Από τους Δήμους με αγάπη

Γυμναστήρια, κοινωνικά παντοπωλεία, δωρεάν ή οικονομική διανομή φαγητού, εργαστήρια και δωρεάν δράσεις. Οι δημοτικές υπηρεσίες που (μας) συμφέρουν αυτήν την περίοδο.
Από τους Δήμους με αγάπη
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα τα οποία «τρέχουν» στους κατά τόπους δήμους της Αττικής. Όμως οι πολιτισμικές αυτές δράσεις είναι μόνο η κορυφή του δημοτικού… παγόβουνου των υπηρεσιών που προσφέρονται στους δημότες δωρεάν ή με ελάχιστο οικονομικό αντίτιμο.

Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο η ολοένα και μεγαλύτερη διάδοση της κοινωνικής αλληλεγγύης, έχουν οδηγήσει το σύνολο των δήμων της Αττικής στο να προσφέρουν μια ευρεία γκάμα πάσης φύσεως υπηρεσιών στους δημότες. Από γυμναστική και δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, μέχρι εργαστήρια πολιτισμού και συμβουλευτικές ομάδες.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές από αυτές τις υπηρεσίες για κάθε Δήμο και, φυσικά, περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις στα σχόλια για τις δράσεις/υπηρεσίες του Δήμου σας οι οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Γυμναστική για όλους

Τα δημοτικά γυμναστήρια αυξάνονται και πληθύνονται, προσφέροντας στους δημότες την ευκαιρία να γυμναστούν ατομικά ή ομαδικά με την ελάχιστη δυνατή εισφορά. Στα δημοτικά γυμναστήρια του Δήμου Αθηναίων για παράδειγμα, 14 τον αριθμό, εκτός από όργανα μυϊκής ενδυνάμωσης θα βρείτε και αρκετά τμήματα χορού σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες. Το κόστος της συνδρομής δεν ξεπερνά τα 15-20€ μηνιαίως (επικοινωνήστε με το εκάστοτε γυμναστήριο για να σας πουν συγκεκριμένα τιμή).

Στην Νέα Σμύρνη, λειτουργούν αυτή τη στιγμή τρία γυμναστήρια στην οδό Αρτάκη, στην Ελευθερίου Βενιζέλου και στην Αδραμυτίου (δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ). Το κόστος της συνδρομής ανέρχεται στα 20€ μηνιαίως, ενώ αν κάνετε το ετήσιο πακέτο θα πληρώσετε 120€.

Η συμμετοχή στα ομαδικά προγράμματα του δημοτικού γυμναστηρίου Ζωγράφου είναι μόλις 10€ ανά μήνα, ενώ όσοι θέλουν παράλληλα να χρησιμοποιήσουν και τα μηχανήματα μυϊκής ενδυνάμωσης θα καταβάλλουν 25€ μηνιαίως. Στο δήμο Χολαργού - Παπάγου λειτουργούν τρια δημοτικά γυμναστήρια με το κόστος για χρήση οργάνων, σουηδική και αεροβική γυμναστική να ανέρχεται στα 100€ ετησίως για τους δημότες και στα 110 ευρώ για τους ετεροδημότες.

Στο γυμναστήριο «Καισάριον» του δήμου Καισαριανής η μηναία συνδρομή ανέρχεται στα 27 ευρώ. Στο δημοτικό γυμναστήριο «Άτταλος» Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, η μηνιαία συνδρομή είναι 20 ευρώ το μήνα.

Στο μεγάλο γυμναστήριο του Δήμου Χαλανδρίου στην Λεωφόρο Πεντέλης 150, το μηνιαίο κόστος για τους δημότες είναι 30€ (συν 20€ εγγραφή), ενώ αν κάνετε συνδρομή για έξι μήνες, ο ένας είναι δωρεάν. Στην Κηφισιά, το δημοτικό γυμναστήριο Βαμβακάς στο Ζηρίνειο έχει μηνιαία συνδρομή 15€ (συν 15€ εγγραφή). Στα δημοτικά γυμναστήρια της Αγίας Παρασκευής, η ετήσια συνδρομή είναι 100€, ενώ στην Καλλιθέα στα τρία δημοτικά γυμναστήρια το κόστος είναι μόλις 42€ εφάπαξ για ετήσια συνδρομή για τους δημότες.

Σημειώστε ότι στην πλειοψηφία των παραπάνω περιπτώσεων, αν κάνετε εγγραφή για περισσότερους μήνες, οι τιμές «πέφτουν» αρκετά. Επίσης, σε όλα τα δημοτικά γυμναστήρια της Αττικής, ισχύουν ειδικές τιμές για ανέργους, πολύτεκνους, τρίτεκνους και φοιτητές. Ενδεικτικά, στο δημοτικό γυμναστήριο «Άτταλος» Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι γυμνάζονται δωρεάν, ενώ επίσης δωρεάν αθλούνται και οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι στο δήμο Ηρακλείου Αττικής, ενώ για φοιτητές το κόστος ανέρχεται στα 10€.

Επίσης, ο Δήμος Αθηναίων αναμένεται να ξεκινήσει την ενοικίαση ποδηλάτων στους κατοίκους της πόλης. Οι σταθμοί βάσης, απ’ όπου θα μπορείτε να νοικιάζετε και να επιστρέφετε τα ποδήλατα θα είναι, αρχικά, τρεις: στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο Θησείο και τη Μητρόπολη. Εν συνεχεία, το δίκτυο θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει περισσότερες περιοχές της Αθήνας, με κορμό τους σταθμούς Μετρό/ΗΣΑΠ. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν σημεία στάθμευσης ποδηλάτων, με ειδικά διαμορφωμένες μπάρες, σε ιστορικά κτήρια ιδιοκτησίας του Δήμου, που διαθέτουν προαύλειο χώρο, όπως το Δημαρχειακό Μέγαρο στην Αθηνάς, το Δημαρχείο στη Λιοσίων, τη Δημοτική Αγορά στην Βαρβάκειο, ο Πολιτισμικός Οργανισμός στην Ακαδημίας, η Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο Σταθμό Λαρίσης και η Τεχνόπολη στο Γκάζι. Σε συνεργασία, επίσης, με τον ΟΑΣΑ θα εγκατασταθούν θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα έξω από σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού. Περισσότερα εδώ.

Διανομή φαγητού

Πριν από τρία-τέσσερα χρόνια θα ακουγόταν εξωπραγματικό, όμως πλέον έχει γίνει τάση. Η διανομή δωρεάν ή οικονομικού φαγητού από τους δήμους στους δημότες διαδίδεται και ενισχύεται έχοντας «πάρει τα πάνω» της από τις αρχές του έτους.

Η πρωτοβουλία της «Σπιτικής Κουζίνας» για παράδειγμα, ξεκίνησε πέρυσι από τον Δήμο Αχαρνών και αυτή τη στιγμή έχει διαδοθεί στους δήμους Αμαρουσίου, Αλίμου, Ηλιούπολης, Νέας Σμύρνης, Δάφνης, Ηρακλείου, Νίκαιας και Παπάγου – Χολαργού. Η ιδέα είναι απλή: Ο όμιλος εταιρειών Salas, που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων την InterSalas Catering και τις αίθουσες Αρίων, βάζει το φαγητό, οι δήμοι βάζουν τις αίθουσες και ο κόσμος την… όρεξη και την συμμετοχή, που συχνά ξεπερνά τα εκατό άτομα την ημέρα. Οι μπουφέδες στήνονται καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, και λειτουργούν από τις 11.30 έως τις 15.30 περίπου, ενώ τα πιάτα αλλάζουν ανάλογα με την ημέρα και τα εποχικά υλικά. Η κάθε μερίδα φαγητού στοιχίζει μόλις 2,5€. Δείτε εδώ πληροφορίες για το ωράριο λειτουργίας κάθε κέντρου και εδώ το μενού της κάθε ημέρας.

Αντίστοιχα, ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης θέτει σε λειτουργία το πρόγραμμα «Ανοιχτή Κουζίνα», το οποίο θα λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή, (11:30π.μ. – 15:30μ.μ.) στο Α΄ ΚΑΠΗ Αργυρούπολης (Αλεξιουπόλεως 27) και θα προσφέρει μενού μεσογειακής κουζίνας στην τιμή των 2,20€ (τηλ: 210 9910858), ενώ ο Δήμος Ηλιούπολης έχει και αυτός ξεκινήσει σχετικό πρόγραμμα διανομής φαγητού στους δημότες από Δευτέρα ως Παρασκευή στο Δημοτικό Αναψυκτήριο «Δημ. Κιντής» στο Άλσος Ηλιούπολης.

Σημειώστε επίσης, ότι στις 23 Δεκεμβρίου, ο Δήμος Αχαρνών θα λειτουργήσει για πρώτη φορά φέτος Κοινωνική Λαϊκή Αγορά μπροστά από το δημαρχείο από τις 9:00 μέχρι τις 12:00 με τρόφιμα που θα προσφέρει δωρεάν η Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών Αττικής. Για να αποκτήσετε την κάρτα εισόδου στην αγορά, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Αχαρνών. Την κάρτα μπορείτε να την παραλάβετε την Τρίτη και την Τετάρτη (18 και 19 Δεκεμβρίου) από τις 10:00-12:00 στο ισόγειο του Δημαρχείου (πληροφορίες στο τηλ:2102415456).

Συμβουλευτικά κέντρα
Λειτουργούν υπό την αιγίδα των Δήμων και προσφέρουν κατά κύριο λόγο ενημέρωση και ψυχολογική στήριξη σε οικογένειες, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα.

Στον Δήμο Περιστερίου για παράδειγμα, ξεκίνησε πρόσφατα να λειτουργεί κέντρο συμβουλευτικής γυναικών, παρέχοντας δωρεάν ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε όλες τις δημότισσες. Οι ψυχολογικές συνεδρίες διεξάγονται σε ατομική ή ομαδική βάση, κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννοήσης (Πληροφορίες στη διεύθυνση Εθνάρχου Μακαρίου 1 Κτίριο ΚΥΒΕ, Περιστέρι και στο τηλέφωνο 210-5783265).

Στο τμήμα Ψυχολογικής υποστήριξης του Δήμου Ηλιούπολης το οποίο λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες, συμβουλευτικού και υποστηρικτικού χαρακτήρα, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας σε πρωτογενές επίπεδο (τηλ: 210-9970053), ενώ στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω προσφέρεται ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική. Αντίστοιχο κέντρο υπάρχει και στον δήμο Μοσχάτου – Ταύρου με εξειδίκευση στην ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών.

Επίσης:

* Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας εξέτασης για τον HIV (AIDS), η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου Ηλιούπολης σε συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS συνδιοργανώνουν εξέταση – τεστ και ενημέρωση για τον HIV (AIDS) στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κεντρική Πλατεία Ηλιούπολης) το Σάββατο 23/11/2013, ώρα 19:00 – 22:00. Το γρήγορο τεστ είναι δωρεάν, ανώνυμο, γίνεται με χρήση στοματικού υγρού και δίνει αποτελέσματα σε 20 λεπτά.

* Την Κυριακή 1η Δεκέμβρη, ο δήμος Πεντέλης διοργανώνει την 4η Ελεύθερη Αγορά αγαθών ελληνικής γης απ’ ευθείας από παραγωγούς από τις 10.00-14.00 στις κατασκηνώσεις Νέας Πεντέλης, στο τέρμα της οδού Ναυαρίνου.

* Το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου διοργανώνει για δεύτερη χρονιά εργαστήριο πειραματικών ταινιών για νέους που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μια ερασιτεχνική ταινία μικρού μήκους. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στα τηλέφωνα 210-6820464, 210-6825373 και στο e-mail [email protected]  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v