16 κλασικές αστυνομικές σειρές που οφείλεις να δεις

Πρόσφατες και παλαιότερες, κλασικές και μοντέρνες, αυτές οι αστυνομικές σειρές είναι ο αφρός του αφρού.
16 κλασικές αστυνομικές σειρές που οφείλεις να δεις

Τι κάνει μια αστυνομική σειρά πετυχημένη; Το σενάριο; Οι ερμηνείες; Η ατμόσφαιρα; Το πιστολίδι; Μήπως όλα τα παραπάνω;

Οι παρακάτω σειρές άφησαν εποχή, η καθεμία με το δικό της, ιδιαίτερο στιλ, και αξίζουν να μπουν σήμερα κιόλας στη λίστα σου.

Τhe Wire (2002 – 2008)



Κατά την ταπεινή μας γνώμη η καλύτερη αστυνομική σειρά όλωνε των εποχώνε. Το Τhe Wire έδειξε για πρώτη φορά στην μικρή οθόνη πώς πρέπει να γυρίζεται μια αστυνομική σειρά και γιατί το σενάριο μαζί με τις ερμηνείες μπορούν να αποτελέσουν το ιδανικό πακέτο για να μείνει μια σειρά στην αιωνιότητα. Επίκεντρο της ο κόσμος και ο υπόκοσμος της Βαλτιμόρης, μέσα από τα μάτια των αστυνομικών αλλά και των μαφιόζων που ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών.

Broadchurch (2013-2017)



Η Ολίβια Κόλμαν του λανθιμικού The Favourite πρωταγωνιστεί μαζί με τον Ντέιβιντ Τένναντ και την τέλεια σκωτσέζικη προφορά του, σε μια αστυνομική ιστορία που κόβει την ανάσα: Ένα μικρό παιδί εξαφανίζεται σε ένα παραθαλάσσιο βρετανικό χωριό όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Απολαυστικοί χαρακτήρες, συναρπαστικές ανατροπές και εξαιρετικές ερμηνείες, σε τρεις σεζόν εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους.

Fargo (2014-)



Φτιαγμένο για τους οπαδούς της δουλειάς των αδερφών Κοέν, αλλά και για κάθε σύγχρονο τηλεθεατή με υψηλά κριτήρια, το τηλεοπτικό Fargo παραδίδει απλόχερα μαύρο χιούμορ, ανισόρροπη βία, απολαυστικές καρικατούρες, απρόβλεπτη πλοκή και τις κατάλληλες δόσεις ανθρωπισμού για αντιστάθμισμα σε 4 ωραιότατες σεζόν (μέχρι στιγμής).

True Detective (2014-)



Ο σεναριογράφος Nic Pizzolatto και ο σκηνοθέτης Cary Joji Fukunaga ένωσαν εικόνες, ζωές και φιλοσοφικές αναζητήσεις σε ένα υπέροχο στόρι, το οποίο είχε τεράστια απήχηση και οδήγησε στην ανανέωση της σειράς για τρεις συνολικά σεζόν. Στις καρδιές μας θα μείνει βέβαια για πάντα η πρώτη, με τους Matthew McConaughey και Woody Harrelson να δίνουν ρέστα στους ρόλους δυο αστυνομικών που παλεύουν με προσωπικούς δαίμονες, αλλά και έναν μανιακό σήριαλ κίλερ.

Sherlock (2010-2017)



Η σειρά των Mark Gatiss και Steven Moffat με τον Benedict Cumberbatch στον ομώνυμο εμβληματικό ρόλο και τον Martin Freeman στο ρόλο του γιατρού Watson, είχε όλα τα συστατικά που χρειαζόταν για να ανανεώσει τον θρύλο του ντετέκτιβ στη μικρή οθόνη: Ανατροπές επί ανατροπών, τρέλα, χιούμορ, δράση, αγωνία και ένα από τα κορυφαία τηλεοπτικά δίδυμα σε τέσσερις απολαυστικές σεζόν. Για εμάς, πολύ καλύτερη από την κινηματογραφική μεταφορά του ντετέκτιβ.

How to get away with murder (2014-2020)



Το χρυσό άγγιγμα της Shonda Rimes, της γυναίκας που δημιούργησε το Grey’s Anatomy στη θέση του παραγωγού, στη σειρά που δημιούργησε ο Peter Nowalk, με πρωταγωνίστρια την οσκαρική Viola Davis, ήταν αυτό που χρειαζόταν. Το How to get away with murder με τις έξι του σεζόν, αποτέλεσε μια από τις πιο ανατρεπτικές και ιντριγκαδόρικες αστυνομικές σειρές της σύγχρονης εποχής.

Dexter (2006-2021)



Ο Dexter Morgan ήταν και θα είναι ο τηλεοπτικός serial killer που λατρέψαμε να μισούμε για 8 σεζόν. Το πρωί δουλεύει στα αιματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας του Μαϊάμι, τα βράδια όμως μετατρέπεται σε ψυχοπαθή δολοφόνο που κυνηγά με ανατριχιαστική προσήλωση τα θύματά του. Η πρώτη σεζόν είναι ίσως από τους καλύτερους πρώτους κύκλους όλων των εποχών, οι υπόλοιπες είναι εξίσου απολαυστικές, ενώ το 2021 αναμένεται να επιστρέψει με μίνι σειρά. Τέλεια.

Law and Order (1990-2010)



Πόσα ξενύχτια στην ελληνική τηλεόραση, πόσες αναμνήσεις, πόσο υπέροχοι τίτλοι αρχής. Γυρισμένη στη Νέα Υόρκη και λανσάροντας για πρώτη φορά στην τηλεόραση μια αμφίδρομη προσέγγιση που περιλάμβανε στο ένα μέρος την αστυνομική έρευνα και στο δεύτερο την εκδίκαση του εγκλήματος, η σειρά του Dick Wolf έχτισε από το 1990 τον δικό της θρύλο, ενώ γνώρισε και αρκετά… expansions με νέους πρωταγωνιστές.

The Shield (2002-08)



Βρώμικοι μπάτσοι, άφθονη βία, ναρκωτικά, αμφιλεγόμενες πρακτικές ανακρίσεων και υπέρμετρος ρεαλισμός σε μια σειρά που έδειξε την άλλη όψη της αστυνομίας μακριά από εξωραϊσμούς και τυπικότητες. Το “The Shield” έφερε στις τηλεοπτικές οθόνες τον μπάτσο-αντιήρωα πριν αυτός γίνει της μόδας, και μας έδωσε άφθονη δράση σε επτά πληθωρικές σεζόν.

The Sopranos (1997-2007)



Ιανουάριος 1999: η ιστορία του Τόνι Σοπράνο, του πιο «ανθρώπινου» μαφιόζου κάνει πρεμιέρα στην αμερικάνικη τηλεόραση στο ΗΒΟ και αλλάζει άρδην το σκηνικό προσφέροντας μια καθαρά κινηματογραφική εμπειρία στους θεατές. Μια εικοσαετία μετά, η επαναστατική σειρά του David Chase αποτελεί ακόμα πρότυπο για δεκάδες binge-able σειρές του είδους, βάζοντας τον James Gandolfini στη λίστα με τους κορυφαίους τηλεοπτικούς ηθοποιούς όλων των εποχών.

Mindhunter (2017-2019)



Στην δεκαετία του ’70, η εγκληματολογία και η ψυχολογία είχαν μόλις αρχίσει να αγκαλιάζουν η μία την άλλη, προσπαθώντας να κατανοήσουν τα κίνητρα και τις αιτίες της εγκληματικής συμπεριφοράς. Βασισμένο σε αληθινά στοιχεία, το Mindhunter του τεράστιου David Fincher παρουσιάζει την ιστορία τριών ερευνητών που παλεύουν να μπουν στο μυαλό κατά συρροή δολοφόνων, και είναι τόσο σκοτεινό και ανατριχιαστικό όσο ακούγεται. Δυστυχώς, δεν θα πάρει παράταση για τρίτη σεζόν.

Hannibal (2013–2015)



Ο τηλεοπτικός Hannibal του Mads Mikkelsen ανταγωνίστηκε στα ίσα αυτόν του Anthony Hopkins, και μπορούμε να πούμε πως αυτή η άτυπη μάχη μας κράτησε κολλημένους για τρεις σεζόν στους δέκτες μας. Νοσηρό, σκοτεινό, με εξαιρετικούς πρωταγωνιστές και δυνατή σκηνοθεσία, το τηλεοπτικό Hannibal είναι μια από τις κορυφαίες μεταφορές ήρωα της μεγάλης οθόνης, στη μικρή. Μπον απετί!

Forbrydelsen (2007-2012)



Δανέζικος αέρας στη λίστα μας, με μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές αστυνομικές σειρές, η οποία μάλιστα γνώρισε και αμερικάνικο (λιγότερο καλό) ριμέικ. Κλασικός εκπρόσωπος του «Nordic Noir» ή «Scandinavian Noir» η σειρά επικεντρώνεται στην καθημερινότητα της απόμακρης ντετέκτιβ Σάρα Λουντ και στην προσπάθειά της να διαλευκάνει αποτρόπαιους φόνους και βιασμούς σε μια απόκοσμη και συνάμα σαγηνευτική Κοπεγχάγη.

Breaking Bad (2008-2013)



Τι συμβαίνει όταν ένας καθηγητής χημείας μαθαίνει ότι έχει καρκίνο και αποφασίζει στον χρόνο που του απομένει να εξασφαλίσει το μέλλον της οικογένειάς του, ως έμπορος ναρκωτικών με τη βοήθεια ενός παλιού μαθητή του; Συμβαίνει μια από τις κορυφαίες (γενικά) τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών, με ένα από τα καλύτερα κλεισίματα στην ιστορία της τηλεόρασης. Να, το είπαμε.

Luther (2010-2016)



Ένας υπέροχος Idris Elba πρωταγωνιστεί φορώντας πάντα τα ίδια ρούχα - χοντρό παλτό, γκρι κουστούμι, μπεζ πουκάμισο και μια κόκκινη γραβάτα- σε μια σκοτεινή, σφιχτοδεμένη και «σκληρή» αστυνομική σειρά που φέρνει στο μυαλό τις χρυσές εποχές του The Wire (στο οποίο επίσης πρωταγωνιστούσε), ενώ ανανεώνει τους κώδικες του είδους. Πώς; Αποκαλύπτει τον δολοφόνο στην πρώτη σκηνή, αφήνοντας τον τηλεθεατή να απολαύσει στο υπόλοιπο επεισόδιο τα «υλικά» της μακάβριας συνταγής ενός φόνου. 

The New Mike Hammer (1984-1989)



Ωραία τα 90s, εξίσου δυνατά και τα 00s, όμως αυτό το διαμαντάκι από τα 80s είναι επίσης εξαιρετικό. Ο Mike Hammer είναι ο τέλειος ιδιωτικός ντετέκτιβ. Έχει γροθιές από ατσάλι, καλό σημάδι και μια καυτή γραμματέα που ονομάζεται Velda. Έχει επίσης και μια ωραιότατη νουάρ τηλεοπτική σειρά, με έναν ταιριαστό σούπερ κουλ πρωταγωνιστή (Stacy Keach), ο οποίος μοιάζει να βγήκε από κατευθείαν τις σελίδες του ομώνυμου βιβλίου του Mickey Spillane.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v