Οικονομική οργάνωση: Χρήσιμες συμβουλές για το 2014

Οργανωθείτε εγκαίρως για τη νέα χρονιά και βάλτε σε τάξη το μπάτζετ σας ακολουθώντας έξι σωτήριες συμβουλές που θα σας γλιτώσουν χρόνο και χρήμα.
Οικονομική οργάνωση: Χρήσιμες συμβουλές για το 2014
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μεταξύ όλων των resolutions για το νέο έτος, η οργάνωση και η… τάξη των οικονομικών μας είναι ίσως ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, μια σωστή οικονομική στρατηγική και ένας προσεχτικός σχεδιασμός μπορεί να μας γλιτώσει από αρκετές «αναποδιές», περιττά έξοδα και… ευτράπελα.

Επειδή λοιπόν και στον τομέα της οικονομίας «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», δείτε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να οργανωθείτε εν όψει του 2014.

Κρατάτε λογαριασμό

Είναι το άλφα και το ωμέγα για να οργανώσετε σωστά τα οικονομικά σας για το νέο έτος. Παρακολουθώντας τα μηνιαία έσοδα/έξοδα δεν θα βρεθείτε να χρωστάτε από… χαζομάρα και θα περιορίσετε τις μη αναγκαίες σπατάλες. Βάλτε σε στάξη λοιπόν τα έσοδα και έξοδά σας, κρατώντας έναν μηνιαίο λογαριασμό των οικονομικών σας, ελέγξτε τις κάρτες σας, την αλληλογραφία σας, το ταμείο και τις γραφειοκρατικές υποχρεώσεις της επιχείρησής σας και μην αφήνετε τίποτε «για μετά», αν μπορείτε να το κάνετε τώρα.

Ο βασικός κανόνας του ετήσιου μπάτζετ είναι να ξοδεύεται λιγότερα από αυτά που έχετε. Αν αυτή η «ισορροπία» σας προβληματίζει και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε τότε μπορείτε για αρχή να ελέγξετε τον λογαριασμό του κινητού σας τηλεφώνου, να αναρωτηθείτε κατά πόσο πραγματικά χρειάζεστε τη συνδρομητική τηλεόραση, να μειώσετε τους καφέδες που παραγγέλνετε και να φτιάχνετε κάθε εβδομάδα ένα διατροφικό πλάνο για τα απαραίτητα ψώνια από το σούπερ μάρκετ.

Βάλτε οικονομικούς στόχους

Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο να κάνετε σχέδια για το μέλλον, όμως η αποταμίευση θα σας βοηθήσει αρκετά να ορίσετε κάποιους βραχυπρόθεσμούς (π.χ. χρήματα για οικογενειακές διακοπές) ή μακροπρόθεσμους (ανακαίνιση σπιτιού, ασφάλεια ζωής, χρήματα για την εκπαίδευση των παιδιών) στόχους. Επίσης, προσπαθήστε να καλύψετε με τις αποταμιεύσεις σας ένα εξάμηνο «ζωής», δημιουργώντας ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που προκύψει κάποια δαπάνη που δεν υπολογίσατε ή χάσετε τη δουλειά σας.

Δυσκολεύεστε να αποταμιεύσετε; Αρχικά, υπολογίστε πόσα θα πρέπει να «βάλετε στην άκρη» ανά βδομάδα ή μήνα για να πετύχετε τους στόχους σας. Εστιάστε σε κάθε στόχο και υπολογίστε πόσα ακριβώς χρήματα θα πρέπει να αποταμιεύσετε. Ανάλογα με το πόσο που θα χρειαστεί να βάλετε στην άκρη, ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Σκεφτείτε τις προτεραιότητές σας και κάντε περικοπές οι οποίες δεν θα βγουν εις βάρος των καθημερινών αναγκών σας.

Πληρώνετε τους λογαριασμούς στην ώρα τους

Σίγουρα είναι δύσκολο, όμως αν καταφέρετε να είστε εντάξει με τις υποχρεώσεις σας αφ’ ενός θα γλιτώσετε τα έξοδα υπερημερίας αφ’ ετέρου πιθανώς να ωφεληθείτε από εκπτώσεις έγκαιρης αποπληρωμής. Κάποιοι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις από άλλους. Γι’ αυτό είναι καθοριστικό να τους ιεραρχήσετε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίσετε την οικονομική (και προσωπική) ζημιά.

Ποια πρέπει να είναι η σειρά προτεραιότητας; Το ενοίκιο ή η δόση του στεγαστικού δανείου είναι μία από τις πρώτες σας έγνοιες, αλλιώς κινδυνεύετε με έξωση ή απώλεια του σπιτιού σας. Εξίσου σημαντικό είναι να εξασφαλίσετε ότι είστε εντάξει με τις υποχρεώσεις σας απέναντι στο κράτος. Έπονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και του τηλεφώνου, οι δόσεις για αγορά αυτοκινήτου, αλλά και η αποπληρωμή τυχόν προστίμων ή διατροφής.

Περιορίστε τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Δεν υπάρχει λόγος να έχετε πέντε διαφορετικούς λογαριασμούς σε τράπεζες με τις οποίες δεν συνδιαλλάσσεστε πλέον. Όσο λιγότερους τραπεζικούς λογαριασμούς έχετε, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εσάς να ελέγξετε το εβδομαδιαίο/μηνιαίο/ετήσιο μπάτζετ σας (βλ. παραπάνω). Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα νέο λογαριασμό e-mail για να διαχειρίζεστε ευκολότερα τους λογαριασμούς και τα statements σας και να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία online banking για να τους «παρακολουθείτε» ευκολότερα.

Τιμήστε το early booking

Ο κανόνας του «όσο νωρίτερα τόσο φθηνότερα» ισχύει για μια μεγάλη γκάμα παροχών, από αεροπορικά εισιτήρια και εισιτήρια συναυλιών, μέχρι διαμονή σε ξενώνες ή ξενοδοχεία. Αν λοιπόν σκοπεύετε να αγοράσετε εισιτήριο ή να πληρώσετε για κάποια από τις παραπάνω παροχές μέσα στο 2014, τότε όσο νωρίτερα το κάνετε τόσο πιο φθηνά θα σας έρθει.

Προσπαθήστε να «βάλετε στην άκρη» τα λεφτά που απαιτούνται και με την πρώτη ευκαιρία κάντε την κράτηση. Αν πάλι έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα ελλείψει μετρητών κάντε το, αλλά έχετε κατά νου ότι με το που θα πληρωθείτε από τη δουλειά θα πρέπει να δώσετε όλο το ποσό για να αποφύγετε τους… παραδοσιακούς τόκους.

Επενδύστε!

Καινούριος εξοπλισμός για την επιχείρησή σας, ένας επιπλέον υπάλληλος, ένα νέο λειτουργικό σύστημα ή επένδυση στο marketing μπορεί να ακούγονται ακριβές σαν ιδέες σε μια περίοδο που όλοι «μαζεύονται». Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μερικές επενδύσεις είναι απαραίτητες για να τονωθεί η παραγωγικότητα, ενώ όταν αυτές γίνονται έξυπνα και στοχευμένα, απορροφούν τα έξοδα και προσφέρουν επιπλέον ανάπτυξη. Το κλειδί είναι να βρείτε την κατάλληλη ευκαιρία μέσα στο έτος για να επενδύσετε και να βγείτε κερδισμένοι.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v