Café μουσείων: Τέχνη στο πιατάκι

Σε ποιο μουσείο παίζει Πέμπτη βράδυ live jazz; Από πού έχουμε την καλύτερη θέα στην Ακρόπολη; Και πού δίνουν ραντεβού οι Αθηναίοι που θέλουν να εξαφανιστούν από τα πλήθη; Έξι αθηναϊκά μουσεία μας ξεναγούν στην τέχνη του καφέ.
Café μουσείων: Τέχνη στο πιατάκι
της Ηρώς Κουνάδη

«Χιλιάδες café δεν έχει η Αθήνα; Γιατί να δώσεις ραντεβού σε ένα μουσείο;». Καλή ερώτηση. Γιατί ξέρεις ένα café μέσα σε κάποιο μουσείο που έχει ωραία ατμόσφαιρα, θα μπορούσε να είναι μία απάντηση. Γιατί απολαμβάνει την πιο τέλεια θέα στην Ακρόπολη, μια άλλη. Γιατί τα μουσεία δεν είναι πια οι αποστειρωμένοι χώροι στους οποίους έπρεπε να ψιθυρίζεις για να μην ξυπνήσεις τον εκατονταετή φύλακα που κοιμόταν στη σκονισμένη καρέκλα του, αλλά ολοζώντανα κομμάτια μιας πόλης που χαίρεται να τα απολαμβάνει. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τα μουσεία πλέον πρωτοστατούν στις δωρεάν εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά καιρούς, με αφορμές του τύπου αυγουστιάτικη πανσέληνος ή εκατό χρόνια από την γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και για μερικούς ακόμα που θα προκύψουν στην πορεία, δίνουμε ραντεβού για καφέ και κουβέντα σε έξι διευθύνσεις που απέχουν έτη φωτός από το να χαρακτηριστούν «μουσειακές» –κι ας συμπίπτουν με αυτές έξι εκ των ωραιότερων μουσείων της Αθήνας. 

Μουσείο της Ακρόπολης
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, τηλ.: 210 9000900

Θα μπορούσε το μουσείο που πριν από δύο χρόνια ψηφίστηκε το καλύτερο του κόσμου, να μην έχει ένα αντίστοιχα υπέροχο café; Για την ακρίβεια… δύο υπέροχα café: Ένα στο ισόγειο, με το γυάλινο δάπεδο να προσφέρει πανοραμική θέα στην αρχαιολογική ανασκαφή, και το γνωστό και μη εξαιρετέο εστιατόριο του δευτέρου ορόφου, με το ωραιότερο μπαλκόνι-κάτω-από-την-Ακρόπολη, που λειτουργεί ταυτόχρονα και ως café.

Τελευταία προσθήκη στις πάντα πλούσιες προτάσεις του Μουσείου, είναι το ελληνικό παραδοσιακό πρωινό, που σερβίρεται από τις 2 Φεβρουαρίου και κάθε Σαββατοκύριακο, ως τις 12.00 το μεσημέρι, και περιλαμβάνει λαχταριστές νοστιμιές όπως τηγανίτες με πετιμέζι και ταχίνι, αυγά μάτια με καπνιστό μανιάτικο σύγκλινο, και τραχανά με φέτα Δωδώνης (δείτε αναλυτικά το μενού και τις τιμές του εδώ).

Κατά τα άλλα, ισχύουν πάντα, όλες τις ώρες της ημέρας, οι λιχουδιές-πειρασμοί που συνοδεύουν τον καφέ μας: σοκολατόπιτα με παγωτό βανίλια, τάρτα λεμόνι, κρέμα μαστίχας Χίου με σύκα. Και φυσικά, κάθε Παρασκευή μέχρι τα Μεσάνυχτα τα ραντεβού δίνονται απέναντι από την φωταγωγημένη Ακρόπολη, στο café-εστιατόριο του δεύτερου ορόφου, όχι απαραίτητα για φαγητό (για το οποίο χρειάζεται να κάνετε κράτηση στο 210 9000915) αλλά και για ποτό, συνοδεία ενός κρύου πιάτου ή γλυκού. Οι τιμές παραμένουν λογικότατες, στα επίπεδα των 1,50€ έως 3€ για τον καφέ, και των 15€ το άτομο για πλήρες γεύμα.

Μουσεία Μπενάκη

Δύο διαφορετικά μουσεία, δύο εξαιρετικές προτάσεις για καφέ, φαγητό και ποτό –τρεις ήταν μέχρι πριν από λίγους μήνες, όταν δυστυχώς το κουκλίστικο café του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης στο Θησείο ανέστειλε τη λειτουργία του, με τις πληροφορίες να το θέλουν να ξανανοίγει κάποια στιγμή, άγνωστο όμως πότε.


Ξεκινάμε από το κεντρικό κτίριο, στη γωνία των οδών Κουμπάρη και Βασιλίσσης Σοφίας (τηλ.: 210 3671000) η υπέροχη ταρατσούλα του οποίου απολαμβάνει πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τον Εθνικό Κήπο, και σερβίρει, εκτός από καφέδες και ελαφριά σνακ, ένα μενού ελληνικής κουζίνας με μεσογειακές επιρροές που περιλαμβάνει έξι πιάτα ημέρας και δέκα ολόφρεσκες σαλάτες. Την Πέμπτη το βράδυ, το café-εστιατόριο ξενυχτά μαζί με το μουσείο μέχρι τα Μεσάνυχτα, προτείνοντας ρομαντικό δείπνο ή χαλαρό ποτάκι με θέα στα φώτα της πόλης. Οι τιμές του καφέ κυμαίνονται στα λογικά επίπεδα των 2-3€ για τον καφέ, και των 20€ το άτομο για πλήρες γεύμα.
 

Στο κτίριο της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ.: 210 3453111) το minimal café-εστιατόριο με τις μεγάλες τζαμαρίες βλέπει από την μία την κίνηση της Πειραιώς, κι από την άλλη το μεγάλο, φωτεινό αίθριο του Μουσείου. Διαλέξτε… πλευρά και απολαύστε ζεστά ροφήματα, λαχταριστά γλυκά, αλλά και αλμυρές γαστρονομικές προτάσεις. Στα «οπωσδήποτε», σημειώστε τις σπιτικές πίττες για ορεκτικό, και την τούρτα αμυγδάλου για επιδόρπιο. 

Νομισματικό Μουσείο
Πανεπιστημίου 12, τηλ.: 210 3610067

Το περίφημο Ιλίου Μέλαθρον, το σπίτι όπου πέρασε τα χρόνια του στην Αθήνα ο Ερρίκος Σλήμαν, και το οποίο στεγάζει σήμερα το Νομισματικό Μουσείο, διεκδικεί επάξια τις δάφνες για το καλύτερο café-εντός-μουσείου. Τα καλοκαίρια ο κήπος του παραμένει σταθερά ένα από τα αγαπημένα μας σημεία συνάντησης για τον κυριακάτικο καφέ, ενώ και τον χειμώνα φροντίζει να μας δελεάσει, εκτός από το arty περιβάλλον του, με εκδηλώσεις και events που εναλλάσσονται διαρκώς. Αυτήν την Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου, για παράδειγμα, μία “jazz plus” αυτοσχεδιαστική βραδιά ξεκινά στις 21.00 με πρωταγωνιστές τους Γρηγόρη Ντάνη στην κλασική κιθάρα, Αγγελική Τουμπανάκη στα φωνητικά και Γιώργο Γεωργιάδη στο κοντραμπάσο.

Και τις ημέρες, όμως, που δεν είναι προγραμματισμένη κάποια εκδήλωση, το café παραμένει ανοιχτό από τις 8.30 το πρωί έως τα Μεσάνυχτα, πλημμυρισμένο από νότες jazz και κινηματογραφικής μουσικής. Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του café στο Facebook, για να ενημερωθείτε για τις επερχόμενες συναυλίες και εκδηλώσεις –αλλά και για να χαζέψετε τις υπέροχες φωτογραφίες του. Το καφεδάκι σας συνοδεύεται με εξαιρετικά γλυκά (ο κορμός σοκολάτας και η σπιτική μηλόπιτα με παγωτό βανίλια είναι εγγυημένες προτάσεις) και ελαφριά σνακ, ενώ στα συν προσθέστε και τις λογικότατες τιμές του, που κυμαίνονται στα 2€ για τον καφέ και στα 3-4€ για τα γλυκά και τις τάρτες. 

Αρχαιολογικό Μουσείο
Τοσίτσα 1, Αθήνα, τηλ. 210 8217724

Λιτές –αλλά καθόλου βαρετές– γραμμές, minimal διακόσμηση με καλλιτεχνικές πινελιές, και ένα αίθριο χάρμα οφθαλμών, με τα ολόλευκα αγάλματά του να μας θυμίζουν πού βρισκόμαστε: στο πρώτο και σπουδαιότερο μουσείο της χώρας. Ένα από τα πιο ήσυχα αίθρια-café με θέα στον καταπράσινο κήπο του μουσείου, μας προσκαλεί για χαλαρό καφεδάκι στη λιακάδα, ή για ζεστά ροφήματα στο εσωτερικό όταν ο καιρός ψυχραίνει. Στα συν, σημειώστε το δωρεάν wi-fi και την ποικιλία σνακ που συνοδεύουν τον καφέ μας. Μοναδικό μειονέκτημα, οι ώρες λειτουργίας του, που ταυτίζονται με εκείνες του μουσείου: Δευτέρα 13.30-20.00, και Τρίτη έως Κυριακή 9.30-16.00. Οι τιμές είναι λογικότατες, ενώ οι φοιτητές απολαμβάνουν επιπλέον έκπτωση 20%. 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7228321-3

Ένα υπέροχο, πλακόστρωτο και φωτεινό αίθριο ενώνει τα δύο κτίρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το παλιό και το νέο. Στο κέντρο του, ένα μικρό σιντριβανάκι κοσμείται από το περίτεχνο κυκλαδίτικο ψηφιδωτό που φιλοτέχνησε η καλλιτέχνις Ζιζή Μακρή. Εδώ στεγάζεται και το χαριτωμένο café-εστιατόριο του μουσείου, που σερβίρει εκτός από τα εκλεκτά του ροφήματα και ελαφριά, μεσογειακά πιάτα, φτιαγμένα με εποχικά υλικά.

Για την αρχή της ημέρας, συνοδεύστε τον καφέ ή το τσάι σας με σπιτικά αφράτα κέικ, γαλλικά κρουασάν, τραγανά cookies ή νόστιμα pretzel. Για ένα ελαφρύ γεύμα, επιλέξτε από τα σάντουιτς ή τις φρέσκες σαλάτες με υλικά από όλη την Ελλάδα, όπως το σύγκλινο Μάνης ή το τυρί Λήμνου. Επίσης, δοκιμάστε τα φρεσκομαγειρεμένα πιάτα ζυμαρικών και τα ζουμερά burgers με τις ψιλοκομμένες σπιτικές τηγανιτές πατάτες. Για το τέλος, μην αντισταθείτε στο σουφλέ σοκολάτας με sauce anglaise ή παγωτό, τη mousse κάστανο με βανίλια Μαδαγασκάρης ή το κυκλαδικό γλυκό. Καθημερινή έκπληξη, το πιάτο ημέρας. Οι τιμές του μενού κινούνται στα πλαίσια των 15-20€ το άτομο.

Το εστιατόριο λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο από τις 10.00 έως τις 17.00, την Πέμπτη από τις 10.00 έως τις 20.00 και την Κυριακή από τις 11.00 έως τις 17.00. Παραμένει κλειστό, όπως και το ίδιο το μουσείο, τις Τρίτες. Σημειώστε ότι το café διαθέτει και δωρεάν wi-fi. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v