Η νέα «πιάτσα» της Θεσσαλονίκης μάς συστήνεται

Η Θεσσαλονίκη απέκτησε νέα αρένα στην μάχη του καφέ και της διασκέδασης κι εμείς ριχνόμαστε με όρεξη σε δέκα από τις πιο φρέσκιες, πιο ενδιαφέρουσες, πιο απολαυστικές της στάσεις, για να γνωρίσουμε τα νέα στέκια μας στα πέριξ της Ολύμπου και της Ρωμαϊκής Αγοράς.
Η νέα «πιάτσα» της Θεσσαλονίκης μάς συστήνεται
του Γιώργου Κόκουβα

Ανάμεσα στην Εγνατία και στην παραλία βρίσκεται όλη η ζωή του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Αυτό τουλάχιστον είχαμε κατά νου κάθε φορά που επισκεπτόμασταν την συμπρωτεύουσα: Να βολτάρουμε στην Ικτίνου, να πιούμε καφέ στην Ζεύξιδος, να κάνουμε ποδήλατο στην παραλία και να ξενυχτήσουμε στην Βαλαωρίτου. Όποιος ξεμάκραινε πάνω από την Εγνατία, ήταν μόνο για να ανηφορίσει προς τα Κάστρα και να δει την πόλη αφ’ υψηλού.

Ή ήταν από αυτούς που γνώριζαν ότι στην περιοχή ανάμεσα στην Άνω Πόλη και την Εγνατία κάτι «ανεβαίνει» με ταχύτατους ρυθμούς. Κι αυτό ήταν η πιάτσα της Ολύμπου, που από «υπόγεια» έγινε σταδιακά εναλλακτική, και τώρα πια βαδίζει ολοταχώς προς το «mainstream». Προτού φτάσει σε αυτόν τον προορισμό, σας συστήνουμε δέκα «ολόφρεσκα» ή και πιο κλασικά στέκια που δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια, παρά να… στρατοπεδεύσουμε στην περιοχή.

*One Sweet Day (Ολύμπου 57)
Σε τόσο cozy, sui generis μαγαζάκι είχαμε καιρό να βρεθούμε. Ανοίγοντας την πόρτα της σοκολατερί, η μυρωδιά της σοκολάτας είχε φτάσει ήδη στα ρουθούνια μας. Όλα τα έπιπλα διαφορετικά μεταξύ τους: Μικρά τραπεζάκια, ρετρό καρέκλες, vintage καναπέδες και πολυθρόνες στο arty ισόγειο και στο μικρό πατάρι, έργα τέχνης από… σακούλες στους τοίχους και βιβλιοθήκες παντού διαμορφώνουν το σκηνικό του ιδιαίτερα προσεγμένου χώρου. Το καλό όμως αρχίζει στην συνέχεια: Όταν η ζεστή σοκολάτα φτάνει αχνιστή μπροστά σου, φτιαγμένη από κουβερτούρα ή λευκή σοκολάτα που λιώνεται εκείνη την ώρα – εμείς δοκιμάσαμε την ανάμικτη («γάλακτος») και… πέρασε μπροστά από τα μάτια μας όλη η παιδική μας ηλικία. Συνοδεύστε την σοκολάτα, τον καφέ ή το τσάι σας με τα πεντανόστιμα σοκολατάκια που θα διαλέξετε από την ειδική «βιτρίνα», τα οποία στοιχίζουν από 20 λεπτά το ένα, και τέλος, αναζητήστε τις πολύ όμορφες εκδόσεις ημερολογίων και «σοκολατένιων» παραμυθιών που πωλούνται στον ειδικό πάγκο σε πολύ καλές τιμές.

*Φρειδερίκο Αγάπη μου (Ολύμπου 87, τηλ: 2310 238532)

Η αρχή είχε γίνει με το «Pasta Flora Darling», το πιο πολυσυζητημένο café του κέντρου. Οι ιδιοκτήτες του «μυρίστηκαν» τις προοπτικές της περιοχής της Ολύμπου, και ξαναχτύπησαν φέτος ανοίγοντας το «Φρειδερίκο Αγάπη μου», ένα αντίστοιχης φιλοσοφίας και αισθητικής café που σφύζει από ρετρό αντικείμενα, πληθωρική vintage διακόσμηση, world και jazz μουσικές και εναλλακτικό φοιτητικό (και όχι μόνο) κοινό, που απολαμβάνει τον καφέ του από το πρωί ή τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ το βράδυ. Μόνιμη παρέα, ο σκύλος του μαγαζιού, στον οποίο το τελευταίο οφείλει και το όνομά του.

*Πιόνι (Ολύμπου 82, τηλ: 697006681)

Ένα από τα πιο stylish στέκια του «νέου κέντρου» ξεχωρίζει από μακριά, έχοντας αντικαταστήσει ολόκληρη την γωνία του δρόμου με σκακιστικές αναφορές: Όπου δείτε πιόνι, μπείτε και δεν θα χάσετε: Καφές ή ποτό στην σκιά της Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης, χαλάρωση με ένα βιβλίο από την μικρή βιβλιοθήκη των ιδιοκτητών, free wifi για να δουλεύετε ανενόχλητοι, και πιο αργά, οι DJs κάνουν ρουά ματ με τις καλύτερες μουσικές. Ανοιχτό από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 2 το άλλο πρωί.

*The Blues Bar (Ολύμπου 84, τηλ: 2310 220979)
Επιτέλους η Ρωμαϊκή Αγορά έχει το «ολοδικό» της στέκι, στην πάνω δεξιά γωνία της: Μικρό αλλά θαυματουργό, το Blues Bar σερβίρει καφέ και blues σε έναν ατμοσφαιρικό, ιδιαίτερο «ζεστό» χώρο, στον οποίο κυριαρχεί το ξύλο, το γυαλί και οι ωραίες μουσικές. Το Blues bar έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό – αν σας συγκινούν κι εσάς τα soul, afro και funk ακούσματα ίσως ήρθε η ώρα να το ανακαλύψετε.


*Roquer (Ολύμπου 104, τηλ: 2310 282662)
 

Από την στιγμή που περνάς την πόρτα του Roquer, ξεχνάς πού βρίσκεσαι. Κάτι οι πράσινες πέργκολες που «κρύβουν» τον δρόμο, κάτι η επιγραφή «Save water. Drink beer» που θα δείτε στην είσοδο, κάτι οι δεκάδες ετικέτες μπύρας και η τσεχική «κληρονομιά» που έχει χτίσει εδώ μια μικρή φωλιά, σε αυτή την μπυραρία θα ξεχαστείτε για τα καλά. Βοηθούν σε αυτό οι εξαιρετικές τιμές (οι βαρελίσιες μπύρες ξεκινούν από τα 2,50€), αλλά και οι μεζέδες και τα εδέσματα, όπως το λουκάνικο Τσεχίας, η πηχτή, η σαλάτα Βοημίας και οι «μπυρομπουκιές» (από 0,50€). Καθίστε στα χαριτωμένα ξύλινα τραπεζάκια υπό το ατμοσφαιρικό φως και απολαύστε τα.

*Οξυγόνο (Ολύμπου 81, τηλ: 2310 260085) 
Πρόκειται για ένα υπέροχο πατάρι που κρύβει εκατοντάδες βιβλία και αφορμές για λογοτεχνικές συζητήσεις: Οι εκδόσεις Μεταίχμιο εγκαινίασαν το «Οξυγόνο» ακριβώς πριν έναν χρόνο, και ήδη έχουν δώσει νέα πνοή στην περιοχή, για όλους όσους έψαχναν ένα πολιτισμικό στέκι. Το βιβλίο και η τέχνη έχουν την τιμητική τους σε αυτό το πατάρι που βλέπει κατάφατσα την Ρωμαϊκή Αγορά. Γύρω από το μεγάλο τραπέζι του διοργανώνονται σεμινάρια, εργαστήρια για ενηλίκους, παρουσιάσεις βιβλίων και συναντήσεις για λέσχες ανάγνωσης, ενώ τα Σάββατα είναι αφιερωμένα στα παιδιά, που μπορούν να γνωρίσουν τον κόσμο των βιβλίων μέσα από παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

*Άλλος τρόπος (Πλάτωνος 11, τηλ: 2311 211262)
Σε τέσσερις «πυλώνες» βασίζεται η φιλοσοφία του «Άλλου τρόπου». Καφές, ρακή, μεζές, βιβλίο. Ο τέταρτος είναι αυτός που κάνει το στέκι της Πλάτωνος να ξεχωρίζει, καθώς αυτοσυστήνεται ως χώρος βιβλίου, και όντως είναι: Για πρώτη φορά, η ατμόσφαιρα καλτ καφενείου και το ρεμπέτικο τραγούδι συνδυάζεται με την ιεροτελεστία της ανάγνωσης. Η βιβλιοθήκη που καλύπτει ολόκληρο τον έναν από τους τοίχους του μαγαζιού εγγυάται ότι θα γυρίσετε αρκετές σελίδες πίνοντας άλλες τόσες ρακές, πριν αποχωρήσετε.

*Γλυκιά Συμμορία (Ιουστινιανού και Ζαλίκη 1, τηλ: 2310 260204)
«I feel good» είναι γραμμένο με τεράστια γράμματα στον τοίχο της «Γλυκιάς Συμμορίας» και τα δύο «ο» του good είναι οι ρόδες ενός ποδηλάτου. Το καφενείο-μεζεδοπωλείο της Ιουστιανιανού φωνάζει από μακριά «εναλλακτικό». Και το κάνει καλά, με ποιοτικά μεζεδάκια και πιάτα ημέρας όπως τηγανιά με μανιτάρια και κρέμα τυριού, κανελόνια με λαχανικά, τορτίγια με κοτόπουλο, μοσχαράκι με κυδώνια και φιρίκια και άλλα ευφάνταστα πιάτα που συνοδεύονται ιδανικά με βιολογικό κρασάκι. Οι τιμές αρκετά χαμηλές (10-15€ κατ’ άτομο) και το περιβάλλον λιτό, εναλλακτικό και ευχάριστο, χάρη στην ησυχία του δρόμου με τις πάντα φουντωτές νεραντζιές – αναμένουμε να ξανάρθει η άνοιξη για να βγουν και πάλι… τραπεζάκια έξω.

*Καφωδείο Ελληνικόν (Ιουστινιανού 3, τηλ: 2310 237016)

Στην άλλη γωνία βρίσκεται σταθερά ένα από τα παλαιότερα στέκια που κάνουν την διαφορά στα βόρεια της Εγνατίας: Το Καφωδείο Ελληνικό συγκεντρώνει όλο το εναλλακτικό κοινό της πόλης, που επιλέγει να πιει μερακλίδικο ελληνικό καφέ στα μεγάλα «παραδοσιακά» τραπέζια της σάλας του ισογείου, να απολαύσει live alternative σχήματα κάθε βράδυ (αυτήν την περίοδο έπονται lives από τους Μήτση, Δερμιτάσογλου, Nomik, Saos, Κουγιουμτζόγλου, Blues Wire και Basement High) και να ανέβει τα σκαλιά μέχρι το πατάρι, όπου διοργανώνονται πάντα ενδιαφέρουσες εκθέσεις τέχνης.

*Μπιτ Παζάρ
Διαχρονική αξία στην καρδιά της περιοχής, στην «μυστική» πλατεία γύρω από στοές, παλιές αγορές και αντικερί, τα μικρά μαγαζάκια του Μπιτ Παζάρ δεν αδειάζουν ποτέ από –φοιτητικό κατά βάση- κόσμο, ο οποίος πιάνει θέση στα τσίγκινα τραπεζάκια για λίγο κρασί και πολλούς και οικονομικούς μεζέδες: Από τον Ζέφυρο μέχρι το Ευοί Ευάν, σε οποιοδήποτε στέκι κι αν επιλέξετε στην αγορά του Μπιτ Παζάρ, σίγουρα θα κάνετε ένα ταξίδι προς τα πίσω, στην Ιστορία της πόλης και στις δικές σας πιο ξέγνοιαστες αναμνήσεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v