ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Ανησυχητικά στοιχεία για την παράνομη παιδική εργασία στην Ελλάδα

Χιλιάδες παιδία εργάζονται παράνομα σε άθλιες συνθήκες για πενιχρούς μισθούς, ενώ η ελληνική πολιτεία «κάνει τα στραβά μάτια», σύμφωνα με νέα στοιχεία

Ανησυχητικά στοιχεία για την παράνομη παιδική εργασία στην Ελλάδα

Η ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας είναι μια καλή ευκαιρία για μια ανασκόπηση του θέματος στην χώρα μας. Δυστυχώς, όπως υποστηρίζει η Μυρσίνη Ζορμπά, επικεφαλής του Δικτύου για τα δικαιώματα του Παιδιού, η ελληνική πολιτεία έχει εγκαταλείψει χιλιάδες παιδία-εργαζόμενους που δεν είναι καταγεγραμμένα.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία για την παράνομη παιδική εργασία, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των «αοράτων παιδιών» ξεπερνά τις 100.000.

Ο κ. Μόσχος, βοηθός συνήγορος για τα δικαιώματα του Παιδιού, τονίζει ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι από το 2010 παρατηρείται μείωση στις αιτήσεις για βιβλιάρια εργασίας ανηλίκων, καθώς θεωρεί ότι αυτό σημαίνει πως αυξάνεται η ανασφάλιστη παιδική εργασία, αφού είναι φθηνότερη από την ασφαλισμένη.

Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι, από το τελευταίο τρίμηνο του 2010 μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2012, ο αριθμός των δηλωμένων ως απασχολούμενων ανήλικων έπεσε από 12.764 σε 6.238.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μόσχος, τα στοιχεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τα οποία δείχνουν ότι το 70% των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολειό, εργάζονται με κάποιον τρόπο είναι ανησυχητικά, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας για το μέγεθος της σχολικής διαρροής.

Τα παιδία αυτά, δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, είναι κακοπληρωμένα και ανασφάλιστα και σε πολλές περιπτώσεις οι «εργοδότες» τους παραβιάζουν τα δικαιώματα τους. Πολλά από αυτά τα παιδία εργάζονται σε καφενεία ή καταστήματα, ενώ αυτά που ασχολούνται με εντελώς παράνομες μορφές εργασίας είναι κυρίως Ρομά ή αλλοδαποί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Μόσχο και την κ. Ζορμπά είναι η έλλειψη στοιχείων σχετικά με την παιδική εργασία, καθώς το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεν λειτουργεί και τον ρόλο του δεν καλύπτει ούτε το Υπουργείο Εργασίας ούτε η ΕΛΣΤΑΤ.

Η πολιτεία, οφείλει να προστατέψει τα δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά κατοχυρώνονται σε διεθνείς συμβάσεις, καταλήγει ο κ. Ζορμπάς.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v