Τι περιμένουμε φέτος τον χειμώνα

Το Hobbit του Peter Jackson, τα σχέδια του Rethink για την καινούρια Αθήνα, η κατά Robert Wilson Οδύσσεια του Εθνικού, η τρίτη σαιζόν του Game of Thrones, και έντεκα ακόμα πράγματα που μας κάνουν να ανυπομονούμε για τον φετινό χειμώνα.
Τι περιμένουμε φέτος τον χειμώνα
της Ηρώς Κουνάδη

Δοκιμάστε να γράψετε «2013» στην ελληνική έκδοση του Google, και θα έρθετε αντιμέτωποι με δυσοίωνα ποσοστά για το πού θα φτάσει η ανεργία (στο θεό), αν, πώς και για πόσο θα μείνουμε στο ευρώ (κανείς δεν ξέρει) και τι μέλλει γενέσθαι στην Ευρωζώνη (την ποια;). Κι εκεί που περιμένεις να βγει κι η μικρή Αννούλα να σου ευχηθεί «καλό χειμώνα» μέσα από τον τάφο, να και μια είδηση για το Rethink Athens, με τις χρωματιστές φωτογραφίες του και τις χαριτωμένες μακέτες του. «Ναι, ωραία, θα πεθαίνουμε από ασιτία σε όμορφους πεζόδρομους» θα σκεφτείς αν είσαι κυνικός άνθρωπος. Είσαι, όμως;

Η αλήθεια είναι πως σύσσωμη η επιστήμη (;) της μελλοντολογίας έχει βασίσει την ύπαρξή της σε προφητείες συμφορών, γιατί εκείνες πουλάνε περισσότερο. Σκεφτείτε το: κανένας προφήτης δεν προφήτεψε ποτέ τίποτα καλό, κι όμως καλά πράγματα δεν έπαψαν ποτέ να συμβαίνουν. Μπορεί να μην ήταν, όπως το έθετε ο Χιου Γκραντ στην πρώτη σκηνή του Love Actually «επιβλητικά ή άξια αναφοράς στις ειδήσεις», ήταν όμως αρκετά για να μας κάνουν, έστω, να χαμογελάσουμε.

Και φέτος τον χειμώνα, έχουμε τους λόγους μας να περιμένουμε δεκαπέντε πράγματα που ξέρουμε από τώρα ότι θα μας κάνουν να χαμογελάσουμε. Και να τα απαριθμούμε, σαν την Julie Andrews στη Μελωδία της Ευτυχίας, κάθε φορά που κατσουφιάζουμε.

Ο Χειμώνας του 2012-13 έρχεται κι εμείς περιμένουμε:


Το Hobbit του Peter Jackson:
Δέκα ολόκληρα χρόνια (πότε πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια;) μετά τον τρίτο Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το σύμπαν του J. R. R. Tolkien επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη, δια χειρός –εννοείται– Peter Jackson. Η νέα τριλογία κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 13 Δεκεμβρίου 2012, ο Martin Freeman (του βρετανικού The Office) αναλαμβάνει τον ρόλο του Μπίλμπο Μπάγκινς κι οι απανταχού fans μετρούν αντίστροφα τις μέρες.

Την 22α Δεκεμβρίου: Δεν είναι ανάγκη να πιστεύεις σε μελλοντολογικές προβλέψεις και σενάρια καταστροφής του σύμπαντος για να νιώθεις έστω και την ελάχιστη περιέργεια σχετικά με το τι εννοούσαν οι Μάγιας με αυτή την ημερομηνία. Ακόμη και αν το τέλος του ημερολογίου τους δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο απ’ το ότι σε εκείνο το σημείο τέλειωσε το χαρτί (ο πάπυρος, η πέτρα ή ό,τι ήταν αυτό επάνω στο οποίο έγραφαν), το Σάββατο εκείνο θα είναι μια τέλεια αφορμή να κάνουμε επιτέλους πράξη εκείνη τη συμβουλή που λέει «να ζεις την κάθε ημέρα σου σα να είναι η τελευταία». Και να οργανώσουμε μεγάλα πάρτι.

Τον Stephen King… εις διπλούν: Δύο ολοκαίνουριες ιστορίες του μαιτρ θα στολίσουν τα ράφια των βιβλιοπωλείων την επόμενη χρονιά. Η πρώτη θα λέγεται Joyland, θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο, και θα έχει για κεντρικό ήρωα έναν φοιτητή κολεγίου που εργάζεται σε luna park της Βόρειας Καρολίνα το 1973 όπου καλείται –εννοείται– να λύσει ένα έγκλημα. Το δεύτερο βιβλίο αναμένεται στα βιβλιοπωλεία στις 24 Σεπτεμβρίου του 2013, λέγεται Dr. Sleep και είναι (οι fans κρατήστε την ανάσα σας) το σήκουελ της Λάμψης. Ω, ναι.

Τους νέους σταθμούς του μετρό: Ναι, το μετρό της Αθήνας προχωρά με ρυθμούς σαλιγκαριού –υπάρχουν, όμως, πάντα χειρότερα: βλέπε το μετρό της Θεσσαλονίκης που, δέκα χρόνια μετά την ανακοίνωσή του, η ολοκλήρωση των έργων παραμένει σταθερά στη σφαίρα της φαντασίας. Μπορούμε, λοιπόν, μια χαρά να χαιρόμαστε για τους νέους σταθμούς που ανοίγουν, αντί να γκρινιάζουμε για το πόσα χρόνια πριν θα έπρεπε να είχαν ανοίξει. Η επέκταση των τεσσάρων σταθμών προς το Ελληνικό το καλοκαίρι αναμένεται να αποσυμφορήσει τη Βουλιαγμένης –και να εισάγει τα μαγιό και τις τσάντες παραλίας στους συρμούς– ενώ εκείνες προς Χαϊδάρι και Περιστέρι καταφτάνουν το φθινόπωρο.


Την τρίτη σαιζόν του Game of Thrones: Δεκατρείς καινούριοι ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων η Dame Diana Rigg του Doctor Who και ο Thomas Sangster, ο απολαυστικός πιτσιρικάς του Love Actually. Άλλοι τόσοι νέοι χαρακτήρες και δέκα ολόφρεσκα επεισόδια της θρυλικής σειράς της HBO. Αντέχετε την αναμονή ως τις 31 Μαρτίου του 2013;

Τον Πόλεμο των Θεών του Neil Gaiman σε τηλεοπτική σειρά: Μιλώντας για την HBO, το θρυλικό καλωδιακό κανάλι έχει ήδη ανακοινώσει έξι χορταστικές σαιζόν μιας ακόμα επικής ιστορίας. Την παραγωγή έχει αναλάβει η Playtone, η εταιρεία του Tom Hanks, ενώ το budget της κάθε σαιζόν υπολογίζεται στα 40 εκατομμύρια δολάρια, με το… χοντρό χρήμα να πέφτει στα σπέσιαλ εφέ. Το καστ παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, κι οι λάτρεις του βιβλίου κρατάμε την ανάσα μας.


Τα αποτελέσματα του Rethink Athens: Αυτές τις μέρες, η επιτροπή του μεγάλου διαγωνισμού για τον επανασχεδιασμό του πολύπαθου αθηναϊκού κέντρου συνεδριάζει και αξιολογεί τις 71 συνολικά συμμετοχές-ιδέες που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό. Στις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, στην οποία θα κατατεθούν οι τελικές προτάσεις, και τον Φεβρουάριο του 2013 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και θα δούμε τις καλύτερες ιδέες σε μια μεγάλη έκθεση στη Στέγη. Και κάπως έτσι, θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε ότι εικόνες σαν αυτές θα γίνουν μια μέρα πραγματικότητα.

Τους Raveonettes στο Κύτταρο: Μπορεί να θεωρούμε το Love in a Trashcan αξεπέραστο single, χαιρόμαστε όμως για την κυκλοφορία του Observator, του νέου άλμπουμ των Δανών indie rockers, αν μη τι άλλο γιατί αυτό είναι το όχημα που θα τους φέρει τον χειμώνα στα μέρη μας. Καταφτάνουν στις 16 Δεκεμβρίου στο Κύτταρο, με τα εισιτήρια να κοστίζουν μόλις 25€ και να προπωλούνται ήδη στα Ticket House και Vinyl Microstore.

Το Φεστιβάλ της Βαβέλ: Μας λείπει σταθερά εδώ και τρία χρόνια, από τότε που εξαφανίστηκε από την αθηναϊκή πραγματικότητα. Κάνει φέτος το απόλυτο comeback, σε νέο χώρο, τη Διπλάρειο Σχολή, στην πολύπαθη Πλατεία Θεάτρου, με μεγαλύτερη διάρκεια, από τις 2 έως τις 11 Νοεμβρίου και με περισσότερο χώρο –σε τρεις ορόφους και 2.700 τετραγωνικά μέτρα– το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ αναμένεται καλύτερο από ποτέ. Υπότιτλος του φεστιβάλ είναι το εύγλωττο «Αντοχή Υλικών» και τιμώμενα πρόσωπα οι δημιουργοί των V for Vendetta (που φέτος κλείνει 30 χρόνια) Ντέιβιντ Λόιντ, και του ιταλικού Diabolic, Τζουζέπε Παλούμπο.


Την Οδύσσεια του Robert Wilson στο Εθνικό: Η κατά Γουίλσον Οδύσσεια που κάνει πρεμιέρα στα τέλη Οκτωβρίου στην μεγαλειώδη κεντρική σκηνή του Εθνικού έχει όλα τα φόντα για να γίνει το θεατρικό γεγονός της χρονιάς: Το τρομερό παιδί της παγκόσμιας θεατρικής σκηνής διασκευάζει το ομηρικό έπος και σκηνοθετεί την dream teem του ελληνικού θεάτρου –Λυδία Κονιόρδου, Νικήτας Τσακίρογλου, Μαρία Ναυπλιώτου, Σταύρος Ζαλμάς, μεταξύ πολλών άλλων.

Τον Joel Pommerat στη Στέγη: Άλλο ένα τρομερό παιδί του παγκόσμιου θεατρικού στερεώματος, που όμως έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Γάλλος δραματουργός και σκηνοθέτης Ζοέλ Πομερά κατέχει τον βαρύτιμο τίτλο του «άξιου διαδόχου» του Πήτερ Μπρουκ. Στην Στέγη θα δούμε στα τέλη Μαρτίου το βαθιά ουμανιστικό όσο και «δύσκολο» έργο του, Η μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του Εμπορίου.

Τον καινούριο James Bond: Το παρελθόν της Μ επιστρέφει για να την στοιχειώσει και η αφοσίωση του υπερ-πράκτορα στο πρόσωπό της περνά την δοκιμασία της. Κάποιοι από εμάς χαίρονται απλά και μόνο με την προοπτική κάθε καινούριας ταινίας του Βρετανού κατάσκοπου, κάποιοι άλλοι με το γεγονός ότι θα δούμε επιτέλους την ανυπέρβλητη Judi Dench σε μεγαλύτερο ρόλο. Όλοι, πάντως, μετράμε αντίστροφα μέχρι την 1η Νοεμβρίου.


Τους Rolling Stones σε περιοδεία: Μπορεί να μην τους φέρει στα μέρη μας, ή για την ακρίβεια να μην τους πάει σε πολλά μέρη πέραν του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να ονειρευόμαστε ότι με κάποιο μαγικό τρόπο (όπως, πχ, ο πρώτος αριθμός του λαχείου) θα βρεθούμε στην επετειακή συναυλία για τα 50 χρόνια του Mick, του Keith, του Charlie και του Ronnie να τραγουδάμε It’s Only Rock’n’Roll but I like it.

Τα τέσσερα τριήμερα και την μία ημέρα που μεσολαβεί ανάμεσα στην Πρωτομαγιά και το τετραήμερο του Πάσχα: Τόσο η 25η Μαρτίου όσο και η 28η Οκτωβρίου πέφτουν Δευτέρα, κάνοντας τα τριήμερα του 2013 τέσσερα –μαζί με την Καθαρά Δευτέρα και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Κι αν αυτά δεν είναι αρκετά χαρμόσυνα νέα, σημειώστε κι αυτό: η Πρωτομαγιά είναι Τετάρτη, και η Μεγάλη Παρασκευή ακριβώς δύο μέρες μετά. Αναρωτιόμαστε ποιους θα βρει στα γραφεία η Πέμπτη, 2 Μαΐου.

Το νέο in2life.gr: Κλείνουμε επτά χρόνια και το γιορτάζουμε. Μην μας πιέζετε, δεν θα πούμε περισσότερα. Μόνο ότι ανυπομονούμε για την νέα, ανανεωμένη και πιο φρέσκια έκδοση του in2life.gr, που έρχεται φέτος στις οθόνες σας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v