Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από τον ιό του Νείλου

Η καθυστέρηση στους ψεκασμούς αυξάνει κατακόρυφα τον αριθμό των κουνουπιών στην Ελλάδα, ενώ το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου επιβεβαιώθηκε στην Αττική.
Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από τον ιό του Νείλου
Οι ενοχλητικοί επισκέπτες του καλοκαιριού κάνουν για ακόμα μια χρονιά αισθητή την παρουσία τους και μάλιστα σε… ποσότητα, μιας και οι καθιερωμένοι ψεκασμοί από δήμους και κοινότητες καθυστέρησαν σημαντικά.

Μάλιστα σήμερα, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του Ιού του Δυτικού Νείλου σε κάτοικο της Ανατολικής Αττικής, έναν ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος είναι επιβαρυμένος στην υγεία του καθώς πάσχει από χρόνια νοσήματα.

Δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ από την Αττική, υποδηλώνουν ότι στην συγκεκριμένη περιοχή όπου εμφανίστηκε το περιστατικό έχει αρχίσει η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου από τα τέλη Μαΐου του 2013, ενώ πρόσφατα ομάδα ερευνητών της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ενημέρωσε το Κέντρο ότι ο ιός κυκλοφορεί και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όσον αφορά τις «κόκκινες περιοχές» του ελληνικού χάρτη, στις οποίες πέρυσι εμφανίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα βάσει της σχετικής έκθεσης του Κέντρου, αυτές είναι η Περιφέρεια Αττικής, οι περιοχές Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας και Εύβοιας, καθώς επίσης και οι περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Αχαΐας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Σάμου και Άρτας.

Με αφορμή τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος σήμερα, το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει στον πληθυσμό των επίμαχων περιοχών να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας. Συγκεκριμένα, συστήνουν τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ, αλλά και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ) όπου βρίσκουν έδαφος για την πολλαπλασιασμό τους τα κουνούπια.

Επίσης, το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού πρέπει να να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες, ενώ σε επίπεδο κοινότητας, συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v