Ληγμένα προϊόντα στα ράφια από 1η Σεπτεμβρίου

Σε χαμηλότερη τιμή θα πωλούνται από 1η Σεπτεμβρίου στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα τρόφιμα των οποίων η ημερομηνία «ανάλωσης κατά προτίμηση έως» έχει παρέλθει.
Ληγμένα προϊόντα στα ράφια από 1η Σεπτεμβρίου
Σε χαμηλότερη τιμή θα διατίθενται στα σούπερ μάρκετ και τις αγορές από 1η Σεπτεμβρίου τα προϊόντα «περασμένης διατηρησιμότητας», όπως προτιμά το Υπουργείο Ανάπτυξης να αναφέρεται στα τρόφιμα των οποίων η ημερομηνία «ανάλωσης κατά προτίμηση έως» έχει παρέλθει. Η πώληση τέτοιων προϊόντων δεν θα επιτρέπεται σε χώρους ομαδικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, fast food κλπ) ενώ αυστηρά πρόστιμα θα επιβάλλονται σε όσους προσπαθήσουν να τα πουλήσουν ως φρέσκα.

Η πώληση των συγκεκριμένων προϊόντων προβλέπεται πλέον και επίσημα από τους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) που αποτελούν μετεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδικα.

Στο νέο μέτρο περιλαμβάνονται τα προϊόντα επάνω στα οποία αναγράφεται η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι...» και όχι «ημερομηνία λήξης». Εξαιρούνται, επίσης, τα τρόφιμα που προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα. Την αποκλειστική ευθύνη για την καλή και υγιεινή κατάσταση των προϊόντων που πωλούνται φέρει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο πωλητής.

Τα ληγμένα τρόφιμα θα βρίσκονται σε ξεχωριστό ράφι, με πινακίδα που θα επισημαίνει με κεφαλαία γράμματα πως πρόκειται για προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας και θα έχουν χαμηλότερη τιμή.

Ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

α. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
β. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
γ. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Τσουχτερά πρόστιμα θα επιβάλλονται για την παραποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, για τον μη διακριτό διαχωρισμό αυτών των προϊόντων από τα υπόλοιπα, όπως και για την διάθεση τέτοιων τροφίμων σε χώρους ομαδικής εστίασης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v