7 ενδιαφέροντα πράγματα που μάθαμε βλέποντας το Last Dance

Οι κραιπάλες στο Las Vegas, ο αξιαγάπητος χίπης, ο εθισμός με τον τζόγο και όλα όσα μας έκαναν εντύπωση στα πρώτα έξι επεισόδια του ντοκιμαντέρ για τον Michael Jordan.
7 ενδιαφέροντα πράγματα που μάθαμε βλέποντας το Last Dance

Όλοι γνωρίζουμε τον τεράστιο αθλητή που ακούει στο όνομα Michael Jordan. Ο άνθρωπος ήταν από άλλο πλανήτη. Υπεράνθρωπος. Ωραία, πάμε όμως παρακάτω.

Το ντοκιμαντέρ Last Dance του ESPN που προβάλλεται στο Netflix ρίχνει φως σε άγνωστες ή λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής του Air,και των συμπαικτών του και φυσικά σαρώνει σε τηλεθέαση.

Ιδού μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μάθαμε βλέποντάς το.

Ο επιστήμονας Rodman

Γνωρίζαμε πως τα ριμπάουντ ήταν το φόρτε του Rodman, όμως χάρη στο ντοκιμαντέρ μάθαμε για την μέθοδο που χρησιμοποιούσε ο εκκεντρικός παίκτης μελετώντας κάθε κίνηση των αντιπάλων του και εφαρμόζοντας την άμυνα σε κάθε παίκτη ξεχωριστά. Ο τύπος μετέτρεψε το ριμπάουντ σε επιστήμη και δούλευε χωρίς σταματημό για να τελειοποιήσει την τέχνη του. Όπως εξηγεί, πήγαινε σε άδεια γήπεδα και έλεγε στους φίλους του να σουτάρουν από όλες τις πλευρές του γηπέδου και από διαφορετικές αποστάσεις, ώστε να μελετήσει πώς θα πέσει η μπάλα από το στεφάνι.



Οι «ταύροι» της κοκαΐνης

Στο ντοκιμαντέρ, ο Jordan ερωτήθηκε για το παρατσούκλι "το περιοδεύον τσίρκο κοκαΐνης" που είχε αποκτήσει η ομάδα των Bulls και δεν μάσησε τα λόγια του. Περιγράφοντας μια ιστορία από την ρούκι χρονιά του (1984/85), ο MJ ανέφερε πως πριν από έναν εκτός έδρας φιλικό αγώνα, μπήκε τυχαία σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου που έμενε η ομάδα και είδε σχεδόν όλους τους συμπαίκτες του να σνιφάρουν κοκαΐνη και να καπνίζουν χόρτο. «Άνοιξα την πόρτα και από τη μία πλευρά υπήρχε κοκαΐνη, από την άλλη τσιγαριλίκια και στην άλλη γυναίκες! Δεν καπνίζω, δεν παίρνω ναρκωτικά και εκείνη την περίοδο δεν έπινα. Απλώς ήθελα να ξεκουράζομαι και να παίζω μπάσκετ», λέει ο ίδιος.

Τζογαδόρος όσο δεν πάει

Κανείς δεν είναι τέλειος. Και ο Jordan είχε τα αδύναμά του σημεία, ένα εκ των οποίων ήταν ο τζόγος. Ο εθισμός του στα στοιχήματα πάσης φύσεως, στα χαρτιά, στα ζάρια, ακόμα και σε αγώνες γκολφ ήταν μεγάλος, όσο και αν ο ίδιος μέσα από τις συνεντεύξεις του προσπαθούσε να τον κρύψει. «Δεν έχω πρόβλημα, μπορώ να σταματήσω. Δεν έχω πρόβλημα με τον τζόγο, τον απολαμβάνω σαν χόμπι. Πρόβλημα θα ήταν αν έβαζα ενέχυρο το ρολόι μου, τα δαχτυλίδια του πρωταθλητή, αν πουλούσα το σπίτι μου, αν τα παιδιά μου πεινούσαν, αν με άφηνε η γυναίκα μου», είχε πει σε συνέντευξή του το ’93, όμως κανένας δεν τον είχε πιστέψει.

«Αυτά είναι που παίρνεις για να μένεις κοντός;»

Τεράστιοι σαν παίκτες, όμως Jordan και Pippen δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε «καλά παιδιά». Χαρακτηριστικό το άπειρο bullying που έτρωγε ο κυνηγός ταλέντων των Bulls από τον MJ, ο οποίος τον κορόιδευε συνέχεια για το ύψος και τα κιλά του. Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε τον Jordan να λέει στον Krause ενώ εκείνος έπαιρνε τα χάπια του, «αυτά είναι που παίρνεις για να μένεις κοντός ή είναι διαίτης;» και «βγες να κάνεις λέι-απ μαζί μας, θα κατεβάσουν την μπασκέτα». Επίσης, μαζί με τον Pippen, ο MJ είδε τον εχθρό στο πρόσωπο του κροάτη Toni Kukoc, τον οποίο ο Krause εκθείαζε και ήθελε να φέρει στους Bulls. Μαζί αποφάσισαν να τον «διαλύσουν» εντός γηπέδου στο Ολυμπιακό Τουρνουά της Βαρκελώνης, χωρίς καν να τον ξέρουν. Οι δυο τους ανέλαβαν την ασφυκτική άμυνα πάνω στον Κροάτη, ο οποίος δεινοπάθησε από τους μετέπειτα συμπαίκτες του, έχοντας μόλις 2/10 σουτ και 7 λάθη στον αγώνα της Α' φάσης.


Οι Pistons έφτιαξαν τον καλύτερο Jordan

Καταλυτικό κομμάτι στην γέννηση του θρύλου MJ ήταν η ομάδα των Detroit Pistons. Στα χρόνια που οδήγησαν στο πρώτο του πρωτάθλημα στο NBA, τα "Bad Boys" είχαν συντρίψει επανειλημμένα τα όνειρά του. Το Detroit νίκησε τους Chicago Bulls σε πέντε αγώνες στον δεύτερο γύρο των πλέι οφ του 1988, σε έξι παιχνίδια στους τελικούς του Eastern Conference του 1989 και σε επτά στο Eastern Conference του 1990. Οι Pistons ήταν οι δύο φορές πρωταθλητές, πριν οι Bulls τους εξαφανίσουν με τη θρυλική «σκούπα» το 1991. Είχαν μάλιστα θεσπίσει 4 κανόνες για να τον αντιμετωπίσουν στο παρκέ, γνωστοί ως «Jordan Rules»:

«1. Όταν πάει στα πλάγια, στείλ'τον στο κέντρο, με τον αφήνετε να πάρει την baseline. 2. Όταν είναι στην κορυφή προσπαθήστε να τον πάτε αριστερά. 3. Όταν πάρει τον μπάλα στο low post, κάντε παγίδα από την κορυφή. 4. Αν μπει στο ζωγραφιστό πετάξτε τον στο παρκέ».

Το «ξύλο» που έριχναν οι Pistons στην άμυνα ήταν δίχως προηγούμενο, και είχε οδηγήσει μάλιστα σε έναν από τους μεγαλύτερους καυγάδες στην ιστορία του ΝΒΑ.  Εν τέλει, οι «κανόνες» των Pistons ανάγκασαν τον Jordan και την ομάδα του να προσαρμοστούν, ο ίδιος έγινε πιο δυνατός ψυχολογικά και η ομάδα έχτισε γρήγορα την αυτοπεποίθησή της. Σε αυτό βοήθησε το κοουτσάρισμα του Phil Jackson, αλλά και ο super star Pippen, ο οποίος τότε έγινε ο θρύλος που όλοι ξέρουμε.



«I need a vacation»

Ο Rodman ήταν ο λόγος που η ομάδα έμεινε «ζωντανή» στο πρώτο μισό της σεζόν 1997-1998, όταν ο Pippen είχε πάρει την απόφαση να μην επιστρέψει στην αγωνιστική δράση. Το «Σκουλήκι» του Σικάγο είναι αναμφίβολα ο ορισμός του μερακλή, μιας και με το που επέστρεψε ο Pippen στην ομάδα, ζήτησε από τον Phil Jackson… να φύγει για διακοπές. Μετά από πολλούς τσακωμούς και εν μέσω αγωνιστικής σεζόν, ο Dennis Rodman τελικά πήρε ένα 48ωρο άδεια από τον Jackson για να κάνει ό,τι θέλει.

Και προφανώς το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να πάρει το αεροπλάνο και να φύγει για το Las Vegas παρέα με την σεξοβόμβα Karmen Electra για να κάνει τη ζωούλα του και να παρτάρει δίχως αύριο. Όπως θα περίμενε κανείς, περίπου 88 ώρες αργότερα, σε κάτι που θυμίζει την ταινία Hangover αν γυριζόταν στα 90s, ο ίδιος ο Jordan ψάχνει και βρίσκει τον Rodman στο Las Vegas και το φέρνει σηκωτό πίσω.



Ο τεράστιος και χίπης Phil

Βέβαια και ο κόουτς Jackson από την πλευρά του κουβαλούσε μπόλικη τρέλα και αλητεία. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να τα βρίσκει τόσο όμορφα με τον «τρελό» Rodman; Στο Last Dance ανακαλύπτουμε ενδιαφέρουσες πτυχές του προπονητή των Bulls, ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να έχει και δικό του ξεχωριστό ντοκιμαντέρ. Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του 3ου επεισοδίου: «Ήταν χίπις, ήταν διαφορετικός από την υπόλοιπη αδελφότητα του NBA. Είχε γράψει κι ένα βιβλίο που έλεγε πως πήρε LSD. Την πρώτη φορά δεν πήρε τη δουλειά, γιατί είχε ντυθεί χαλαρά. Για να τον προσλάβουν την επόμενη, έπρεπε να δασκαλευτεί να ντυθεί διαφορετικά». Ήταν επίσης ο άνθρωπος που άλλαξε το σύστημα της ομάδας από το «δώστε τη μπάλα στον MJ» στο «παίζουμε όλοι σαν ομάδα», τι να λέμε τώρα, ο ορισμός του μπασκετικού προπονητή.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v