Πώς θα είναι η «νέα» Πανεπιστημίου

Την έγκρισή του στην «πράσινη» ανάπλαση της Πανεπιστημίου έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Μάθετε ποιες αλλαγές προβλέπονται στο κέντρο.
Πώς θα είναι η «νέα» Πανεπιστημίου
Το «ναι» στην πρόταση του προγράμματος Rethink Athens που περιλαμβάνει την «πράσινη» ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, δίνοντας το πράσινο φως για την μετατροπή της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση, το σχέδιο περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση της οδού και την «ήπια κυκλοφορία» - με άλλα λόγια θα διέρχονται μόνο το τραμ, τα ποδήλατα και σε μικρότερο βαθμό οχήματα που εξυπηρετούν τοπικές ανάγκες (ταξί, τουριστικά λεωφορεία και αυτοκίνητα τροφοδοσίας).

Το τραμ που θα κινείται στην Πανεπιστημίου θα είναι τελευταίας τεχνολογίας: Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι συρμοί δεν θα έχουν καθόλου καλώδια ή εναέρια σύνδεση, αλλά θα διαθέτουν υπερσυσσωρευτές που θα επαναφορτίζονται στις στάσεις. Θα είναι μάλιστα διπλής λωρίδας και θα καταλήγουν στην πλατεία Αιγύπτου.



Επισημαίνεται πως υπάρχουν 56 θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην διαδρομή της ανάπλασης, αλλά έχει δοθεί η επιβεβαίωση πως δεν θα επηρεαστούν, καθώς τα έργα θα κινηθούν σε επιφανειακό επίπεδο, εκτός από την περίπτωση της πλατείας Δικαιοσύνης, όπου μελετάται να κατασκευαστεί δεξαμενή συλλογής βρόχινου νερού για αντιπλημμυρικούς και αρδευτικούς λόγους.

Υδάτινα «επίπεδα» θα προστεθούν σε τέσσερα σημεία: στην οδό Κοραή, την πλατεία Δικαιοσύνης, την Ομόνοια και έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στα σχέδια επίσης περιλαμβάνεται η ανάπλαση της Ομόνοιας, που θα ξαναγίνει τετράγωνη. Θα προστεθούν τέλος πλατάνια και νεραντζιές, ρυθμιζόμενος φωτισμός και διάφανες στάσεις για το τραμ. Τα αυτοκίνητα θα διέρχονται από τους κάθετους στην Πανεπιστημίου δρόμους.



Την αρχιτεκτονική μελέτη Rethink Athens που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ωνάση παρουσίασε στο Συμβούλιο ο καθηγητής του ΕΜΠ και σύμβουλος της μελέτης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, αποσπώντας θετικά σχόλια για τις αλλαγές που ευαγγελίζονται τα σχέδια.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v