Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιβραδύνεται!

Η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη είναι πιο αργή από όσο υπολόγιζε αρχικά η επιστημονική κοινότητα, αναφέρουν σήμερα μελετητές.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιβραδύνεται!
Η ακραία υπερθέρμανση του πλανήτη, το φαινόμενο που είναι διεθνώς γνωστό ως «global warming» είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί στις προσεχείς δεκαετίες, καθώς έχει ελαττωθεί ο ρυθμός της ανόδου της θερμοκρασίας, αναφέρει επιστημονική ομάδα από το Όσλο.

Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη ασφαλώς συνεχίζεται, και απειλεί να σπάσει το φράγμα των δύο βαθμών Κελσίου που έχουν θέσει διεθνώς οι κυβερνήσεις των κρατών ως όριο πάνω από την μέση θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής, γεγονός που εξακολουθεί να θέτει το ζήτημα των προληπτικών μέτρων για μείωση των επικίνδυνων εκπομπών αερίων.

Ο ρυθμός της ανόδου της θερμοκρασίας όμως έχει μειωθεί αισθητά μετά από δύο άσχημες για την Γη δεκαετίες, αυτές του 1980 και του 1990 – το τελευταίο πιο θερμό έτος στην ιστορία της Γης ήταν το 1998.

Η επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αποτελεί γρίφο για τους επιστήμονες, αφού οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία μεταξύ άλλων η Κίνα επενδύει στην βιομηχανική της ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει κατά 0,9-2 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα μισά του αιώνα, τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή που υπολόγιζε το συμβούλιο κλιματικής αλλαγής του ΟΗΕ το 2007, κάνοντας λόγο για αύξηση έως και 3 βαθμών Κελσίου.

Πηγή: NDTV.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v