Unicef: Ένα στα δέκα κορίτσια θύμα βιασμού πριν τα 20

Σοκαριστικά στοιχεία αποκαλύπτει έκθεση της Unicef για την βία κατά των παιδιών, που πραγματοποιήθηκε σε 190 χώρες –μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Unicef: Ένα στα δέκα κορίτσια θύμα βιασμού πριν τα 20
Ανατριχιαστικά στοιχεία φέρνει στο φως η τελευταία παγκόσμια έρευνα της Unicef για τη βία κατά των παιδιών, που διενεργήθηκε σε 190 χώρες. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, 95.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας έως 19 ετών δολοφονήθηκαν το 2012, ενώ ένα στα δέκα κορίτσια παγκοσμίως πέφτει θύμα βιασμού πριν κλείσει τα 20 του χρόνια.

Οι συγγραφείς της έκθεσης, μάλιστα, επισημαίνουν ότι τα δεδομένα προέρχονται μόνο από άτομα που ήταν ικανά και πρόθυμα να απαντήσουν και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύουν τις ελάχιστες εκτιμήσεις.

Στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση επισημαίνουν ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 39 χωρών που απαγορεύουν τη σωματική τιμωρία των παιδιών σε κάθε περιβάλλον καθώς και στο σπίτι (από το 2006). Όμως, επισημαίνουν επίσης την εξάπλωση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού (bullying) που παρουσιάζει οξεία άνοδο στη χώρα μας με το ποσοστό των παιδιών που παραδέχονται ότι άσκησαν εκφοβισμό σε άλλα παιδιά στο σχολείο τουλάχιστον μια φορά στους προηγούμενους δύο μήνες να ανέρχεται σε 27% μεταξύ των 11χρονων και να φθάνει στο 51% μεταξύ 15χρονων. Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά σωματικών συμπλοκών μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στην εφηβεία (51%).

Σημαντικά ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας περιλαμβάνουν:

Σεξουαλική βία: Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 ετών σε όλο τον κόσμο (περίπου το 1 στα 10) έχουν υποστεί εξαναγκαστική σεξουαλική επαφή ή άλλες εξαναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις και το 1 στα 3 κορίτσια στην εφηβεία ηλικίας 15-19 ετών που έχουν κάποια στιγμή παντρευτεί (84 εκατομμύρια) έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής συναισθηματικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας που διαπράχθηκε από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους. Η εξάπλωση της βίας από συντρόφους είναι 70% ή και παραπάνω στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στην Ισημερινή Γουινέα και προσεγγίζει ή υπερβαίνει το 50% στην Ουγκάντα, την Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας και τη Ζιμπάμπουε. Στην Ελβετία, μια εθνική έρευνα μεταξύ κοριτσιών και αγοριών ηλικίας 15 έως 17 ετών το 2009 διαπίστωσε ότι το 22% και 8% αντίστοιχα, είχαν βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας που περιλάμβανε τη φυσική επαφή. Η πιο κοινή μορφή σεξουαλικής βίας και για τα δύο φύλα ήταν θυματοποίηση στον κυβερνοχώρο.

Ανθρωποκτονία: Το ένα πέμπτο των θυμάτων ανθρωποκτονίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι παιδιά και έφηβοι ηλικίας κάτω των 20 ετών, με συνέπεια περίπου 95.000 θανάτους το 2012. Η ανθρωποκτονία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ ανδρών ηλικίας 10 έως 19 ετών στον Παναμά, τη Βενεζουέλα, το Ελ Σαλβαδόρ, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα και την Κολομβία. Η Νιγηρία εμφανίζει τον υψηλότερο αριθμό ανθρωποκτονιών παιδιών - 13.000. Μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το υψηλότερο ποσοστό ανθρωποκτονιών.

Σχολικός Εκφοβισμός: Λίγο πάνω από 1 στους 3 μαθητές ηλικίας 13 έως 15 ετών σε όλο τον κόσμο βιώνουν σε τακτική βάση τον εκφοβισμό μέσα στο σχολείο. Στη Σαμόα, η αναλογία αυτή είναι σχεδόν 3 στους 4. Σχεδόν το ένα τρίτο των μαθητών 11 έως 15 ετών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αναφέρουν ότι έχουν ασκήσει εκφοβισμό σε άλλα παιδιά - στη Λετονία και τη Ρουμανία το παραδέχονται σχεδόν οι 6 στους 10.

Βίαιη πειθαρχία: Περίπου 17% των παιδιών σε 58 χώρες υπόκεινται σε σοβαρές μορφές σωματικής τιμωρίας (χτυπήματα στο κεφάλι, τα αυτιά ή το πρόσωπο ή δυνατά και επανειλημμένα χτυπήματα). Πάνω από το 40% των παιδιών ηλικίας 2 έως 14 ετών βιώνουν τη σοβαρή σωματική τιμωρία στο Τσαντ, την Αίγυπτο και την Υεμένη. Συνολικά, τρεις στους 10 ενήλικες πιστεύουν ότι η σωματική τιμωρία χρειάζεται για να αναθρέψουν σωστά τα παιδιά. Στη Σουαζιλάνδη, το 82% λέει ότι η σωματική τιμωρία είναι απαραίτητη.

Στάσεις απέναντι στη βία: Σχεδόν τα μισά από όλα τα κορίτσια στην εφηβεία ηλικίας 15 έως 19 ετών (περίπου 126 εκατομμύρια) πιστεύουν ότι ο σύζυγος δικαιολογείται να χτυπήσει τη σύζυγό του κάτω από ορισμένες συνθήκες. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 80% ή περισσότερο στο Αφγανιστάν, τη Γουινέα, την Ιορδανία, το Μάλι και το Τιμόρ-Λέστε. Σε 28 από 60 χώρες με στοιχεία για τα δύο φύλα, ένα μεγαλύτερο ποσοστό κοριτσιών από τα αγόρια πιστεύουν ότι η ο ξυλοδαρμός της συζύγου είναι μερικές φορές δικαιολογημένος. Στην Καμπότζη, τη Μογγολία, το Πακιστάν, τη Ρουάντα και τη Σενεγάλη, τα κορίτσια έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες από τα αγόρια να νομίζουν ότι ο σύζυγος δικαιολογείται μερικές φορές να δέρνει τη γυναίκα του. Στοιχεία από 30 χώρες δείχνουν ότι περίπου 7 στα 10 κορίτσια 15-19 ετών, που είχαν πέσει θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής κακοποίησης ποτέ δεν είχαν αναζητήσει βοήθεια: πολλά είπαν ότι δεν νόμιζαν ότι ήταν κακοποίηση ή ότι δεν το βλέπουν ως πρόβλημα.

Πρωτοβουλίες της UNICEF κατά της βίας

Η UNICEF ξεκίνησε την πρωτοβουλία #ENDViolence για να παροτρύνει τη συλλογική δράση για τον τερματισμό της βίας κατά των παιδιών, τονίζοντας το γεγονός ότι η βία είναι παντού, αλλά συχνά συμβαίνει χωρίς να γίνεται αντιληπτή ή είναι ανεκτή λόγω των κοινωνικών και πολιτιστικών προτύπων. Με το σύνθημα «Κάντε το αόρατο, ορατό», η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αύξηση της ευαισθητοποίησης ως ένα πρώτο βήμα για την αλλαγή νοοτροπιών, συμπεριφορών και πολιτικών.

Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζει επίσης τις προσπάθειες για την συλλογή στοιχείων σχετικά με το τι είναι αποτελεσματικό και ενισχύει την αντίληψη ότι η βία μπορεί να προληφθεί μέσα από το παράδειγμα επιτυχημένων προσπαθειών και κινημάτων σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Περίπου 70 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ενταχθεί επίσημα στο #ENDviolence, ενισχύοντας τις προσπάθειες για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την αναφορά της βίας κατά των παιδιών σε όλες τις μορφές της. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.  

Η UNICEF Ελλάδος έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών και μαθητών για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού (bullying) και της βίας με σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία της χώρας με αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό. Μπορείτε να δείτε τα στοιχεία για την Ελλάδα εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v