Τι αλλάζει στις Πανελλήνιες από το 2016

Δείτε ποιες αλλαγές θα ισχύσουν από τις επόμενες Πανελλήνιες Εξετάσεις και τι προβλέπεται για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και τους φετινούς απόφοιτους.
Τι αλλάζει στις Πανελλήνιες από το 2016
Μικτό εξεταστική σύστημα θα ισχύσει στις Πανελλαδικές εξετάσεις της σχολικής χρονιάς που ξεκινά, στις οποίες θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι θα φοιτήσουν στη Γ’ Λυκείου φέτος, αλλά και όσοι απόφοιτοι της περασμένης χρονιάς δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποια σχολή. Από φέτος, οι νέοι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα αντί των 6 που ίσχυαν ως τώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Dikaiologitika.gr, όσοι από τους υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες του 2015 επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις και το 2016, μπορούν να επιλέξουν αν θα εξεταστούν με το ίδιο σύστημα – ήτοι εξέταση σε έξι μαθήματα – είτε με το νέο (τέσσερα μαθήματα). Φυσικά, μπορούν να επιλέξουν την «οδό» του 10%, κρατώντας δηλαδή την φετινή τους βαθμολογία.

Σε άρθρο του νέου σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι όσοι υποψήφιοι εξεταστούν με το παλιό σύστημα, θα διεκδικήσουν ποσοστό θέσεων σε τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης που θα οριστεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας. Αν, από την άλλη, δώσουν με το νέο σύστημα (τέσσερα μαθήματα), δεν θα ισχύσει ειδικό ποσοστό για αυτούς, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία με τους νέους μαθητές της Γ’ Λυκείου, να καταθέσουν δηλαδή εμπρόθεσμα αίτηση συμμετοχής στις Πανελλήνιες, καθώς και να δηλώσουν την ομάδα προσανατολισμού και τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν.

Από το υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται ότι η εξεταστική διαδικασία θα είναι ίδια για όλους τους υποψηφίους, δηλαδή τα κοινά μαθήματα που θα δοθούν πανελλαδικά θα έχουν κοινή μέρα και ώρα εξέτασης και κοινά θέματα. Ωστόσο, λόγω του ότι με βάση το παλιό σύστημα τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι είναι περισσότερα, ίσως να προστεθούν επιπλέον κάποιες μέρες στο πρόγραμμα των εξετάσεων.

Αν και το σχέδιο νόμου, γνωστό και ως «πολυνομοσχέδιο», δεν έχει ψηφιστεί ακόμα από τη Βουλή, τα παραπάνω που προβλέπονται από το άρθρο 58 αναμένεται να δημοσιευθούν, όπως επεσήμανε ο κ. Χασάπης, σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, όπου θα καθοριστεί και το συγκεκριμένο ποσοστό θέσεων που θα προβλέπεται για όσους υποψηφίους θελήσουν να ξαναπροσπαθήσουν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το παλιό σύστημα.

Σημειώνεται ότι οι Ομάδες Προσανατολισμού επιτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία, στα οποία εντάσσεται κάθε σχολή:
1ο: Ανθρωπιστικές Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
2ο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3ο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
4ο: Επιστήμες της Εκπαίδευσης
5ο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική

Πηγή: Dikaiologitika.gr 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v