Αθήνα no budget: Ουκ εν τω πολλώ το ευ

Happy hours, φτηνά ποτά, οικονομικά μενού, δωρεάν προβολές και εκδηλώσεις, σεμινάρια, διαλέξεις, ξεναγήσεις. Η φιλοσοφία του low – ή no – budget επεκτείνεται σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας δίνοντας χρώμα και ενδιαφέρον στην μιζέρια της πόλης. Εκμεταλλευτείτε την.
Αθήνα no budget: Ουκ εν τω πολλώ το ευ
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Θα φανούμε γραφικοί, όμως ποιος θα περίμενε δεκατρία χρόνια πριν όταν βλέπαμε στην τηλεόραση αυτό το διαφημιστικό για το ευρώ πως θα καταλήγαμε να βγαίνουμε για ποτό/φαγητό/διασκέδαση έχοντας μόλις μια ντουζίνα από αυτά στις τσέπες μας; Η κρίση «χτύπησε» την καλοπέραση και αυτό είναι εμφανές. Αν όχι δια γυμνού οφθαλμού αφού κάθε Σάββατο βράδυ το κέντρο βουλιάζει από κόσμο, τότε σε δεύτερο επίπεδο, στην κατανάλωση των μαγαζιών. Οι συνθήκες όμως γέννησαν το ρεύμα του low budget.
 
Μαθαίνοντας την Αθήνα

Τις γνωρίσαμε, τις αγαπήσαμε και ευτυχώς συνεχίζονται και φέτος. Οι δωρεάν ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων μας κάνουν να βλέπουμε τα μνημεία της πόλης με άλλο μάτι, ξεκινούν στις 10.30 το πρωί και πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή και ορισμένα Σάββατα στους χώρους που παραμένουν κλειστοί τις Κυριακές. Η μόνη οικονομική επιβάρυνση είναι το εισιτήριο εισόδου στον εκάστοτε χώρο, όπου και όταν αυτό υπάρχει. Αυτό το Σάββατο έχει προγραμματιστεί ξενάγηση στην «Αθηναϊκή Τριλογία» και η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ακαδημία Αθηνών, επί της Πανεπιστημίου. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Δεύτε λάβετε γνώση

* Οι ανοικτές διαλέξεις για την Τέχνη και τον Πολιτισμό από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας συνεχίζονται και το πρόγραμμα εξακολουθεί να μας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί ομιλία της κεραμίστριας Έφης Σπηλιώτη («Χάος-Γαία -Ερως, κατά τον Ησίοδο και ο ρόλος των Μουσών») και του ζωγράφου Χρ. Παπαδάκη («Εν αρχή το φώς...»). Όλες οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, μετρό Πανεπιστήμιο, τηλ 3621601). Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι και τον Μάιο

* Δωρεάν διαλέξεις και συζητήσεις έχει ξεκινήσει να διοργανώνει από τον περασμένο Νοέμβριο το Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάθε Τετάρτη, στο πλαίσιο του «Πανεπιστημίου των Πολιτών». Τα θέματα των διαλέξεων σχετίζονται μεταξύ άλλων με την Οικονομία, τις Τέχνες, την Ιατρική και την Πολιτική, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα θα βρείτε εδώ.

Happy hours, φτηνά ποτά και… βγαίνουμε Αθήνα

* Ξαναβγαίνουμε Αθήνα κάθε Τρίτη και μέχρι τις 27 Μαΐου απολαμβάνουμε τον καφέ μας, δοκιμάζουμε πρωτότυπα μενού και συνεχίζουμε για ποτό σε δημοφιλή και αγαπημένα μπαράκια της πόλης. Αν ακούτε πρώτη(!) φορά το «Βγαίνουμε Αθήνα», πρόκειται για το άκρως ελπιδοφόρο πρόγραμμα του δήμου, το οποίο μας προσφέρει μενού των 10€, καφέ με 2€, ποτό με 5€ και φιάλες κρασί με 12€ στα συνεργαζόμενα καφέ/μπαράκια/εστιατόρια. Ποια είναι αυτά; Δείτε εδώ την αναλυτική λίστα και κάντε την… τριτιάτικη έξοδο συνήθεια.

* Ωραίο το Βγαίνουμε Αθήνα, αλλά τι γίνεται τις υπόλοιπες ημέρες πλην της Τρίτης; Ευτυχώς υπάρχουν και τα happy hours για να τιμήσουμε το αλκοόλ, χωρίς να βγούμε εκτός budget εν μία νυκτί. Σημειώνετε; Στο καλλιτεχνίζον Magritte (Σωφρονίου 10, Γκάζι) καθημερινές από τις 18.00 μέχρι τις 21.00 τα cocktails στοιχίζουν 6€, ενώ επίσης τις καθημερινές από τις 16.00 μέχρι τις 18.30 για κάθε δύο μπύρες έχετε και μία δώρο.

Στο Volume 10 (Ιάκχου 8, Γκάζι) κάθε Σάββατο από τις 18.00 μέχρι τις 21.00 πίνετε όσες μπύρες… αντέχετε με 12€, ενώ στο ροκ στέκι Rainbow, κάθε μέρα εκτός Δευτέρας όλες οι μπύρες μέχρι τα μεσάνυχτα κοστίζουν 3€. Στο Χοροστάσιο (Σκουλενίου 2, 1ος Όροφος, Πλατεία Κλαυθμώνος), κάθε Σάββατο, από τις 21:00 μέχρι τις 00:00, το απλό ποτό κοστίζει 5€, το ποτήρι μπύρα 4€ και cocktail 7€. Ακόμα περισσότερη… χαρούμενη ώρα σε μπαράκια εδώ.

* Υπάρχουν βέβαια και μπαράκια, όπου τα φτηνά (και καθαρά βεβαίως, βεβαίως) ποτά είναι παντοτινά, κάτι σαν τα διαμάντια ένα πράγμα και φυσικά δεν χάνουμε την ευκαιρία να τα τιμήσουμε δεόντως. Ιδιαίτερα αν δεν γουστάρουμε να κοιτάμε κάθε τρεις και λίγο το ρολόι μας. Σπιρτόκουτο στα Πετράλωνα (5€ το απλό ποτό, 6€ τα cocktail), Κομμωτήριο στο Χαλάνδρι (5€ το cocktail, 4€ το ποτό), Drugstore στα Εξάρχεια (Oυίσκυ, Ρούμι, Τζιν, Μπράντυ από 2,4€, Τεκίλα από 2,90€ και σταδιακή… μείωση του κόστους των ποτών ανάλογα με την ποσότητα που παραγγελνετε), Λουκούμι στο Μοναστηράκι (5€ το ποτό), και Στην Πρίζα στην πλατεία Καρύτση (5,50€ το ποτό). Θέλετε και άλλα; Κλικ εδώ.  



Τα μενού του λαού

Τα σετ μενού σε μεγάλα εστιατόρια της πόλης στην αρχή αγνοήθηκαν (σιγά μην μου πουν εμένα τι θα φάω), μετά παρεξηγήθηκαν (μα καλά, τόσο ακριβά;) και εν τέλει αγαπήθηκαν (είναι αρκετά οικονομικά τελικά). Με – το πολύ – 20€ τρώτε προσεγμένη κουζίνα αρκετές φορές συνοδεία κρασιού ή/και γλυκού και μένετε απολύτως ικανοποιημένοι. Δεν μας χάλασε καθόλου λοιπόν που τα σετ μενού έγιναν της μόδας και πλέον τα ανακαλύπτουμε σε ολοένα και περισσότερες γευστικές (και γκουρμέ) γωνιές. Ωραία Μου Κουζίνα, Αθήρι, Kuzina, Locanda και πολλά ακόμα εστιατόρια με τα μενού τους εδώ.

Το κουπόνι ποτέ δεν πεθαίνει

Ναι οκ, η μανία με τα κουπόνια έχει καταλαγιάσει κάπως όμως αυτό δεν σημαίνει ότι στις ιστοσελίδες που τα προσφέρουν δεν μπορούμε να βρούμε ακόμα συμφέρουσες προσφορές για τα πάντα – φαγητό, ποτό, περιποίηση, άσκηση, αγορές κτλ. χωρίς να κολλήσουμε την ταμπέλα του «τσίπη». Βαριέστε να μπείτε στην διαδικασία να ψάξετε; Κανένα πρόβλημα. Υπάρχει πάντα το Tsibato, το οποίο συγκεντρώνει όλες τις προσφορές των μεγαλύτερων deal sites ανά κατηγορία για να διαλέξετε και να πάρετε. Έχει και app για τους κατόχους των Smartphones.

Φιλότιμη Τέχνη

Η δημιουργική απασχόληση πάσης φύσεως ανέκαθεν μας ιντρίγκαρε, γεμίζοντας ευχάριστα τον ελεύθερό μας χρόνο, αλλά και φέρνοντάς μας σε επαφή με τέχνες που μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να μας χρειαστούν. Μας ιντριγκάρει ακόμα περισσότερο τώρα, που μέσα από τα κατά τόπους σεμινάρια των Δήμων έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την τέχνη της ζωγραφικής, της αγγειοπλαστικής, του χορού, του θεάτρου και πολλών ακόμα εντελώς δωρεάν ή έναντι ενός συμβολικού αντιτίμου. Δείτε εδώ τα πολιτιστικά προγράμματα των Δήμων της Αθήνας και… μάθετε τέχνη ανέξοδα. 

Είστε λάτρεις της έβδομης τέχνης; Μπορείτε να απολαύσετε ταινίες μεγάλων δημιουργών με ελάχιστο ή καθόλου αντίτιμο. Ενδεικτικά:

*Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11 & Σπυρίδωνος Τρικούπη, Εξάρχεια, 1ος όροφος), διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα δωρεάν προβολές ταινιών στον χώρο όπου στεγάζεται, στα Εξάρχεια. Αυτήν την Κυριακή, θα προβληθεί η ταινία Altered States του μακαρίτη Κεν Ράσελ (19.30).

*Η Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου προβάλλει στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61) βραβευμένες ταινίες κάθε Τετάρτη μέχρι και τις 27/2 με ελεύθερη είσοδο. Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

*Στο ίδιο κλίμα και οι Χειμερινές Προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Ελληνικού Αργυρούπολης κάθε Παρασκευή στις 21.00 στο κέντρο «Μίκης Θεδωράκης». Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

*Συνεχίζονται έως τον Μάιο οι δωρεάν προβολές του Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16, τηλ: 210 3661 000), στις οποίες παρουσιάζει σε πέντε βραδιές οκτώ γερμανικές ταινίες των τελευταίων χρόνων (επτά μεγάλου και μία μικρού μήκους), ενώ παράλληλα σε συνεργασία με τον χώρο Beton7 προβάλλει γερμανικές ταινίες animation, πάλι με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ.

* Η δραστήρια πλατφόρμα δωρεάν κινηματογραφικών προβολών Cine Camp επανέρχεται δυναμικά, διοργανώνοντας και φέτος καθημερινές δωρεάν προβολές στον πολυχώρο του «CAMP» (Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2, Πλ. Κοτζιά, 2103247679). Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.

* Στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών στην Πατησίων συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο το πλούσιο Αφιέρωμα στο Νέο Ιταλικό Κινηματογράφο με προβολές βραβευμένων ιταλικών σινεφίλ διαμαντιών. Περισσότερα εδώ. 

Είστε λάτρεις της μουσικής; Το Ωδείο Φίλιππος Νάκας διαθέτει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον επόμενο μήνα, αρκετές από τις οποίες έχουν ελεύθερη είσοδο. Επίσης, ο πολυχώρος Booze Cooperativa και η εταιρεία μουσικών παραγωγών Stadium Events παρουσιάζουν από την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου και για κάθε Πέμπτη τη μουσική μπάντα Disconnected, ενώ για ακόμα μια χρόνια φέτος διοργανώνεται το Meet Market στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης με δωρεάν είσοδο και μπόλικα μουσικά και πάσης φύσεως events . Περισσότερα εδώ

Με πολύ καλό μάτι και… αυτί βλέπουμε το «άνοιγμα» του κλάσικ cocktailάδικου Baba Au Rum σε μίνι live μουσικές παραστάσεις με Jazz Blues και Ethnic ήχους. Μπορεί οι τιμές των cocktails του να εξακολουθούν να είναι τσιμπημένες, όμως χαλάλι αν είναι τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα να απολαμβάνουμε παράλληλα όμορφες (και δωρεάν) μουσικές. Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα Jazz Café Afternoons στο Beton7.

Φράπα… on a budget

Επειδή το «περνάω καλά» έχει να κάνει και με την περιποίηση, ειδικής μνείας αξίζουν οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές του new age μπαρμπέρικου Los Barberos στον Άγιο Ελευθέριο, όπου ο Νίκος Φερεντίνος και ο Γιώργος Αθανασόπουλος σας κουρεύουν με 10€, σας ξυρίζουν με 5€, σας περιποιούνται τον αυχένα με 5€, την γενειάδα με 3€, ενώ η αποτρίχωση/ περιποίηση με κλωστή κοστίζει 5€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v