42 πράγματα για να κάνετε αυτό το φθινόπωρο

Να χορέψετε στη βροχή. Να γκρινιάξετε που δεν φθινοπωριάζει. Μετά να πάτε για μπάνιο, και να το ξεχάσετε. Και άλλα τριάντα εννέα πράγματα που πρέπει να κάνετε φέτος το φθινόπωρο –ακόμα και αν δεν φθινοπωριάσει ποτέ.
42 πράγματα για να κάνετε αυτό το φθινόπωρο
της Ηρώς Κουνάδη

Πιθανότατα δεν υπάρχει λιγότερο πραγματοποιήσιμη συμβουλή από το κλισέ του «να ζεις την κάθε μέρα σου σαν να είναι η τελευταία». Όσο σωστό και αν είναι, άλλο τόσο είναι ουτοπικό. Ποιος θα πήγαινε στη δουλειά αν όντως αυτή ήταν η τελευταία μέρα; Κανείς, άρα αν όλοι ζούσαμε την κάθε μέρα σαν να ήταν η τελευταία, κανείς δεν θα δούλευε. Ποιος θα πήγαινε επίσκεψη στην θεία Ευλαμπία αν αυτή ήταν η τελευταία μέρα; Κανείς, άρα οι θείες Ευλαμπίες αυτού του κόσμου θα ζούσαν μόνες και παραπονεμένες. Ποιος θα πλήρωνε την εφορία αν… Εν πάση περιπτώσει, καταλάβατε.

Και αν είναι αδύνατο να ζεις κάθε μέρα με σημαία το μποέμικο μότο «μια ζωή την έχουμε», τότε γιατί οι λίστες όπως αυτή που ακολουθεί (ή όπως εκείνη που προηγήθηκε, το καλοκαίρι) παραμένουν τόσο δημοφιλείς; θα αναρωτηθεί εύλογα κανείς. Πρώτον, γιατί το συγκεκριμένο κλισέ, ουτοπικό ή όχι, δεν θα είχε γίνει κλισέ αν δεν εμπεριείχε μια δόση αλήθειας: όλοι θέλουμε να ζούμε κάθε μέρα στο έπακρο. Και δεύτερον, γιατί –όπως και να το κάνουμε– οι ενενήντα και κάτι μέρες του φθινοπώρου είναι πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμες από το περιοριστικό 24ωρο μιας οποιασδήποτε «τελευταίας μέρας».

Ιδού λοιπόν σαράντα δύο εντελώς ενδεικτικά, και σε εντελώς τυχαία σειρά, πράγματα που πρέπει να κάνετε αυτό το φθινόπωρο –ή, αν δεν φθινοπωριάσει ποτέ, αυτούς τους τρεις μήνες που μεσολαβούν μέχρι τα Χριστούγεννα.

- Να εκμεταλλευτείτε την αργοπορημένη Ανατολή του ήλιου (μέχρι την αλλαγή της ώρας, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου) για να την χαζέψετε χωρίς να χρειαστεί να βάλετε το ξυπνητήρι στις 5.00 το πρωί.

- Ακόμα καλύτερα, να την χαζέψετε ένα πρωινό Κυριακής, χωρίς προηγουμένως να έχετε κοιμηθεί.

- Να εκμεταλλευτείτε και το γεγονός ότι σκοτεινιάζει νωρίτερα, για να βγείτε μια μέρα για ποτό κατευθείαν μετά το γραφείο.

- Να οργανώσετε μια βραδιά με επιτραπέζια και ζεστές σοκολάτες στο μπαλκόνι –χωρίς να περιμένετε ο υδράργυρος να δείξει κάτι λιγότερο από 27.

- Να γκρινιάξετε που στην Αθήνα δεν φθινοπωριάζει ποτέ.

- Και μετά να βουτήξετε στα ζεστά νερά μιας παραλίας δίπλα σας και να σκεφτείτε ότι τελικά ίσως και να μην είναι άσχημα που δεν φθινοπωριάζει ποτέ.

- Να αναζητήσετε ένα φθινοπωρινό τοπίο –μικρή σημασία έχει αν θα είναι στο Πήλιο, στα Ζαγοροχώρια ή στην Πάρνηθα.



- Να κάνετε ένα κανονικό πικνίκ στη σκιά ενός δέντρου με κιτρινισμένα φύλλα. Κανονικό πικνίκ είναι αυτό με το καρό τραπεζομάντηλο, το καλαθάκι και τα κεφτεδάκια/ σαντουϊτσάκια από το σπίτι.

- Να ανακαλύψετε, ανάμεσα στις νέες αφίξεις της πόλης/ γειτονιάς, το νέο, αγαπημένο σας χειμερινό στέκι.

- Και να το έχετε βαρεθεί μέχρι να έρθει ο χειμώνας.

- Να κάνετε έναν πολύωρο μαραθώνιο με ολόκληρες σαιζόν των σειρών για τις οποίες θα μιλά σύντομα όλος ο κόσμος –είπε κανείς ότι το Homeland είναι το νέο Game of Thrones;

- Να θυμηθείτε την μαγεία του κλειστού, χειμερινού σινεμά με τον ασύγκριτο ήχο και τις απείρως αναπαυτικότερες πολυθρόνες.

- Να πάρετε, όμως, κι ένα μπουφανάκι και να αποτίσετε τον δέοντα φόρο τιμής στα θερινά σινεμά που μετρούν αντίστροφα μέρες μέχρι το κλείσιμο –θα σας λείψουν μέχρι του χρόνου.



- Να πάτε σε δύο μέρη στα οποία δεν έχετε ξαναβρεθεί ποτέ. Δεν έχει σημασία αν απέχουν 10 λεπτά ή 10 ώρες από την πόρτα του σπιτιού σας. Αρκεί να μην έχετε ξαναπάει ποτέ.

- Να χαλάσετε την δίαιτα για να φάτε μερέντα με το κουτάλι.

- Ακόμα καλύτερα, να σταματήσετε τις δίαιτες και να υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι απλώς θα τρώτε υγιεινά. Και να τηρήσετε την υπόσχεση.

- Να γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο/ μάθημα χορού/ σεμινάριο αγγειοπλαστικής ή οτιδήποτε πάντα σκέφτεστε ότι θα θέλατε να μάθετε αλλά ποτέ δεν ξεκινάτε. Και μην ακούσουμε γκρίνιες για λεφτά: σχεδόν όλοι οι δήμοι και οι πανεπιστημιακές σχολές ξεκινούν αυτή την εποχή τμήματα με πολύ χαμηλό κόστος.

- Να ακούτε περισσότερη μουσική –στο σπίτι, στο γραφείο, στο δρόμο, παντού. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ακούν μουσική σε καθημερινή βάση είναι πιο αισιόδοξοι και πιο παραγωγικοί.

- Να βρείτε χρόνο να τελειώσετε δύο από τα βιβλία που στοιβάζονται στο ράφι από τότε που γυρίσατε από τις καλοκαιρινές διακοπές.

- Να χορέψετε στη βροχή.

- Να χορέψετε γενικώς –ζαλισμένοι από τα ποτά σε κάποιο μπαρ, στο σαλόνι του σπιτιού σας, στο μπαλκόνι του γραφείου, στο δρόμο, οπουδήποτε.

- Να μαζέψετε κάστανα από ένα καστανοδάσος –βρίσκονται πολύ πιο κοντά απ’ όσο νομίζετε.

- Να αγοράσετε κάστανα από έναν πλανόδιο καστανοπώλη.

- Να δείτε όλους εκείνους τους παλιούς φίλους με τους οποίους κάθε συζήτηση τελειώνει με την φράση «άντε, κανόνισε να τα πούμε επιτέλους».
 


- Να ξεθάψετε από τα βάθη της ντουλάπας σας παλιά ρούχα που σας αρέσουν ακόμα, και να συνειδητοποιήσετε ότι δεν χρειάζεστε καινούρια.

- Να διαβάσετε τα προγράμματα των θεάτρων της πόλης και να κάνετε σχέδια για τις παραστάσεις που θα δείτε.

- Να πάτε για trekking σε κάποιο βουνό –είπαμε, δεν πειράζει αν είναι δυο μέρες ή δυο ώρες δρόμος.

- Να εξερευνήσετε με έναν ταξιδιωτικό οδηγό ανά χείρας την πόλη που (νομίζετε ότι) ξέρετε καλύτερα απ’ όλες: αυτή που μένετε.

- Να ξεθάψετε την φωτογραφική σας μηχανή από το σακίδιο των διακοπών, και να κάνετε την φωτογραφία το νέο αγαπημένο σας χόμπι. Όσο περισσότερο φωτογραφίζετε την πόλη, τόσο περισσότερο την αγαπάτε –και τόσο καλύτερες βγαίνουν οι φωτογραφίες σας.

- Να μάθετε να μαγειρεύετε –ή να τελειοποιήσετε– το πιο περίπλοκο από τα αγαπημένα σας φαγητά.

- Να βολτάρετε μια Κυριακή ανάμεσα στις αντίκες του παζαριού των ρακοσυλλεκτών.

- Να οργανώσετε ένα ταξίδι, ακόμα και αν είναι για την επόμενη άνοιξη –θα σας έρθει πολύ φτηνότερα (ενδεικτικά, για τον Μάιο του 2013 η easyJet έχει εισιτήρια μετ’ επιστροφής για Εδιμβούργο στα 110€) και θα έχετε κάτι να περιμένετε όλο τον χειμώνα.

- Να κάνετε ένα μεγάλο πάρτι, από εκείνα που καλείτε τους φίλους σας κι εκείνοι τους δικούς τους κι αυτοί άλλους και πάει λέγοντας, και ο καθένας φέρνει το ποτό του.

- Να πάτε σε ένα πάρτι ανταλλαγής ρούχων.

- Να συνθέσετε μια φθινοπωρινή playlist, να την γράψετε σε ένα usb stick και να την ακούτε κάθε φορά που εύχεστε να υπήρχε πραγματικό φθινόπωρο στην Αθήνα.

- Να αλλάξετε κούρεμα, ή έστω χτένισμα.

- Να ακολουθήσετε τις οδηγίες μας για να φέρετε το φθινόπωρο στο σπίτι σας, ανανεώνοντας την διακόσμηση χωρίς να ξοδέψετε σχεδόν τίποτα.

- Να γράψετε ένα διήγημα/ το σενάριο μιας μικρού μήκους ταινίας/ τις σκέψεις σας σε ένα blog –και να ανακαλύψετε ένα ταλέντο που δεν ξέρατε ότι είχατε.

- Να αναζητήσετε καταφύγιο από την βροχή, δίπλα στη τζαμαρία ενός πολύ ρομαντικού café.

- Να επικεντρώνετε την σκέψη σας στο καλύτερο κομμάτι της ημέρας που ξεκινά, την ώρα που σηκώνεστε από το κρεβάτι (ακόμη και αν, λόγω νύστας, πιστεύετε πως αυτό θα είναι η ώρα που θα ξανακοιμηθείτε).

- Να πάτε σε ένα λούνα παρκ –με πιτσιρίκια ή χωρίς.

- Να πάτε για ψώνια σε μια λαϊκή αγορά, ή στη Βαρβάκειο. Ή να πάτε για βόλτα, ακόμα και αν δεν θέλετε να αγοράσετε τίποτα: η αστείρευτη ενέργεια των ανθρώπων τους και η ατμόσφαιρα που επικρατεί θα σας φτιάξουν το κέφι. Αν δεν μας πιστεύετε, πάρτε μια γεύση από εδώ ή εδώ

- Να κάνετε σχέδια για το επόμενο καλοκαίρι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v