Ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης;

Τροπολογία για ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης μελετάται μετά την καταδίκη της χώρας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης;
Με τροπολογία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθούν τα ομόφυλα ζευγάρια στην δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης. Η προσθήκη στο νομοσχέδιο έρχεται κατόπιν της καταδίκης της Ελλάδας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, το οποίο έκρινε τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «τα Νέα», πρόκειται για ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, που λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Δικαστηρίου περί παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, θα προχωρήσει στην προσθήκη στο νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί σύντομα στη Βουλή.

Στόχος είναι να μην υπάρξουν ανάλογες προσφυγές και να αποφευχθούν νομικές περιπέτειες της χώρας στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, καθώς ήδη έχει εκδοθεί απόφαση που δικαιώνει τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο και τον σύντροφό του και ανοίγει τον δρόμο για ανάλογες αποφάσεις.

«Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τις βελτιώσεις στις οποίες ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία από τις περισσότερες πτέρυγες της Βουλής, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο υπό διαβούλευση Κώδικας Μετανάστευσης και οι ρυθμίσεις κατά των διακρίσεων γενικά και ειδικότερα στο σύμφωνο συμβίωσης αποτελούν ένα πλέγμα προστατευτικών εγγυήσεων μεγάλης προστιθέμενης αξίας, τόσο πρακτικής όσο και συμβολικής», δήλωσε στα Νέα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και μέλος της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ιωαννίδης.

Ανάλογη πρόταση νόμου έχει καταθέσει ήδη και ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να συνάπτουν Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, ισοδύναμο με τον θεσμό του πολιτικού γάμου. Άλλωστε, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, από τις 19 χώρες που έχουν εισαγάγει νομοθετικές μορφές ένωσης ζευγαριών στο εθνικό τους Δίκαιο, μόνο δύο χώρες έχουν αποκλείσει από αυτές τα ομόφυλα ζευγάρια: Η Λιθουανία και η Ελλάδα.

Πηγή: Τα Νέα
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v