόμπερτ Τάπερτ με αποτέλεσα τη συνέχεια της ιστορίας της Ζήνα η οποία πρωτοεμφανίστηκε σε τρία επεισόδια του «ηρακλή» που λέγαμε πιο πάνω. Η υπόθεση της σειράς εκτυλίσσεται κυρίως στην αρχαία Ελλάδα και την Ιταλία (αλλά και σε άλλους αρχαίους χώρους), προσαρμόζοντας την ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία στις ανάγκες της αφήγησης. Πολύ ανακριβής σειρά, για την ακρίβεια πρόκειται για ένα καλτ διαμαντάκι αλλά εξαιρετικά διασκεδαστική για παρακολούθηση! Καλημέρα, καληνότσες!

Οδύσσεια (1997 μίνι σειρά)

Αναμφίβολα, ένας από τους πιο διάσημους και αγαπημένους χαρακτήρες της ελληνικής μυθολογίας είναι ο πονηρός Οδυσσέας, ο ήρωας του Ομήρου και εμπνευστής του Δούρειου Ίππου. Η ιστορία ακολουθεί τον Οδυσσέα και το πλήρωμά του κατά την επιστροφή τους στην Ιθάκη μετά την άλωση της Τροίας. Ένα ταξίδι που κανονικά θα διαρκούσε εβδομάδες, διήρκεσε 10 ολόκληρα χρόνια –άλλο που δεν ήθελε βέβαια και ο Οδυσσέας. Οι επικές περιπέτειές τους περιλαμβάνουν πολλές δοκιμασίες που τους έβαλε ο Ποσειδώνας με δικαιολογία ότι έδειξαν αλαζονεία προς τους ολύμπιους θεούς. Τρομακτικά μυθικά τέρατα, γιγάντιοι Κύκλωπες, όμορφες Νύμφες, παράξενα φρούτα και μαγευτικές σειρήνες είναι μόνο μερικές από τις δοκιμασίες που έχει να αντιμετωπίσει ο Οδυσσέας πριν επιστρέψει στην πιστή σύζυγό του Πηνελόπη. 

Ουκ Αν Λάβοις Παρά Του Μη Έχοντος (2010)

Ο Γιώργος Φειδάς έχει συνυφαστεί με τη σειρά Singles, ωστόσο είναι άδικο και κρίμα να μην αναφέρουμε την πλέον φιλόδοξη και meta προσπάθειά του να φέρει στην ελληνική τηλεόραση το animation. Κυκλοφόρησε το 2010 με βασικούς πρωταγωνιστές του τον Μένιππο (Πάνος Μουζουράκης), τον Χάρο (Λευτέρης Ελευθερίου) και τον Ερμή (Γιάννης Σαρακατσάνης). Το κατάμαυρο χιούμορ, τα ευφυή αστεία και οι φωνές από καταξιωμένους έλληνες ηθοποιούς . καθιστούν αυτή τη σειρά σούπερ ενδιαφέρουσα και αρκετά τίμια προσπάθεια για να τις ρίξετε μια ματιά.Προβλήθηκε από την συχνότητα του Mega και, λέμε εμείς τώρα, πως ίσως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για μία επανάληψη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v