Αλληλεγγύη: Πώς και πού μπορείτε να (την) προσφέρετε

Φιλανθρωπικές αγορές, δωρεά φαρμάκων, αιμοδοσία, οικονομική ενίσχυση. Πού και με ποιους τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς που μας έχουν ανάγκη;
Αλληλεγγύη: Πώς και πού μπορείτε να (την) προσφέρετε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πριν από μερικές ημέρες και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού, το Charity Aid Foundation σε έρευνά του για τον Παγκόσμιο Δείκτη Προσφοράς κατέταξε την Ελλάδα στην τελευταία θέση.

Είναι γεγονός, ότι στην μίζερη κατάσταση που επικρατεί στην χώρα είναι πρακτικά αδύνατο να βρει κάποιος ένα «γενναίο» ποσό για να συνδράμει τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Όμως ακόμα και μια ελάχιστη οικονομική συνεισφορά, όπως η αγορά ενός δώρου από κάποιο φιλανθρωπικό bazaar ή μια δωρεά σε είδη πρώτης ανάγκης, μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

Shopping με σκοπό

Θέλετε να αγοράσετε δώρα για τις γιορτές για τα αγαπημένα σας πρόσωπα; Γιατί να μην το κάνετε συνδυάζοντας οικονομία και φιλανθρωπία; Αυτήν την περίοδο τα φιλανθρωπικά κατά τόπους bazaar… οργιάζουν και μας επιτρέπουν αφ’ ενός να αγοράσουμε φθηνά αντικείμενα αφ’ ετέρου να βοηθήσουμε εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Στο bazaar του New York College για παράδειγμα, στις 19 Δεκεμβρίου μπορείτε και να ψωνίσετε αλλά και να βοηθήσετε, προσφέροντας μια ημέρα πριν ρουχισμό, παιχνίδια, βιβλία, συσκευασμένα είδη τροφίμων, είδη οικιακής χρήσης. Τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ του ΚΕΘΕΑ Στροφή και των Παιδικών Χωριών SOS.

Επίσης το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διοργανώνει και φέτος το Χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό bazaar «Ταμιευτήριο Αγάπης» στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, για τη στήριξη των παιδιών, με την συμμετοχή δώδεκα ΜΚΟ (Unicef, Make a Wish, Παιδικά χωριά SOS, Κιβωτός του Κόσμου κτλ.) στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου στην οδό Πεσμαζόγλου 2-6.

Βοηθήστε αυτούς που βοηθούν

Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Χαμόγελο του Παιδιού, Διεθνής Αμνηστία, Unicef, Action Aid είναι μερικές μόνο από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα και χρειάζονται την βοήθειά μας (και) τις γιορτές για να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Ενδεικτικά, στους Γιατρούς χωρίς σύνορα μπορείτε να κάνετε εφάπαξ προσφορά χρημάτων για ιατρική βοήθεια σε θύματα ανθρωπιστικών κρίσεων, στο Χαμόγελο του Παιδιού μπορείτε να κάνετε δωρεάεύκολα και γρήγορα με μία κλήση ή ένα μήνυμα, ενώ στην Action Aid μπορείτε να γίνετε ανάδοχος ενός παιδιού, αλλάζοντας την ζωή του (όπως κάναμε και εμείς εδώ στο In2life) να αγοράσετε χριστουγεννιάτικες κάρτες και γούρια, καθώς επίσης και διάφορα αντικείμενα από το e-shop της οργάνωσης.

Φάρμακα για όλους
Ακόμα και ένα συνηθισμένο φάρμακο το οποίο έχουμε σταματήσει να παίρνουμε, μπορεί να κάνει την διαφορά και μια… εκκαθάριση στο φαρμακείο του σπιτιού μπορεί να ωφελήσει πολλούς συνανθρώπους. Κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία λειτουργούν στην πλειοψηφία των δήμων της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας και έχουν πραγματικά ανάγκη τις προσφορές μας σε φάρμακα, με τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες ανασφάλιστων ασθενών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά, το Δημοτικό Ιατρείο Αιγάλεω, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ιατρών Κηφισιάς, το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου, το Κοινωνικό Δίκτυο Ιατρών & Φαρμακοποιών Ιλίου, το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και το Κοινωνικό Ιατρείο Βύρωνα. Δείτε περισσότερα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία ανά περιοχή εδώ.

Δέκα λεπτά από τη ζωή σας
Η αιμοδοσία είναι κάτι παραπάνω από μια εθελοντική πράξη. Με μόλις δέκα λεπτά χρόνου από την ζωή μας και τετρακόσια κ.ε. αίμα, δίνουμε ανιδιοτελώς ένα κομμάτι του εαυτού μας, βοηθώντας τον σημερινό ή αυριανό πάσχοντα, αλλά και τον ίδιο τον οργανισμό μας. Δείτε στο site της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών τα κέντρα αιμοδοσίας, όπου μπορείτε να απευθυνθείτε για να αφιερώσετε δέκα λεπτά από την καθημερινότητά σας και να βοηθήσετε με τον τρόπο σας σε αυτόν τον σκοπό.

Για ένα πιάτο φαί
Μια κονσέρβα, ένα πακέτο ζυμαρικά ή όσπρια, ακόμα και μια σάλτσα ντομάτας μπορούν να βοηθήσουν δεκάδες συμπολίτες μας να αποκτήσουν ένα πιάτο φαγητό τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία των δήμων έχουν συνεχώς ανάγκη από τρόφιμα μακράς διάρκειας, αλλά και είδη τροφίμων όπως πλαστικά πιάτα, μαχαίρια, πιρούνια κτλ.

Για παράδειγμα, αυτήν την περίοδο, η Κοινωνική Υπηρεσία Αγίας Παρασκευής έχει έλλειψη σε δοχεία φαγητού, ενώ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Μεταμόρφωσης υπάρχει ανάγκη για τα παρακάτω είδη: συσκευασμένα τρόφιμα, καφέ, ζάχαρη, δημητριακά, γάλα, κατεψυγμένα τρόφιμα, χυμός ντομάτας, ελαιόλαδο, όσπρια βιτάμ, μερέντα, μαρμελάδα, μπισκότα και χυμούς. Επίσης τρόφιμα, αλλά και είδη προσωπικής υγιεινής δέχεται συνεχώς η υπηρεσία «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι» στους Αμπελόκηπους της Ένωσης Μαζί για το Παιδί, όπως επίσης και ο κοινωνικός φορέας στήριξης αστέγων «Κλίμακα».

Δείτε εδώ την λίστα με όλα τα Κοινωνικά Παντοπωλεία στην Ελλάδα και εδώ πώς μπορείτε να προσφέρετε τρόφιμα συνεισφέροντας στο έργο της πρωτοβουλίας «Μπορούμε».

Φυσικά, δεν χρειάζεται υποχρεωτικά να απευθυνθείτε σε κάποιον από τους παραπάνω φορείς για να προσφέρετε ένα πιάτο φαί σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Οι δεκάδες άστεγοι της Αθήνας δεν θα πουν όχι σε οτιδήποτε τους προσφέρετε, από μια τυρόπιτα μέχρι έναν ζεστό καφέ. Όσον αφορά τον δεύτερο, μπορείτε να το κάνετε συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία του περιοδικού Σχεδία «Ένας καφές σε Περιμένει». Διαβάστε περισσότερα εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v