10 στέκια μας καλούν στην πλατεία Προσκόπων

Ζεστά κρουασάν και jazz, μπουζούκι και μπεκρή μεζέ, ρακόμελο δίπλα στην ξυλόσομπα, κοκτέιλ με βερολινέζικη «αύρα». Απ’ όλα έχει η ανερχόμενη πιάτσα στα πέριξ της πλατείας Προσκόπων, που μας δίνει 10 καλούς λόγους (και τα αντίστοιχα στέκια) για να επιστρέψουμε στο Παγκράτι.
10 στέκια μας καλούν στην πλατεία Προσκόπων
του Γιώργου Κόκουβα

Το να δεις ένα καινούριο μπαράκι στο Γκάζι δεν είναι έκπληξη. Το να ακούσεις για μια νέα άφιξη στο Μοναστηράκι δεν θα σε ενθουσιάσει. Το να επισκεφθείς, όμως, μια περιοχή που θεωρούσες «off γειτονιά» και να διαπιστώσεις ότι έχει εξελιχθεί σε παράδεισο στεκιών, χωρίς να αποζητά να γίνει mainstream και να βροντοφωνάζει προς τα πλήθη του κέντρου για να τραβήξει την προσοχή, αυτό όντως είναι έκπληξη.

Αυτή η έκπληξη έγινε μια ωραία πολύωρη βόλτα στον «κάτω μαχαλά» του Παγκρατίου, και η βόλτα έγινε φαγοπότι στο πιο κλασικό αλλά κρυμμένο κουτούκι του κέντρου. Έγινε ρακόμελο στο πιο ζεστό καφενείο πλάι στις νεραντζιές. Έγινε τσάι και ζεστό κέικ στην πλατεία Προσκόπων. Αυτή η τελευταία άλλωστε τείνει να γίνει το νέο «κέντρο» του Παγκρατίου, καθώς στους δρόμους γύρω της, σε αυτούς που περικλείονται από την Αρχελάου, την Ελλανίκου και την Παυσανίου, έχουν ανοίξει δεκάδες (χωρίς υπερβολή) νέα στέκια. Ακολουθούν δέκα από τα πλέον αγαπημένα μας που αξίζει να ανακαλύψετε.

*Μαύρο Πρόβατο (Αρριανού 31, τηλ. 210 7223466)

Είναι ο λόγος που έγινε ευρέως γνωστή η παγκρατιώτικη πιάτσα, καθώς τα λίγα τραπέζια του γίνονται ανάρπαστα – μην δοκιμάσετε την τύχη σας χωρίς να φροντίσετε για κράτηση νωρίτερα. Ο «θόρυβος» βέβαια γύρω από το όνομα του Μαύρου Προβάτου δεν γίνεται τυχαία: Οι παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις – σε μίνι μερίδες (δοκιμάστε την φάβα, τη «ζουμάτη» για τους λάτρεις των ζυμαρικών, το χουνκιάρ μπεγιεντί ή το λαχταριστό ψαρονέφρι του) δένουν άριστα με την μοντέρνα αισθητική του χώρου, στον οποίο κυριαρχεί το λευκό και το μαύρο με μίνιμαλ φιλοσοφία. Όταν ο ήλιος μας κάνει το «χατίρι», ανάρπαστα γίνονται τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, κάτω από την σκιά που δημιουργούν οι νεραντζιές. Ανοιχτό κάθε ημέρα – την Κυριακή το βράδυ, το Πρόβατο… ξεκουράζεται. Υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο.

*Piggyπόπουλο (Αρχελάου 16, τηλ: 2107237100)
Το σουβλάκι εκμοντερνίζεται και αποκτά στέκι με το πιο ευφάνταστο όνομα που ακούσαμε τελευταία, και μας προϊδεάζει θετικά για το χοιρινό του καλαμάκι. Ωστόσο, τις καρδιές (και τα στομάχια) όσων επιλέγουν αυτήν την παγκρατιώτικη γωνιά για ένα γρήγορο αλλά ποιοτικό γεύμα στα όμορφα ξύλινα τραπεζάκια με τα καρό τραπεζομάντιλα, κλέβουν και τα σουβλάκια κοτόπουλου, τα κοτοπαϊδάκια, η ποικιλία, οι κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες και οι ευφάνταστες, σπιτικές σος. Ο χώρος είναι μικρός, αλλά ιδιαίτερα ζεστός και ατμοσφαιρικός, και ο λογαριασμός δύσκολα θα ξεπεράσει τα 10€ κατ’ άτομο.

*Αερόστατο (Πλατεία Προσκόπων - Πτολεμαίων 4, 210 7241116)
Το πρωί θα το επισκεφθείτε για ζεστό καφέ και αχνιστά κρουασάν που μόλις ξεφουρνίστηκαν, ενώ το βράδυ θα δοκιμάσετε τα λίγα αλλά προσεγμένα πιάτα – εμείς δοκιμάσαμε την εξαιρετική τάρτα μπρόκολο και τα νόστιμα γλυκά του Αερόστατου- πριν περάσετε στην κατανάλωση αλκοόλ συνοδεία τζαζ και εναλλακτικών ήχων μέχρι αργά το βράδυ. Στο all day στέκι – ένα από τα παλαιότερα- της πλατείας Προσκόπων, θα βρείτε και σύσσωμο τον καλλιτεχνικό κόσμο του Παγκρατίου, που συχνάζει φανατικά εκεί.

*Alegria και Βάλσαμο (Κτησίου 2 και 4, πλατεία Προσκόπων)
Ακριβώς δίπλα από το Αερόστατο, παρατάσσονται τα δύο λιλιπούτεια μυστικά της περιοχής, τα μικρά café bar Alegria και Βάλσαμο, που διαθέτουν από μία μπάρα, ένα-δύο τραπεζάκια έκαστο, αλλά ποντάρουν στην αίσθηση της παρέας – άλλωστε δεν προσποιούνται πως είναι κάτι παραπάνω, παρά τα στέκια «της γειτονιάς» από τα οποία ωστόσο δεν λείπουν οι ωραίες μουσικές και τα καλά και οικονομικά ποτά.

*Small 8 (Αρχελάου 8, τηλ: 2155308846)
Στο 8 της οδού Αρχελάου, άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του ένα μικροσκοπικό meeting point για την γειτονιά του Παγκρατίου – εξ ου και το όνομά του. Μίνι-πάγκοι, μεταλλικές καρέκλες και λεπτομέρειες, αλλά και η μίνιμαλ βερολινέζικη αισθητική κατάφεραν να χωρέσουν εδώ, παρέα με τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, τις όμορφες μουσικές και τις σαλάτες και τα πιάτα ημέρας ή τα cupcakes που βγαίνουν από την κουζίνα από το μεσημέρι ως το βράδυ. Ανοιχτό από το πρωί για καφέ.

*Βρούτος Καφενείο (Αμύντα και πλατεία Προσκόπων)
Αν βρεθείς στον «Βρούτο» για καφέ, θα σκεφτείς ότι είναι το ιδανικό περιβάλλον για καφέ. Αν πάλι βρεθείς για ρακόμελα, θα σκεφτείς πως είναι το ιδανικό μέρος για ρακόμελα. Οποιαδήποτε διάθεση ταιριάζει στην ζεστή ατμόσφαιρα του Βρούτου, που σερβίρει καφέδες, ρακές, κρασί και ένα μενού από λαχταριστά και οικονομικά πιάτα (εμείς λιμπιστήκαμε το παστίτσιο λαχανικών και τις ωραίες σαλάτες του). Κάθε τραπέζι έχει και διαφορετικές καρέκλες ή πολυθρόνες, στη γωνία τρεμοπαίζει η φλόγα της ξυλόσομπας, και οι φανατικοί θαμώνες του κάθονται αγναντεύοντας τον δρόμο από την ψηλή τζαμαρία ή με κάποιο από τα παλιά περιοδικά που φυλά στα ράφια του, συνοδεία της easy listening μουσικής του. Διεκδίκησε σίγουρα την εκτίμησή μας ως ένα από τα πιο ζεστά στέκια του Παγκρατίου.

*Musique Café and more (Αρριανού 27 και Αρχελάου, τηλ: 210 7238900)
Από την Νάξο με αγάπη «μετακόμισε» αυτό το στέκι στην πιο «καίρια» γωνία της γειτονιάς, γεμίζοντάς την με τα υψηλής αισθητικής χαρακτηριστικά του χώρου του: Ατμοσφαιρικός φωτισμός, design έπιπλα από μέταλλο και πολτό ξύλου και ωραία jazz ακούσματα. Θα το βρείτε ανοιχτό καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, για καφέ ή τσάι και ναξιώτικους μεζέδες (ποικιλίες ναξιώτικων τυριών, κρεατικών, λαχταριστών σάντουιτς και γλυκών ημέρας) την ημέρα ή κρασί (η λίστα του δεν θα σας απογοητεύσει) και κοκτέιλ το βράδυ, πάντα σε συνδυασμό με το πανοραμικό χάζι μέσα από την τζαμαρία στην Αρχελάου.

*Ρολόι (Αμύντα 6, τηλ: 210 7248822)
Όμορφος, φωτεινός χώρος όπου κυριαρχεί το λευκό χρώμα, με τραπεζάκια που απλώνονται σε δύο καλαίσθητους ορόφους. Πάνω σε αυτά τα τραπεζάκια, και πλάι στο μεγάλο ρολόι του τοίχου θα καταφθάσουν ωραίοι ελληνικοί μεζέδες. Ο χώρος μας συστήνεται ως all day, όντας ανοιχτός από το πρωί για καφέ, αλλά η αλήθεια είναι πως η ατμόσφαιρα ταιριάζει περισσότερο σε «μεζεδοκαταστάσεις» και βραδινό χαλαρό φαγητό με την παρέα. Στον κατάλογο δεν θα βρείτε εξεζητημένες συνταγές, αλλά τα μερακλίδικα κεφτεδάκια, η μελιτζανοσαλάτα, η ψητή φέτα και οι γεύσεις που έρχονται από πολλές διαφορετικές πλευρές της Ελλάδας δεν θα σας απογοητεύσουν. Το σέρβις είναι πολύ ευγενικό και φιλικό, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα λογικά 15€ κατ’ άτομο.

*Καραβίτης (Αρκτίνου & Παυσανίου, τηλ: 210 7215155)
Αν στην μία άκρη της ωραίας γεύσης βάλουμε την μοντέρνα κουζίνα και το ευφάνταστο περιβάλλον καινούριων εστιατορίων όπως το Μαύρο Πρόβατο και το Piggyπόπουλο, στην άλλη, εξίσου όμορφη άκρη, σίγουρα μπαίνει η ταβέρνα του Καραβίτη. Με γνήσια ατμόσφαιρα καπηλειού, που πηγάζει από την καλτ βαμμένη στον λευκό τοίχο επιγραφή της με τεράστια γράμματα για να την βρίσκετε πιο εύκολα, όσο και από το εσωτερικό του, με τα αρχαιοελληνικά αγάλματα πλάι σε παλιά μπουζούκια και κιθάρες, με τα κλασικά τραπέζια με τα χάρτινα τραπεζομάντιλα και τον ήχο των ιδιοκτητών στο βάθος να συζητούν διακριτικά για το αν θα παίξουν την Μάντσεστερ διπλό. Με άλλα λόγια, πιο αυθεντική γεύση παλιάς καλής ταβέρνας δύσκολα θα βρείτε αλλού – κι αν δεν έχετε πειστεί από τις περιγραφές του χώρου, δοκιμάστε τα πεντανόστιμα κεφτεδάκια, τον μπεκρή μεζέ που μοσχοβολά γαρύφαλλο, την σπιτική τυρόπιτα και τα μερακλίδικα κρεατικά της ώρας σε χορταστικές μερίδες (υπολογίστε περί τα 15-18€ κατ’ άτομο, με κερασμένο λαχταριστό σιμιγδαλένιο χαλβά για το κλείσιμο).

*Τρίγωνο (Αμύντα 15 & Αρχελάου 23, τηλ: 2107243085)
Το παλιό μπακάλικο της γειτονιάς έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε άλλο ένα από το πιο χαλαρά στέκια της περιοχής, που σπάνια θα το βρείτε άδειο, ακριβώς γιατί οι κάτοικοι του Παγκρατίου εκτίμησαν αυτή τη χαλαρότητα και τον σεβασμό στην παράδοση –τα μαρμάρινα τραπεζάκια καφενείου και οι μεζέδες φροντίζουν να το αποδεικνύουν. Δεν αποκλείεται να πετύχετε και κάποιο live, το οποίο θα παίζει όσο εσείς απολαμβάνετε τις μεγάλες ποικιλίες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v