Πέφτετε στο κρεβάτι με νεύρα; Δεν θα φύγουν ποτέ!

Μην πέφτετε να κοιμηθείτε με την ένταση και τις αρνητικές σκέψεις που «φορτωθήκατε» κατά την διάρκεια της ημέρας, γιατί ο οργανισμός σας… θα «τραφεί» από αυτές.
Πέφτετε στο κρεβάτι με νεύρα; Δεν θα φύγουν ποτέ!
Κατά την διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλός μας επανακατανέμει τις αρνητικές αναμνήσεις μας, κάνοντάς τις δύσκολα αναστρέψιμες, υποστηρίζουν επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, ερευνητική ομάδα από το University College του Λονδίνου και το Normal University του Πεκίνου, δημοσίευσε μελέτη στην οποία αναφέρει ότι οι αρνητικά φορτισμένες μνήμες είναι πολύ πιο δύσκολο να «εξουδετερωθούν» αν κοιμηθούμε με αυτές.

«Συνιστούμε πρώτα να επιλύετε όλες σας τις διαφορές ή να ξεδιαλύνετε έναν καυγά και στη συνέχεια να πέσετε για ύπνο. Μην κοιμάστε… πάνω στο θυμό σας», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, Yunzhe Liu.

Η μελέτη αξιοποίησε μια ψυχολογική τεχνική σε 73 εθελοντές, κατά την οποία τους εξέθεσαν σε αρνητικά φορτισμένες εικόνες και στη συνέχεια προσπάθησαν να ελέγξουν πόσο εύκολο ήταν στον εγκέφαλό τους να απωθήσει τις αρνητικές μνήμες. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έρευνας, το ανθρώπινο μυαλό δυσκολεύεται να αφήσει πίσω τις μνήμες, αν έχουν υποστεί την επεξεργασία από τον εγκέφαλο κατά την διάρκεια του ύπνου. Κι αυτό συμβαίνει διότι, ενώ αρχικά οι αναμνήσεις παραμένουν στον ιππόκαμπο, κατά την διάρκεια της νύχτας, «διασπείρονται» σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν πως ασθενείς με μετατραυματικό άγχος θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το φόβο ή την άσχημη μνήμη τους ακόμη και από την πρώτη ημέρα του συμβάντος που τους το προξένησε. Με το να αντιμετωπίζεται άμεσα, γίνεται πιο εύκολο και να απωθηθεί, καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: Guardian
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v