Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού: 10 σέξι facts

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού, με δέκα ενδιαφέρουσες πληροφορίες που πιθανότατα δεν ξέρατε για –τι άλλο;– τον οργασμό.
Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού: 10 σέξι facts
Αν έπρεπε να επιλέξετε έναν μήνα του χρόνου για να τοποθετήσετε την Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού, πιθανότατα ο Αύγουστος θα σας ερχόταν πρώτος στο μυαλό. Αυτό συνέβη και στον Άλεξ Χίρκα, αμερικανό εικαστικό καλλιτέχνη και ακτιβιστή του σεξ, που καθιέρωσε την συγκεκριμένη ημέρα το 1998.

Όπως αναφέρει το Sansimera.gr που έχει τις παγκόσμιες ημέρες για βούτυρο στο ψωμί του, ο Χίρκα, οποίος είναι bisexual, «πιστεύει ότι ήταν αναγκαία η καθιέρωση μιας τέτοιας μέρας, όπου θα αποθεώνονται ο oργασμός που αποτελεί το ανώτατο στάδιο της σεξoυαλικότητας, αλλά και οι χαρές του σώματος». Όσο για τον λόγο που επέλεξε την συγκεκριμένη ημερομηνία, ο ίδιος αναφέρει ότι δεν ήταν κάποιος συγκεκριμένος: Απλώς επειδή είναι μια μέρα του καλοκαιριού και δεν υπάρχει άλλη γιορτή αυτή την ημερομηνία.

Με αφορμή, λοιπόν, την πανανθρώπινη αυτή γιορτή, συγκεντρώνουμε δέκα ενδιαφέροντα facts που ίσως δεν γνωρίζατε για τον οργασμό.

Η οξυτοκίνη που παράγει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του οργασμού μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό παυσίπονο, ανακουφίζοντας πόνους όπως η αρθρίτιδα, οι μετεγχειρητικοί πόνοι και (ω, ναι) ο πονοκέφαλος.

Το 30% των γυναικών παγκοσμίως δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό. Και αν μιλάμε για οργασμό από διείσδυση και μόνο, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 80%.

Στον αντίποδα, οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να φτάσουν σε οργασμό με ερεθισμό των θηλών τους και μόνο. Υπάρχει και όρος γι’ αυτό στα αγγλικά –λέγεται nipplegasm.

Μετά τον οργασμό, ο εγκέφαλος παράγει μια ορμόνη που λέγεται προλακτίνη, και η οποία είναι υπεύθυνη για την κατακόρυφη πτώση της διάθεσής μας για σεξ. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Πανεπιστήμιο της Σκωτίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παρήγαν 400% περισσότερη προλακτίνη μετά από οργασμό κατά τη διάρκεια συνουσίας, σε σχέση με εκείνους που είχαν μόλις αυνανιστεί. Με απλά λόγια, είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο οργασμός με παρτενέρ εκλαμβάνεται από τον εγκέφαλό μας ως μακράν ανώτερος εκείνου που «επιτυγχάνουμε» μόνοι.

Ο ιατρικός όρος «σεξουαλική ανηδονία» είναι κάτι υπαρκτό, και περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία ο ερεθισμός των γεννητικών οργάνων προκαλεί τα περισσότερα φυσικά σημάδια του οργασμού –όπως οι μυϊκές συσπάσεις και η εκσπερμάτωση– χωρίς όμως καμία ευχαρίστηση. Τα ακόμα χειρότερα νέα είναι ότι η σχετικά σπάνια πάθηση δεν είναι απαραίτητα γενετική, αλλά μπορεί να προκληθεί και από διάφορα αντικαταθλιπτικά όπως το Prozac.

Οι οργασμοί καλυτερεύουν με τον χρόνο. Σύμφωνα με έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου, ενώ το 61% των γυναικών 18 έως 24 ετών είχαν οργασμό την τελευταία φορά που έκαναν σεξ, το ποσοστό αυτό ανέβαινε στο 65% για τις 30άρες και στο 70% για τις 40άρες.

Ο οργασμός που δεν προκαλείται από ερεθισμό των γεννητικών οργάνων είναι επίσης κάτι υπαρκτό. Υπάρχει, μάλιστα, επιστημονική εξήγηση γι’ αυτές τις περίεργες ιστορίες που όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς, για γυναίκες που είχαν οργασμό στο τραίνο ή στον διάδρομο του γυμναστηρίου: «Οι λεγόμενοι και ‘αυθόρμητοι’ οργασμοί οφείλονται σε αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και στην δόνηση ή την επαφή της κλειτορίδας με κάποια επιφάνεια ή αντικείμενο. Επίσης, η αυξημένη ροή του αίματος και η γενική χαλάρωση που προκαλεί ένα μασάζ μπορούν να προκαλέσουν οργασμό σε ορισμένες περιπτώσεις», όπως εξηγεί η δρ. Lisa Stern, της Κλινικής Προγραμματισμένης Μητρότητας του Λος Άντζελες.

Οι άνδρες που έχουν δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο του 30 παράγουν σημαντικά λιγότερο σπέρμα κατά τη διάρκεια μιας εκσπερμάτωσης –για την ακρίβεια, 2 ml ενώ ο μέσος όρος για έναν υγιή άνδρα είναι 3,9 ml.

Ο μέσος γυναικείος οργασμός διαρκεί περίπου 20 δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκειά του, έχουμε συσπάσεις κάθε 0,08 δευτερόλεπτα. Στον αντίποδα, ο μέσος ανδρικός οργασμός διαρκεί περί τα 9 δευτερόλεπτα.

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v