World Press Photo: Οι πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες της χρονιάς

Ο ανθρώπινος πόνος, το κλάμα, η ανακούφιση, το γέλιο, η αδρεναλίνη, ο θρήνος, η παιδική αθωότητα και η αστραφτερή αύρα διασημοτήτων, όλα αποτυπώθηκαν στις καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς, όπως τις βράβευσαν τα φετινά World Press Photo Awards.
World Press Photo: Οι πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες της χρονιάς
Περισσότερες από 100.000 φωτογραφίες, τραβηγμένες από 5.666 φωτογράφους 124 διαφορετικών εθνικοτήτων συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό World Press Photo, όπου σπεύδουν να προβάλλουν τις δημιουργίες τους οι άνθρωποι πίσω από το συγκλονιστικό οπτικό υλικό που είδαμε τυπωμένο ή δημοσιευμένο στον Τύπο όλου του κόσμου την χρονιά που μας πέρασε. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες των μεγάλων νικητών σε κάθε κατηγορία, καθώς και την ιστορία που κρύβει πίσω της η καθεμία.

*Το μεγάλο βραβείο: Paul Hansen, Gaza Burial

Ο Σουηδός φωτογράφος βρέθηκε στην Γάζα τον περασμένο Νοέμβριο, και αιχμαλώτισε με τον φακό του τα συντετριμμένα πρόσωπα Παλαιστινίων, που οδηγούσαν δύο μικρά παιδιά στην κηδεία τους, μετά από ισραηλινό χτύπημα. Ο πατέρας των παιδιών σκοτώθηκε επίσης στο χτύπημα ενώ η μητέρα τους εισήχθηκε στην εντατική.

*Γενικά νέα, Rodrigo Abd, Aida

Ο Αργεντινός φωτογράφος βρέθηκε στην Συρία, όπου αποτύπωσε το γοερό κλάμα της Aida, μετά από το σοκ που υπέστη από σοβαρό τραυματισμό κατά την πτώση του σπιτιού της σε επιχείρηση του συριακού στρατού. Η οικογένειά της τραυματίστηκε θανάσιμα κατά το συγκεκριμένο επεισόδιο.

*Αθλητική δράση, Wei Seng Chen, Joy at the end of the run

Ένας αναβάτης φτάνει στο τέλος μιας επικίνδυνης διαδρομής πάνω σε δύο ταύρους, των οποίων τις ουρές χρησιμοποιεί σαν χαλινάρια για να περάσει μέσα από… ριζοχώραφα. Ναι, πρόκειται για σπορ, στην Δυτική Σουμάτρα της Ινδονησίας.

*Σύγχρονη Ζωή, Micah Albert, At the Dandora Dump

Μια γυναίκα που εργάζεται σαν ρακοσυλλέκτρια σε έναν τεράστιο σκουπιδότοπο στην Κένυα κάνει ένα διάλειμμα από την δουλειά για να ξεφυλλίσει τα βιβλία που βρίσκει ανάμεσα στους σωρούς των απορριμμάτων.

*Καθημερινή ζωή, Daniel Rodrigues, Football in Guinea-Bissau

Νεαροί ποδοσφαιριστές στην Γουινέα πραγματοποιούν την πρώτη τους γνωριμία με την μπάλα σε μια χωμάτινη αλάνα και ο Πορτογάλος φωτογράφος είναι εκεί για να απαθανατίσει αψεγάδιαστα σε ασπρόμαυρο φιλμ την σκηνή.

*Πορτρέτα, Nemanja Pancic, Little Survivor


O Σέρβος φωτογράφος εντοπίζει τον μικρό Milan Ponjiger, ο οποίος έχει μόλις διασωθεί από πτώση από τον έκτο όροφο, την ίδια στιγμή που οι γονείς του ξεψυχούν στο ίδιο μέρος. «Πηδήξαμε από το μπαλκόνι επειδή είχαμε οικονομικά προβλήματα», είπε στους συγκλονισμένους γείτονες το αγόρι, αποτυπώνοντας τα αδιέξοδα της κρίσης και στην γειτονική Σερβία.



*Πορτρέτα σε στούντιο, Nadav Kander, Daniel Kaluuya
Το βραβείο για πορτρέτο σε «σκηνοθετημένη» φωτογράφησε κατέκτησε ο Βρετανός φωτογράφος Nadav Kander για το εντυπωσιακό ασπρόμαυρο πορτρέτο του επίσης Βρετανού ηθοποιού Daniel Kaluuya.

Δείτε τους νικητές σε όλες τις κατηγορίες, καθώς και τα νικητήρια photo stories των 56ων World Press Photo 2013 εδώ.

Πηγή: World Press Photo
Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v