Σούπερ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ για να δεις τώρα

Πιστεύεις ότι τα ντοκιμαντέρ είναι βαρετά; Έχουμε πέντε εξαιρετικές προτάσεις που βάζουμε στοίχημα πως θα σε κάνουν να αλλάξεις γνώμη.
Σούπερ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ για να δεις τώρα
Έτη φωτός από τα μεγάλα πλάνα της αφρικανικής σαβάνας που βλέπαμε πριν από τριάντα χρόνια, τα σύγχρονα ντοκιμαντέρ μπορούν να κοιτάζουν στα μάτια τη μυθοπλασία. Μερικές φορές, ακόμα και να την κερδίζουν στο παιχνίδι της –και να της παίρνουν τα βραβεία μέσα από τα χέρια.

El Pepe

Ο Εμίρ Κοστουρίτσα συναντά σε αυτό το γλυκύτατο ντοκιμαντέρ τον Χοσέ Πέπε Μουχίκα, και αν το όνομα αυτό δε σου λέει κάτι σίγουρα θα σου πει το «ο πιο φτωχός πρόεδρος κράτους στον κόσμο», φράση-κλειδί σε όλα τα αφιερώματα στον πρώην πρόεδρο της Ουρουγουάης που εξακολουθούν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Ο συμπαθέστατος Πέπε μιλά για τη ζωή του, την Ιστορία και τις ιστορίες της Λατινικής Αμερικής, τις αιματηρές της Χούντες και το χρήμα που μερικοί υπέροχοι άνθρωποι σαν αυτόν απλά δεν έχουν ιδέα τι να το κάνουν.



Chuck Norris versus Communism

Όχι, δεν είναι αυτό που νομίζεις. Σε αυτό το σπιρτόζικο, όλο φρεσκάδα ντοκιμαντέρ η Ilinca Călugăreanu εξηγεί πώς οι παράνομες εισαγωγές βιντεοκασετών με ταινίες δράσης (εξ ου και ο Τσακ Νόρις στον τίτλο) μπορεί και να συνέβαλαν στην πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου. Ναι, είναι τόσο απολαυστικό όσο ακούγεται. Γυρίστηκε το 2015, και είναι ρουμανο-βρετανική παραγωγή.



Το Μαργαριταρένιο Κουμπί

Βραβευμένο με την Αργυρή Άρκτο Σεναρίου στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2015, το ντοκιμαντέρ του χιλιάνου Πατρίσιο Γκουζμάν αφηγείται την ιστορία των ηττημένων, όχι των νικητών, μέσα από συνεντεύξεις με τους τελευταίους επιζήσαντες των αυτόχθονων φυλών Alacalufe and Yaghan, αλλά και αποδίδοντας φόρο τιμής στα θύματα της αιματηρής δικτατορίας του Αουγούστο Πινοσέτ, που βρέθηκαν νεκρά στη θάλασσα. Το νερό, όμως, θυμάται, λέει ο δημιουργός.



Δεν είμαι ο νέγρος σου

Υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ του 2016, που βασίζεται στο ημιτελές βιβλίο του James Baldwin (μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πόλις) για να μιλήσει για τη μάστιγα του ρατσισμού στις ΗΠΑ, μέσα από τις ιστορίες των Medgar Evers, Malcolm X, και Martin Luther King Jr. Σκηνοθετεί ο Raoul Peck, σκηνοθέτης, ακτιβιστής και πρώην υπουργός πολιτισμού της Αϊτής, και αφηγείται ο Samuel L. Jackson.



The Mind Explained

Πώς λειτουργεί η μνήμη; Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα πάντα; Τι συμβαίνει όταν ονειρευόμαστε; Είναι το άγχος μας απλά ένα παιχνίδι του μυαλού μας; Τι ακριβώς είναι αυτό που κάνουν τα ναρκωτικά στον εγκέφαλό σου; Απαντήσεις σε αυτά και άλλα άκρως ενδιαφέροντα ερωτήματα έρχεται να δώσει αυτή η μίνι σειρά του Netflix, που αποτελείται από πέντε απολαυστικά 20λεπτα επεισόδια.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v