Ψεύτικος οργασμός: Γιατί οι γυναίκες κάνουν το λάθος;

Γιατί προσποιούνται οργασμό οι γυναίκες και ποια η σχέση του με την απιστία; Πώς θα πρέπει να αντιδράσει ο σύντροφος; Ολοκληρωμένες απαντήσεις για την (μη) ολοκλήρωση.
Ψεύτικος οργασμός: Γιατί οι γυναίκες κάνουν το λάθος;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αρκούσε αυτή εδώ η σκηνή από την ταινία «Όταν ο Χάρυ γνώρισε την Σάλυ» για να βάλει το… μικρόβιο στo μυαλό εκατομμυρίων ανδρών και να τους κάνει να (ξανα)σκεφτούν το προφανές: είναι πάρα πολύ εύκολο για μια γυναίκα να προσποιηθεί οργασμό και μάλιστα άκρως πειστικά.

Πέραν όμως από το kinky και την ψυχαγωγία του όλου θέματος, είναι γεγονός ότι η σεξουαλική ικανοποίηση (ή η απουσία αυτής) απασχολεί μια μεγάλη ημερίδα γυναικών και ανδρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με διάφορες έρευνες ένα τεράστιο ποσοστό των γυναικών προσποιούνται οργασμό κατά την σεξουαλική πράξη, ενώ το θέμα απασχολεί τόσο τις ίδιες όσο και τους άντρες, μιας και περνάνε τον δικό τους δρόμο αμφιβολίας για το αν είναι αρκετά καλοί.

Ενδεικτικά, σε έρευνα του Journal of Sex Research παρατηρήθηκε ότι το 67% των γυναικών έχει περιστασιακά προσποιηθεί οργασμό, ενώ στους άνδρες μόλις το 20% πιστεύει ότι η σύντροφός του μπορεί κάποια στιγμή όντως να προσποιήθηκε οργασμό, μάλιστα το 80% θεωρεί τον οργασμό των συντρόφων τους αληθινό.

«Από την φύση του το αρσενικό τονώνεται, νιώθει ικανοποίηση, κυριαρχεί και διεγείρεται όταν η σύντροφoς κορυφώνει κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Για αρκετούς άνδρες αποτελεί και στόχο επιτυχίας το να ικανοποιήσουν την σύντροφό τους. Δυστυχώς όμως πολλές γυναίκες δεν μπορούν να φτάσουν σε οργασμό και πολλές φορές αναγκάζονται να προσποιηθούν», εξηγεί η κ. Λήδα Ράγγα, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια.

Κατανοώντας τον γυναικείο (μη) οργασμό

Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που κάνουν τις γυναίκες να προσποιούνται; Τι μπορεί να "κρύβει" ένας ψεύτικος οργασμός; «Οι λόγοι που οι γυναίκες προσποιούνται είναι πολύπλοκοι και πολύπλευροι. Αν εξαιρέσουμε παθολογικούς παράγοντες απουσίας της σεξουαλικής κορύφωσης και εστιάσουμε σε ψυχολογικές παραμέτρους, ο γυναικείος οργασμός έχει προϋποθέσεις. Για τις γυναίκες είναι μια καθαρά εγκεφαλική διαδικασία που θέλει τον χώρο και τον χρόνο της», απαντά η κ. Ράγγα τονίζοντας ότι η αυτοεικόνα και η αυτοεκτίμηση αποτελούν σημαντικό παράγοντα επίτευξης της σεξουαλικής ικανοποίησης.

Έχει σημασία για εκείνες πόσο αποδεκτό είναι το σώμα τους, τι βλέπουν ότι δεν τις ικανοποιεί και τι νομίζουν ότι βλέπει ο σύντροφος κατά την διάρκεια τις πράξης. Το κομμάτι αυτό τους προκαλεί υψηλά επίπεδα άγχους και έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ικανοποιηθούν και να προσποιούνται για να μην απογοητεύσουν τις προσδοκίες του συντρόφου τους.

Όμως είναι όντως απαραίτητος εν τέλει ο οργασμός για να ευχαριστηθεί μια γυναίκα το σεξ; Όχι πάντα. Στερεότυπα όμως το θεωρούν ως απαραίτητο συστατικό για μια επιτυχημένη σεξουαλική επαφή. Η γυναίκα λοιπόν, μπορεί να παρασυρθεί από αυτή την ιδέα και για να μην θίξει τον εγωισμό και τον ανδρισμό του συντρόφου της να προσποιείται τον οργασμό. Επίσης, το βιαστικό σεξ ή η επιθυμία να τελειώσει η πράξη αποτελούν άλλον ένα λόγο.

Βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση μπαίνει το ερώτημα του «γιατί να θέλει η γυναίκα μια σύντομη σεξουαλική επαφή;» Όπως επισημαίνει η κ. Ράγγα, είναι ένα θέμα που αγγίζει ίσως την ικανοποίηση από τον τρόπο της σεξουαλικής πράξης και της επικοινωνίας του ζευγαριού κατά την διάρκειά της.

Τέλος, σημαντικό ρόλο, όπως αναφέρει η ίδια, παίζει η σκέψη της γυναίκας ότι μπορεί να χαρακτηριστεί (και κατ’ επέκταση να στιγματιστεί) ως «ανοργασμική» ή «ψυχρή» στο σεξ. Το ενοχικό κομμάτι ότι είναι δύσκολο να κορυφώσει, κυριαρχεί με αποτέλεσμα να αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο βάρος για την ίδια επιδεινώνοντας την κατάσταση που ήδη βιώνει.

Ψεύτικος οργασμός και απιστία

Είναι σίγουρα ένα από τα πρώτα πράγματα που πιθανώς να σκέφτεται ο άνδρας που θα καταλάβει ότι η σύντροφός του προσποιείται: «Μήπως με κερατώνει;». Όμως, όσο παράξενο και αν ακούγεται η απιστία δεν είναι η αιτία της προσποίησης.

«Ο ψεύτικος οργασμός δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένδειξη απιστίας. Τα δυο κομμάτια δεν συνδέονται απόλυτα και δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο καχυποψίας. Θέματα όπως η σεξουαλική αποστροφή, η απουσία διάθεσης, η αποστροφή συντρόφου και η έλλειψη επικοινωνίας πρέπει να συνυπάρχουν για να σκεφτούμε την πιθανότητα οτι ίσως να υπάρχει το ενδεχόμενο τις απιστίας. Πάλι βέβαια δεν αποτελούν μοναδικά κριτήρια», αναφέρει σχετικά η κ. Ράγγα.

Η σωστή αντιμετώπιση

Τι θα πρέπει να κάνει ο άνδρας αν αντιληφθεί ότι η σύντροφός του προσποιείται; Σίγουρα όχι να προκαλέσει τον… τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στο σπίτι.

Σε περίπτωση που ο άνδρας αντιληφθεί έναν ψεύτικο οργασμό οφείλει στον εαυτό του και στην σύντροφό του να το χειριστεί με διακριτικότητα και ευγένεια. «Κάθε άλλος τρόπος θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα καθώς θα αυξήσει τα ποσοστά άγχους και την ενοχή της συντρόφου του. Σημαντικό είναι να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στην σεξουαλική συνεύρεση. Δηλαδή να μην την αφήσει να βιαστεί, αλλά να μην βιαστεί και ο ίδιος. Επίσης η εγκεφαλική επικοινωνία αποτελεί βασική προϋπόθεση», απαντά η κ. Ράγγα.

«Μιλήστε, ρωτήστε και περάστε στην πράξη. Αφήστε την να σας καθοδηγήσει και δοκιμάστε. Η επικοινωνία είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια. Δεν φτάνει να νομίζουμε ότι κάνουμε κάτι καλά, αλλά να είναι και ουσιαστικά καλό. Όσο πιο ανοιχτοί είμαστε σε καλοπροαίρετες υποδείξεις τόσο μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό επιτυχίας», προσθέτει.

Εν κατακλείδι λοιπόν, η άνεση, η οικειότητα και η επικοινωνία των συντρόφων αποτελούν βασικά συστατικά της συνταγής. Το μυστικό συστατικό για τις γυναίκες είναι η προσωπική αποδοχή και η αγάπη για τον εαυτό τους. Όσο για τους άνδρες, πιο πολύ το ανοιχτό μυαλό και το περιορισμένο «εγώ». «Αφήστε λίγο παραπάνω χώρο και χρόνο στη σύντροφο και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει με το παραπάνω», καταλήγει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v