Κλείνει μετά από δύο δεκαετίες λειτουργίας το ΕΚΕΒΙ

Φρένο στην πορεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου βάζει το υπουργείο Πολιτισμού, που όπως όλα δείχνουν αποφάσισε να βάλει λουκέτο στο ΕΚΕΒΙ ύστερα από 19 χρόνια παρουσίας του στην εθνική πολιτική για το βιβλίο, επειδή «δεν επιτυγχάνει πλέον τον στόχο του».
Κλείνει μετά από δύο δεκαετίες λειτουργίας το ΕΚΕΒΙ
Την απόφαση να βάλει «λουκέτο» στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου έλαβε το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΑΠΕ-ΜΠΕ, θέτοντας έτσι τέλος στην 19χρονη πορεία του θεσμού.

Η ηγεσία του υπουργείου, και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, οδηγήθηκε στην συγκεκριμένη απόφαση με το σκεπτικό ότι το ΕΚΕΒΙ δεν επιτυγχάνει πλέον τον στόχο για τον οποίο ιδρύθηκε, ενώ ασφαλείς πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν την αιτιολόγηση πως «δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να διασπάται η κρατική δράση σε δημόσια νομικά πρόσωπα και σε αυτόνομους θύλακες λήψης αποφάσεων, που μάλλον σύγχυση προκαλούν».

Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο στο εξής η Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει την κρατική πολιτική σχετικά με το βιβλίο, ενώ δεν θα απολυθεί κάποιος εργαζόμενος – το πιθανότερο είναι να βρεθούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να απορροφηθούν από άλλους οργανισμούς.

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο το σκάνδαλο του προγράμματος «Φιλαναγνωσία», με «αβαντάρισμα» συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις όχι μόνο μικρότερων εκδοτικών οίκων, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος ζήτησε (και έλαβε) την παραίτηση της προέδρου του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ιδρύθηκε το 1994 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και ρόλος του ήταν έκτοτε η χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την προώθηση του βιβλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v