Παιδεία: Τέλος το Λύκειο όπως το ξέραμε

Κατάργηση κατευθύνσεων, μείωση των μαθημάτων γενικής παιδείας και σαρωτικές αλλαγές στην Γ’ Λυκείου προτείνει επιτροπή του υπουργείου Παιδείας.
Παιδεία: Τέλος το Λύκειο όπως το ξέραμε
Σαρωτικές αλλαγές προτείνει η ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, η οποία ανακοίνωσε σχέδιο που αναμένεται να επαναφέρει στοιχεία του παλαιότερου συστήματος δεσμών, βάζοντας τέλος στις Πανελλήνιες και στο πρόγραμμα της τελευταίας τάξης του Λυκείου, όπως τα γνωρίζαμε ως σήμερα.

Συγκεκριμένα, η άτυπη επιτροπή του υπουργείου πρότεινε η Β’ Λυκείου να μετατραπεί σε τάξη γενικής παιδείας, ενώ στην Γ’ Λυκείου να καταργηθούν επίσης οι κατευθύνσεις και να αντικατασταθούν από τρεις κύκλους σπουδών.

Τα μαθήματα γενικής παιδείας της Γ’ Λυκείου, αν περάσει η πρόταση, θα μειωθούν από 11 σε 4 (Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μαθηματικά, Ιστορία και Φυσική Αγωγή) με έντεκα ώρες διδασκαλίας. Οι υπόλοιπες ώρες θα αφιερώνονται στον κύκλο σπουδών που θα επιλέγει ο μαθητής. Οι κύκλοι αυτοί θα εστιάζουν στις Κλασικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες (1ος κύκλος), στις Θετικές, Τεχνολογικές και Επιστήμες Υγείας (2ος κύκλος) και στις Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες (3ος κύκλος).

Από το πρόγραμμα γενικής παιδείας της ίδιας τάξης θα φύγουν τα μαθήματα των Αρχαίων, της Φυσικής, της Βιολογίας, της Ξένης Γλώσσας, των Θρησκευτικών και της Κοινωνιολογίας, ενώ δεν θα υπάρχουν πλέον κοινά μαθήματα επιλογής μεταξύ των τριών κύκλων, πέρα από την Ξένη Γλώσσα.

Το μάθημα των Θρησκευτικών θα καταργηθεί εντελώς για την Γ’ Λυκείου, θα παραμείνει δίωρο στην Α’ Λυκείου, μονόωρο στην Β’ Λυκείου και θα μετονομαστεί σε «Θρησκεία και Κόσμος».

Για τον πρώτο κύκλο, προτείνονται πέντε υποχρεωτικά μαθήματα, για τον δεύτερο κύκλο έξι, και για τον τρίτο κύκλο επίσης έξι, με 20 ώρες διδασκαλίας συνολικά. Οι συνολικές ώρες διδασκαλίας για την Β’ Λυκείου (που ως σήμερα είναι 35) και για την Γ’ Λυκείου (που ως σήμερα είναι 31) θα γίνουν 33 και για τις δύο τάξεις.

Όσον αφορά την Β’ Λυκείου, οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα από δύο πακέτα επιλογής με δύο μαθήματα το καθένα (Ειδικά μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορία από τη μία, Ειδικά Θέματα Μαθηματικών και Φυσικής από την άλλη). Στην Α’ Λυκείου προστίθενται δύο μαθήματα, η Πολιτειακή Παιδεία – Οικονομικά – Κοινωνιολογία και μια δεύτερη ξένη γλώσσα.

Ακόμη, πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η πρόταση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: in.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v