Ίδρυμα Λάτση: Μια δεκαετία σημαντικού κοινωφελούς έργου

Δέκα χρόνια συνεισφοράς στην κοινωνία κλείνει φέτος το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Μια σύντομη ανασκόπηση στις μέχρι τώρα δράσεις του.
Ίδρυμα Λάτση: Μια δεκαετία σημαντικού κοινωφελούς έργου

Σε κρίσιμες εποχές, όπως αυτή που διανύουμε, οι δράσεις των κοινωφελών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα με στόχο την συνεισφορά σε σημαντικές κοινωνικές ανάγκες έχει ιδιαίτερη σημασία για τους πολίτες, αλλά και την χώρα. Η στήριξη στους τομείς της έρευνας, του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης, της Επιστήμης και της περίθαλψης είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ. 


Εμπνεόμενο από τη δράση του Ιωάννη Λάτση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, συνεχίζει από το 2005 το έργο του. Σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η εκπαίδευση, η επιστήμη, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και με κομβικής σημασίας οργανισμούς των πεδίων αυτών. Ένα επιπλέον, διαφοροποιημένο σκέλος δραστηριοτήτων είναι η λειτουργία του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα το οποίο μέσα από την ελεύθερη πρόσβαση στους επισκέπτες και τη διοργάνωση εκδηλώσεων σκοπό έχει την ανάδειξη της ναυτικής και επιχειρηματικής ιστορίας της χώρας, την προσέγγιση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.


Στόχος του Ιδρύματος είναι να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες. Από τις πρώτες και κυριότερες πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Ίδρυμα μετά τη σύστασή του ήταν η ενίσχυση της εκπαίδευσης, της επιστημονικής έρευνας και του πολιτισμού μέσω διαφορετικών προγραμμάτων αλλά και επιμέρους χρηματοδοτήσεων. Η δράση του Ιδρύματος, έχει βασικό σκοπό τη στήριξη φορέων και ατόμων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών πεδίων, καθώς και σε διάφορες μορφές τέχνης και πτυχές του πολιτισμού.


Στον τομέα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το Ίδρυμα σχεδίασε και υλοποίησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2013-14 το πρόγραμμα «Μαθαίνουμε Παρέα» — Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με στόχο την ανάδειξη εκείνων των πρωτοβουλιών μέσω των οποίων αναπτύσσονται πολύμορφα οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι δεξιότητες των μαθητών τόσο στο σχολείο όσο και στο κοινωνικό τους περιβάλλον.


Στον τομέα των υποτροφιών, κάθε χρόνο, ένα σημαντικό ποσοστό του προϋπολογισμού κατευθύνεται σε περισσότερους από 120 νέους και νέες που σπουδάζουν σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου.


Στον τομέα της επιστήμης, το Ίδρυμα ξεκίνησε το 2008 το πρόγραμμα «Επιστημονικές Μελέτες» που αποτέλεσε το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο του προς την ελληνική επιστημονική κοινότητα τα χρόνια που ακολούθησαν. Το πρόγραμμα στήριξε ομάδες επιστημόνων από σχεδόν όλους τους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς της χώρας, έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό καθώς και ανεξάρτητες ομάδες. Από τα επιστημονικά του προγράμματα, ιδιαίτερης σημασίας ήταν το ψηφιακό Αρχείο Ι. Καποδίστρια, το οποίο συγκέντρωσε για πρώτη φορά στα ελληνικά ερευνητικά χρονικά σε μια ενιαία οργανωτική δομή ποικίλα τεκμήρια που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, ενώ μέσα στα δέκα αυτά χρόνια έχει χρηματοδοτηθεί σημαντικός αριθμός άλλων πρωτοβουλιών, όπως οι ελληνικές συμμετοχές προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στους Διαγωνισμούς Εικονικής Δίκης Manfred Lachs 2012 και 2013, πλήθος συνεδρίων, επιστημονικών συναντήσεων και επιστημονικών εκδόσεων.


Στον τομέα του Πολιτισμού, το Ίδρυμα συνεχίζει το εκδοτικό πρόγραμμα «Ο Κύκλος των Μουσείων», που είχαν ξεκινήσει ο Όμιλος Λάτση και ο τραπεζικός όμιλος Eurobank και το οποίο αριθμεί πλέον 16 τόμους, με βασικό στόχο την παρουσίαση και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου που διαθέτει η Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως η έναρξη δραστηριοποίησης του Ιδρύματος συνέπεσε με την περίοδο ανακαίνισης του ιστορικού κτηρίου Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου. Το Ίδρυμα ανταποκρίθηκε θετικά σε αίτημα του θεάτρου, εγκρίνοντας χρηματοδότηση για την αγορά των καινούριων καθισμάτων της κεντρικής σκηνής.

Επίσης, κατά τη διάρκεια όλων των ετών δραστηριοποίησης του Ιδρύματος χρηματοδοτήθηκαν εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ενδεικτικά η έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες» στο Βερολίνο το 2012, η έκθεση «Ερέτρια: Ματιές σε μια αρχαία πόλη» στην Αθήνα το 2010, επί σειρά ετών το Φεστιβάλ «Αισχύλεια» στην Ελευσίνα, το Φεστιβάλ «Μενάνδρεια» στην Κηφισιά, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις Πρεσπών, το Φεστιβάλ Τεχνών Κέρκυρας, το LA Greek Film Festival, το Annual New York City Greek Film Festival, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας κ.ά..


Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και ανάπτυξης, το βλέμμα του Ιδρύματος στράφηκε και στρέφεται στις ανάγκες των ανθρώπων που έχουν υποστεί τις συνέπειες της δυσλειτουργίας και της αδυναμίας των θεσμών, με έμφαση στους κοινωνικούς φορείς που υποχρηματοδοτούνται και στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται στο περιθώριο, μέσα από δράσεις όπως η Επισιτιστική Ασφάλεια. Η εν λόγω δράση, αποτέλεσε ένα από τα πρώτα προγράμματα που σχεδίασε το Ίδρυμα λόγω της επείγουσας κατάστασης που προέκυψε το 2011 και στις αρχές του 2012.


Η συμβολή του Ιδρύματος στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στη στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και ενίσχυση των παροχών υγείας σε αδύναμους ανθρώπους, και ιδιαίτερα στα παιδιά. Με προσωπική δωρεά της Μαριάννας Λάτση πραγματοποιήθηκε η ανακατασκευή και ο εξοπλισμός του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» για ογκολογικούς ασθενείς, το οποίο υπάγεται διοικητικά στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Παράλληλα, το Ίδρυμα κάλυψε, μεταξύ άλλων, της λειτουργικές δαπάνες του πολυιατρείου Praksis στην Αθήνα, και συγχρηματοδότησε την πλήρη ανακαίνιση και αναβάθμιση του Κέντρου Αγάπης στην Ελευσίνα.


Διαβάστε αναλυτικά για όλες τις δράσεις του Ιδρύματος, στα 10 αυτά χρόνια δραστηριοποίησής του εδώ.






Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v