Σίτιση Αστέγων: Οι Ρομπέν των αθηναϊκών δρόμων

Μια ομάδα σπουδαστών συλλέγει το φαγητό που περισσεύει από τα εστιατόρια του κέντρου, και το μοιράζει στους άστεγους της πόλης. Εθελοντές και… συνεργοί για την αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία τους, αναζητούνται.
Σίτιση Αστέγων: Οι Ρομπέν των αθηναϊκών δρόμων
της Ηρώς Κουνάδη

Πόσο φαγητό καταλήγει καθημερινά στα σκουπίδια, την ώρα που τα εστιατόρια της πόλης κλείνουν; Πόσοι άστεγοι δίπλα μας δεν θα εκτιμούσαν αυτό το φαγητό; Σε αυτή την πολύ απλή ιδέα βασίζεται η πρωτοβουλία μιας ομάδας σπουδαστών σκηνοθεσίας του Filmschool, που ανέλαβε δράση πριν από ένα μήνα.

«Συνεργαζόμαστε με διάφορα εστιατόρια των Εξαρχείων και του κέντρου της Αθήνας, από τα οποία παίρνουμε το φαγητό που περισσεύει σε συσκευασίες της μιας χρήσης και το πηγαίνουμε στους αστέγους» εξηγεί ο Χρήστος Πυθαράς, μέλος της ομάδας που οργανώνει τη δράση. 

«Αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου δεκαέξι άτομα, εμείς που ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία. Στείλαμε ένα e-mail - κάλεσμα σε διάφορους φορείς πριν από λίγες μέρες, και πλέον δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα. Αρκετός κόσμος μας ζητά επιπλέον πληροφορίες, και εκδηλώνει ενδιαφέρον να συμμετάσχει. Ενδιαφέρθηκαν, επίσης, και κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, να συνεργαστούμε για να γίνει όλο αυτό σε πιο οργανωμένο πλαίσιο».

Αυτή τη στιγμή, η ομάδα έχει χωρίσει την Αθήνα σε τρεις ζώνες, στις οποίες δραστηριοποιούνται γκρουπ εθελοντών των δύο ατόμων το καθένα, πηγαίνοντας όπως λέει ο Χρήστος «από άστεγο σε άστεγο» ανάλογα με τις περιοχές και τις ώρες που κλείνει το κάθε μαγαζί το οποίο παρέχει το φαγητό.

Η ομάδα απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να βοηθήσουν το έργο της, με σκοπό να δημιουργηθεί μια ομάδα 20-30 ανθρώπων, αριθμός συμμετεχόντων που θα επιτρέπει την σίτηση αρκετών αστέγων καθημερινά με ελάχιστη απασχόληση ωρών εβδομαδιαίως του κάθε εθελοντή (μία ή δύο φορές την εβδομάδα για δύο ώρες το πολύ κάθε φορά) έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται το προσωπικό πρόγραμμα του καθενός.

Προτάσεις συνεργασίας με εστιατόρια, υποδείξεις για χώρους συγκέντρωσης αστέγων ή άπορων οικογενειών, ή οτιδήποτε σχετικό επί του θέματος είναι όλα ευπρόσδεκτα. Επίσης, η ομάδα αναλαμβάνει να συλλέξει παλιά ρούχα, παπούτσια και κουβέρτες που δεν χρειάζεστε, και να τα προσφέρει σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Για να συμμετάσχετε στην πρωτοβουλία, να δωρίσετε παλιά ρούχα ή αντικείμενα, ή για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 6974 867975 ή να στείλετε e-mail στη διεύθυνση [email protected]

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v