Στο Αρχείο της ΕΡΤ ανακαλύψαμε τηλεοπτικά διαμαντάκια

Ιστορικά ντοκιμαντέρ και ντοκουμέντα, τηλεοπτικές εκπομπές και αείμνηστοι άνθρωποι σε σπάνια και δωρεάν βίντεο από το πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ.
Στο Αρχείο της ΕΡΤ ανακαλύψαμε τηλεοπτικά διαμαντάκια

Δεν είναι ό,τι πιο εύχρηστο, είναι σίγουρα όμως ένας οπτικοακουστικός θησαυρός με χιλιάδες αρχεία οπτικοακουστικού υλικού από τις χρυσές δεκαετίες τις δημόσιας ελληνικής τηλεόρασης.

Το αρχείο της ΕΡΤ είναι ονλάιν και διαθέσιμο για όλους, όρεξη να έχετε να ψάχνετε, και περιέχει πάμπολες εκπομπές, συνεντεύξεις, ντοκιμαντέρ και ηχητικά ντοκουμέντα με διαχρονική αξία.

Εμείς το ψάξαμε, και βρήκαμε αρκετά ενδιαφέροντα πραγματάκια που αξίζει να τσεκάρετε.

Ξεκινάμε εορταστικά και ανέμελα.

Σε ένα σπάνιο τηλεοπτικό ντοκουμέντο, οι «Ρεπόρτερς» της ομώνυμης εκπομπής, Δημήτρης Λιμπερόπουλος, Χρήστος Οικονόμου και Νάσος Αθανασίου, υποδέχονται τη νέα χρονιά σε μια τηλεοπτική βραδιά, με οικοδεσπότες τη Νόνικα Γαληνέα και τον Αλέκο Αλεξανδράκη και καλεσμένους πρωταγωνιστές της καλλιτεχνικής αλλά και πολιτικής ζωής σε στιγμές απόλυτης ανεμελιάς.



Με φόντο ένα καφενείο, η σειρά ψυχαγωγικών εκπομπών «Καλλιτεχνικό Καφενείο» παραγωγής 1985 φιλοξενούσε μεγάλες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, οι οποίοι συζητούσαν με τους παρουσιαστές Βασίλη Τσιβιλίκα, Μίμη Πλέσσα και Κώστα Φέρη.

Σε μια εξ’ αυτών, ο Μίκης Θεοδωράκης θυμάται την πρώτη μελωδία που συνέθεσε το 1937 στην Πάτρα, επηρεασμένος από τα ακούσματα της ελαφράς μουσικής, αλλά και τα τραγούδια που έγραφε για το ρεπερτόριο του σπιτιού, αφού όπως εξηγεί δεν υπήρχε ραδιόφωνο και τη διασκέδαση την αναλάμβαναν οι ίδιοι.

Δείτε την εκπομπή εδώ.

Ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος μιλά στη σειρά ντοκιμαντέρ «Μονόγραμμα» των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, παραγωγής 2005, αφηγείται τη ζωή του και μιλάει για γεγονότα της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Δείτε το εδώ.

Σε μια επετειακή ολιγόλεπτη εκπομπή του Β’ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, 65 χρόνια μετά, πρόσφυγες της πρώτης γενιάς αφηγούνται μνήμες από τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής όπως τα έζησαν.

Μεταδόθηκε στο πλαίσιο αφιερώματος με αφορμή την 65η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής που ετοιμάστηκε για την εβδομάδα 12 με 18 Σεπτεμβρίου 1987.

Ακούστε την εδώ.

Μία ολόκληρη γενιά έμαθε το παγκόσμιο θέατρο και το κλασικό ρεπερτόριο χάρη στο «Θέατρο της Δευτέρας», το οποίο από το 1976 μέχρι το 1992 παρουσίασε εκατοντάδες θεατρικά έργα ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

Από τις πιο δημοφιλείς παραστάσεις, το «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλο το οποίο ανέβηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1976 σε σκηνοθεσία Κώστας Ζωγόπουλου και Λάμπρου Κωστόπουλου, με πρωταγωνιστές τους Νικήτα Τσακίρογλου, Εύα Κοταμανίδου και Χρυσούλα Διαβάτη.

Δείτε την παράσταση εδώ.


Αλλάζουμε κλίμα με το αμοντάριστο υλικό από την δίκη των πραξικοπηματιών της χούντας. Η δίκη ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου 1975 από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα περίπου, μέχρι τις 29 Αυγούστου.  Στο ακροατήριο διακρίνονται ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου-Νέες Δυνάμεις και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γεώργιος Μαύρος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου.



Η αείμνηστη Μαλβίνα Κάραλη φιλοξενεί στην εκπομπή της «Οι Νότες και τα Λόγια» τον τεράστιο Γιώργο Ζαμπέτα, ο οποίος ανοίγει τη δική του μουσική κιβωτό και θυμάται περιστατικά από την πολύχρονη καριέρα του. Μιλά για το ξεκίνημα του, που έγινε σε ηλικία πέντε ετών, παίζοντας μπουζούκι, ενώ ταυτόχρονα έβγαζε και μεροκάματο στο μπαρμπέρικο του πατέρα του.

Δείτε την εκπομπή εδώ.

H ραδιοφωνική μεταφορά του μυθιστορήματος «To Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Τσατσή, μεταδόθηκε σε 78 συνέχειες από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ το 1979, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Παυριανού με την Ρένα Βλαχοπούλου και στη Σμαρώ Στεφανίδου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ακούστε την εδώ.

Η απόλυτη σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη σε μια χαλαρή συνέντευξη στην ιστορική εκπομπή «Διάλογοι» του Νίκου Δήμου εξομολογείται πώς αντιμετωπίζει τη μεγάλη αποδοχή στο πρόσωπό της από τον κόσμο και ερμηνεύει την ειδωλοποίησή της ως αποτέλεσμα των ιστορικών και των κοινωνικών συνθηκών στην Ελλάδα.

Δείτε την εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v