Αγοραστική αποχή: Μια μέρα χωρίς ευρώ

Φέτος το αποφασίσαμε. Θα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, όπως της αξίζει: τιμώντας όλες τις δωρεάν εκδηλώσεις της πόλης το πρωί, και μαζεύοντας την παρέα για σπιτική διασκέδαση το βράδυ. Δέκα ιδέες για να μας ακολουθήσετε.
Αγοραστική αποχή: Μια μέρα χωρίς ευρώ
της Ηρώς Κουνάδη

Υπάρχει μια γιορτή που για να την… γιορτάσεις, δεν χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα. Για την ακρίβεια, δεν πρέπει να ξοδέψεις χρήματα, αλλιώς δεν την γιορτάζεις. Είναι η Παγκόσμια Μέρα Αγοραστικής Αποχής, που γιορτάζεται στην Ευρώπη το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου και στις ΗΠΑ την Παρασκευή που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών. Αν σπεύσατε να σκεφτείτε ότι η μέρα βρίσκεται (ή βρισκόταν) ημερολογιακά πολύ κοντά στο καταναλωτικό όργιο των γιορτών, συγχαρητήρια, έχετε μάθει να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε όλες τις παγκόσμιες μέρες –κι αυτό δεν είναι ειρωνεία, ούτε υπονοεί απαραίτητα πως έχετε άδικο.

Παρ’ όλα αυτά, μια μέρα χωρίς χρήματα είναι μια ευκαιρία να διαπιστώσουμε πόσο εύκολα ξοδεύουμε όσα (δεν) έχουμε, να συνειδητοποιήσουμε πόσο καταναλωτικά όντα είμαστε –ιδιαίτερα εμείς που δεν θεωρούμε εαυτούς καταναλωτικά όντα– και να… δοκιμάσουμε τις αντοχές μας, περνώντας ένα εικοσιτετράωρο χωρίς να αγοράσουμε τίποτα. Αν μη τι άλλο, η κίνηση είναι αντίστοιχη του ενός λεπτού σιγή για το 80% των πόρων του πλανήτη που καταναλώνουμε εμείς (ναι, εμείς εξακολουθούμε να ανήκουμε στο «πλούσιο» κομμάτι του πλανήτη, παρ’ όλη την ελληνική κρίση) το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού που (αυτο)αποκαλούμαστε «Δύση». Εδώ σβήνετε τα φώτα για μια ώρα και περιμένετε να σωθεί ο πλανήτης, το ένα εικοσιτετράωρο χωρίς χρήματα θεωρείτε ματαιοπονία;

Αυτό το Σάββατο, λοιπόν, 24 Νοεμβρίου, αφήνουμε το πορτοφόλι (και τις πιστωτικές κάρτες, μην κλέβετε) στο σπίτι, και δοκιμάζουμε να περάσουμε μια μέρα χωρίς καθόλου χρήματα. Δοκιμάστε το μαζί μας, μπορεί να εκπλαγείτε –από το πόσο θα σας αρέσει, ή το πόσο θα υποφέρετε, αναλόγως τι άνθρωπος είστε.

Το πρωί…

* Βάζουμε σε ένα καλαθάκι ό,τι έχει περισσέψει από το χθεσινοβραδινό φαγητό, μαζί με όσα φρούτα έχουν ξεμείνει στο ψυγείο, και στρώνουμε καρό τραπεζομάντηλο σε όποιο πάρκο είναι πιο κοντά στην πόρτα μας –η βενζίνη μετράει για χρήματα, και χρήματα σήμερα δεν ξοδεύουμε, υπενθυμίζουμε. Μην αρχίσετε τις γκρίνιες ότι δεν έχετε πάρκο κοντά σας: ο Εθνικός Κήπος, το Άλσος Νέας Σμύρνης, το Πεδίο του Άρεως, το Πάρκο Αντώνη Τρίτση, το Άλσος Καισαριανής και ο Λόφος του Φιλοπάππου είναι μερικές μόνο από τις αθηναϊκές οάσεις που επιμένουμε να ξεχνάμε. Αν έχετε και ποδήλατο, δεν σας πτοεί τίποτα.

* Βάζουμε το ξυπνητήρι να χτυπήσει νωρίς, για να είμαστε στις 10.30 στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, που φιλοξενεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα στον εθνικό μας χάρτινο ήρωα, τον Καραγκιόζη, με εκθέσεις, προβολές και σεμινάρια. Το αφιέρωμα διαρκεί έως τις 15 Δεκεμβρίου, αυτό το Σάββατο, όμως, 24 Νοεμβρίου, στις 10.30 το πρωί ενήλικες και παιδιά ξεναγούνται δωρεάν στην έκθεση και στο πρόγραμμα eshadow, μια εφαρμογή ηλεκτρονικού και διαδραστικού θεάτρου σκιών εμπνευσμένη από το παραδοσιακό Ελληνικό Θέατρο Σκιών. Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα 210 3680047 και 2103680052 και στο site της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

* Παίρνουμε τα πιτσιρίκια/ ανιψάκια/ παιδιά φίλων μας, για μια βόλτα στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, στην Πλάκα. Οι εκθέσεις του είναι πάντα ενδιαφέρουσες, ακόμη και για ενήλικες, και η είσοδος πάντα δωρεάν. Το μουσείο λειτουργεί από τις 10.00 μέχρι τις 15.00 τα Σαββατοκύριακα.

* Αν η ιδέα του Παιδικού Μουσείου δεν σας ενθουσιάζει, σημειώστε μερικά ακόμα –πάντα δωρεάν– ενδιαφέροντα μουσεία: το Επιγραφικό, στο ισόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου, το Μουσείο της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πλάκα (που συνδυάζεται και με μια υπέροχη βόλτα στα Αναφιώτικα), και το sui generis –και ιδιαίτερα ενδιαφέρον– Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων επίσης στην Πλάκα, που λειτουργεί τα Σάββατα από τις 10.00 μέχρι τις 14.00.

* Οι Πειραιώτες, ή όσοι δεν φοβάστε να διανύσετε την απόσταση μέχρι τον Πειραιά με ποδήλατο, ξεναγούνται το Σάββατο στην βιομηχανική Ιστορία της πόλης, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Η περιήγηση ξεκινά στις 10.00 το πρωί, και περιλαμβάνει βιομηχανικά κτίρια του 19ου και του 20ου αιώνα, όπως η παροπλισμένη κλωστοϋφαντουργία Ρετσίνα και το πλινθοκεραμοποιείο Δηλαβέρη, το πρώτο ατμοκίνητο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας στο Φάληρο, τη ΧΡΩΠΕΙ αλλά και βιομηχανίες στην Πειραιώς. Αρκεί μόνο να κλείσετε θέση στο 210 3256932.

Το μεσημέρι, αν δεν έχουμε εφοδιαστεί με τα προαναφερθέντα καλαθάκια του πικνίκ, ή αν έχουμε την ατυχία να βρέχει οπότε δεν μπορούμε να… στρωθούμε κάπου, επιστρέφουμε σπίτι για να αυτοσχεδιάσουμε στην κουζίνα, με ό,τι υλικά έχουν ξεμείνει στο ψυγείο και τα ντουλάπια –αν οι αυτοσχεδιασμοί δεν είναι το ταλέντο σας, πάρτε ιδέες από εδώ για να ξεκινήσετε.

Το απόγευμα…

* Μαζεύουμε ιδέες από τα δύο σχετικά αφιερώματα του i2nlife.gr και μετά μαζεύουμε και την παρέα στο σπίτι, για μαραθώνιους επιτραπέζιων, μαραθώνιους ταινιών, μαραθώνιους karaoke (μην πιστεύετε τις διαφημίσεις για περίπλοκα συστήματα με μικρόφωνα και μηχανήματα, το μόνο που χρειάζεστε είναι το YouTube και τα χαμηλωμένα ηχεία σας) ή μαραθώνιους… τρομακτικών διηγήσεων. Πώς κάναμε όταν ήμασταν φοιτητές; Έτσι.

* Παίρνουμε τα ποδήλατα –ή δανειζόμαστε αυτά γνωστών και φίλων, όσοι δεν έχουμε– και οργανώνουμε την δική μας ποδηλατάδα στους δρόμους της Αθήνας. Σίγουρα, δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακή όσο εκείνη με τους δύο χιλιάδες ποδηλάτες που λέγεται Freeday και οργανώνεται κάθε Παρασκευή, θα είναι όμως εξίσου διασκεδαστική.

* Όσοι μένετε κοντά στου Ψυρρή, θα χαρείτε να μάθετε ότι το Θέατρο Εμπρός, στο 2 της οδού Ρήγα Παλαμήδου, φιλοξενεί μια σειρά παραστάσεων μουσικής και θεάτρου με ελεύθερη είσοδο. Αυτό το Σάββατο, στις 22.00, το πρόγραμμα έχει μουσική performance από τα Καβούρια της Φρίκης.

Δείτε εδώ περισσότερες ιδέες για δωρεάν διασκέδαση (και) τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.

Και αν… συνηθίσατε και θέλετε να συνεχίσετε την αγοραστική αποχή σας και την Κυριακή, 25/11, σημειώστε πρώτον ότι το πρωί όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της Αθήνας θα έχουν ελεύθερη είσοδο (όπως κάθε Κυριακή, από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου) και δεύτερον ότι το βράδυ ο Ματωμένος Γάμος του Λόρκα ανεβαίνει στο Teatro Piccolo (Μάρκου Μουσούρου 3 Αθήνα, Μετς) με ελεύθερη είσοδο, αρκεί να κρατήσετε την θέση σας τηλεφωνώντας στο 210 9235575.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v