Φθηνότερο θα είναι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Καλά τα νέα για τον χειμώνα που έρχεται: Μειωμένη αναμένεται να είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Δείτε τις τιμές.
Φθηνότερο θα είναι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης
Χαμηλότερη εκτιμάται ότι θα είναι φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Συγκεκριμένα, εφόσον ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης παραμείνει στα περσινά επίπεδα, η τιμή του αναμένεται να κυμανθεί στα 0,85€ ανά λίτρο, ήτοι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με την περασμένη χρονιά που ξεκίνησε από τα 1€-1,10€ ανά λίτρο. Η μείωση οφείλεται στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά είναι πως στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη το σενάριο της μείωσης του επιδόματος θέρμανσης κατά 50% για τους δικαιούχους. Σημειώνεται ότι τον χειμώνα του 2014-15 το επίδομα ήταν 0,35€ ανά λίτρο, με διαφοροποίηση των επιδοτούμενων λίτρων ανάλογα με την ζώνη κατοικίας. Αν αποφασιστεί αυτή η μείωση του επιδόματος, υπάρχουν τα εξής δύο ενδεχόμενα: Να παραμείνει το επιδοτούμενο ποσό ανά δικαιούχο στα 0,35€, αλλά να μειωθούν οι δικαιούχοι στους μισούς (σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι για τους δικαιούχους η τιμή του πετρελαίου πέφτει στα 0,50€ ανά λίτρο) ή να μείνει ίδιος ο αριθμός των δικαιούχων και να μειωθεί η επιδότηση ανά λίτρο κατά 50% (σε αυτή την περίπτωση, η τιμή του πετρελαίου ανά δικαιούχο θα φτάσει τα 0,68€).

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών πραγματοποίησε εκδήλωση την Δευτέρα, στην οποία παρουσίασε όλα τα σενάρια για τις φετινές τιμές. Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, στην περίπτωση που καταργηθεί το επίδομα και μειωθεί ο Ειδικός Φόρος στα 0,06€ ανά λίτρο, η λιανική τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί στα 0,64€ ανά λίτρο για όλους τους καταναλωτές.

Ο ΣΕΕΠΕ επισήμανε ωστόσο, ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα εφοδιασμού στα ελληνικά νησιά, λόγω της κατάργησης της επιδότησης στη μεταφορά καυσίμων. Τόνισε, τέλος, πως η πλειοψηφία των πρατηρίων έχουν εγκαταστήσει σύστημα ελέγχου για να αποφευχθούν φαινόμενα νοθείας και λαθραίων καυσίμων, αλλά σημείωσε πως τα στοιχεία μεταφέρονται στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο λόγω έλλειψης προσωπικού δεν τα αξιολογεί και δεν πραγματοποιεί τους αναγκαίους ελέγχους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v