20 διασκεδάσεις για τζάμπα, μάγκες!

Ποιος χρειάζεται στριμωγμένα club όταν μπορεί να χορεύει swing κάτω από την Ακρόπολη; Και γιατί να είναι καλύτερο ένα ακριβό εστιατόριο, από μια βραδιά επιτραπέζιων με την παρέα; Είκοσι τρόποι να περάσουμε καλά χωρίς να ξοδέψουμε πολλά (ή και τίποτα).
20 διασκεδάσεις για τζάμπα, μάγκες!
της Ηρώς Κουνάδη

Σας έχει τύχει ποτέ να βαρεθείτε στο «καλύτερο club της πόλης», αυτό για το οποίο συζητούσατε όλη την εβδομάδα και κλείσατε (πανάκριβο) τραπέζι με την παρέα; Ή να απογοητευτείτε από την ατμόσφαιρα, το σέρβις ή το φαγητό ενός ακριβού εστιατορίου, όπου πήγατε για να γιορτάσετε μια επέτειο; Ο αντίποδας των δυσάρεστων, αλλά εξαιρετικά πιθανών αυτών ενδεχομένων είναι το να περάσετε φανταστικά σε ένα πεζούλι της Αποστόλου Παύλου χαζεύοντας την Ακρόπολη ή να ξεκαρδίζεστε όλο το βράδυ πάνω από μια παρτίδα Taboo. Το ότι χρειαζόταν μια οικονομική κρίση για να μπορέσουμε να το θυμηθούμε/ συνειδητοποιήσουμε/ συζητήσουμε αυτό είναι μάλλον αστείο, σίγουρα παράξενο και ίσως εν τέλει αμελητέο. Φτάνει που μπορούμε ακόμα να μετράμε είκοσι τρόπους να περάσουμε καλά χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε πολλά –ίσως και καθόλου.

Πάμε πλατεία… για μπύρες: Άρχισε να γίνεται «τάση» πριν από μερικά χρόνια, όταν ολοκληρώθηκε η πλατεία του Γκαζιού: μπύρες από το περίπτερο, άραγμα στα πεζούλια, χάζι στην περαντζάδα και μουσική από τα παρακείμενα μπαρ. Τα τελευταία, βέβαια, που είδαν τους τζίρους τους να μειώνονται, αντέδρασαν ακαριαία, καλύπτοντας με μαξιλαράκια τα πεζούλια, τοποθετώντας τραπεζάκια μπροστά τους και παίρνοντας κανονικά παραγγελίες. Μικρό το κακό. Η Αθήνα είναι γεμάτη πλατείες, και μάλιστα πολύ ομορφότερες, και πεζόδρομους, όπως αυτός της Αποστόλου Παύλου κάτω από την Ακρόπολη. Και τα περίπτερά της γεμάτα μπύρες.

Ταινιομαραθώνιοι: Μαζεύετε την παρέα, φέρνει ο καθένας τα DVD που στοιβάζονται κάτω από την τηλεόραση κάθε εβδομάδα με τις κυριακάτικες εφημερίδες, φτιάχνετε σπιτικό ποπκόρν και πατάτε το play. Στην απίθανη περίπτωση που κανείς από την παρέα σας δεν μαζεύει τα DVD των εφημερίδων, το YouTube έρχεται και πάλι να δώσει τη λύση: ολόκληρες ταινίες χωρισμένες ανά κατηγορία, στην οθόνη σας με ένα μόνο κλικ –ούτε παράνομα downloads, ούτε περίπλοκα torrents, ούτε τίποτα.

Φιλαράκια vs. Game of Thrones: Σε σχέση με τις ταινίες, οι σειρές που κάνουν θραύση τα τελευταία χρόνια έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα: παρέχουν πολύ πιο πρόσφορο έδαφος για χαβαλέ, καθώς απαιτούν πολύ μικρότερο βαθμό συγκέντρωσης –αν χάσεις κάτι πιθανότατα θα επαναλαμβάνεται στο επόμενο επεισόδιο– και προσφέρονται περισσότερο για DVD-ο-μαραθώνιους, για τον απλούστατο λόγο ότι διαρκούν πολύ περισσότερες ώρες.

Πάμε για ορθοπεταλιές: Το έχουμε αναλύσει τόσες φορές, που δεν έχετε κανέναν λόγο να το σκέφτεστε ακόμα. Παίρνετε ή δανείζεστε ένα ποδήλατο –ακόμη και το παλιό σας mountain είναι μια χαρά μετά από ένα γρήγορο ρετούς στα λάστιχα– και είτε ακολουθείτε κάποιον από τους ποδηλατικούς συλλόγους της πόλης σας, για να κάνετε και καινούριες γνωριμίες, είτε χαράζετε τις δικές σας διαδρομές.

Χορεύετε;: Για κάποιο μυστήριο λόγο, τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα είναι πολύ πιθανότερο να πετύχεις κόσμο να χορεύει στον δρόμο –σε milonga events, που οργανώνουν οι διάφορες ομάδες tango, ή στα swing street parties που αυξάνονται και πληθύνονται– παρά στα clubs. Τόσο το καλύτερο για εμάς, βέβαια: ο υπαίθριος χορός δεν έχει εισιτήριο, έχει συνήθως υπέροχο ντεκόρ (την Ακρόπολη, τα δρομάκια του Θησείου, ή την αρχαία αγορά) και πολύ κεφάτο κόσμο.

Flashmob: Η τάση έρχεται από τη Νέα Υόρκη, και είναι όσο χαριτωμένα παράξενο είναι και αυτό εδώ το βίντεο. Μια παρέα –μεγάλη κατά προτίμηση– μαζεύεται σε έναν χώρο, κάνει κάτι όπως το χορευτικό του παραπάνω βίντεο, ή οτιδήποτε άλλο της κατέβει στο κεφάλι, οι περαστικοί στην αρχή στέκονται παραξενεμένοι και κοιτούν, και εν συνεχεία –αν αυτό το «κάτι» δεν είναι ακροβατικά– πολλοί από αυτούς συμμετέχουν. Εγγυημένη, δωρεάν διασκέδαση, τόσο για εσάς όσο και για τους άλλους.

Πικνίκ: Άλλη μία κλασική ιδέα, η οποία δεν αποτυγχάνει ποτέ. Φτιάχνετε μερικά σαντουιτσάκια από το σπίτι, προσθέτετε στο καλάθι κι ένα μπουκάλι κρασί (από 4€ στο σούπερ μάρκετ) και στρώνετε, προαιρετικά, ένα καρό τραπεζομάντηλο για έξτρα ατμόσφαιρα στο γρασίδι. Δείτε, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life, τα πάρκα στα οποία μπορείτε να… στρωθείτε, ή ακολουθήστε την ιδιαίτερα δραστήρια ομάδα που διοργανώνει τα lunch street parties στα πιο απίθανα μέρη της Αθήνας, στο blog της και στο Facebook, για να μάθετε πού θα γίνει η επόμενη εξόρμηση.

Γύρω από το τραπέζι: Εκείνα τα επιτραπέζια παιχνίδια που μαζεύουν σκόνη κάτω από τα κρεβάτια ή στα βάθη του παταριού έχουν τη μαγική δύναμη να κάνουν μια ολόκληρη παρέα να γελάει μέχρι δακρύων ένα ολόκληρο βράδυ. Δεν το πιστεύεις, μέχρι να παίξεις μια παρτίδα Taboo μετά από δέκα χρόνια… αποχής. Αν, τώρα, θέλετε κάτι πιο «προχωρημένο», μια πιο ενήλικη ή πιο περίπλοκη βερσιόν των επιτραπέζιων που παίζατε με την παρέα του γυμνασίου, η Κάισσα και οι προτάσεις που θα βρείτε κατά καιρούς στη στήλη Hobbies του in2life είναι η απάντηση στο πρόβλημά σας. Αρκεί η παρέα να είναι μεγάλη, για να μπορεί να συνδράμει ο καθένας από λίγα ευρώ για να τα αγοράσετε. Αν βαριέστε να διαβάζετε κανόνες, η παλιά καλή τράπουλα δεν απογοητεύει κανέναν –για να ανέβει λίγο η αδρεναλίνη, μπορείτε αντί για λεφτά να ποντάρετε «θελήματα»: ένα πλύσιμο πιάτων, δυο ώρες baby sitting, μια μετάφραση και ούτω καθεξής.

Τα παιδία παίζει online: Και τι κάνετε αν η παρέα δεν είναι φαν των παιχνιδιών; Μια δραστική λύση θα ήταν να αλλάξετε παρέα. Μια πιο πραγματοποιήσιμη λύση είναι να ανακαλύψετε τον κόσμο των online παιχνιδιών και να κάνετε διαδικτυακούς φίλους που θα συμμερίζονται τον ενθουσιασμό σας. Από τα πιο απλά, τύπου Uno, μέχρι τα πιο περίπλοκα role playing games, με τα οποία θα χρειαστείτε λίγο χρόνο για να εξοικειωθείτε, αλλά θα κολλήσετε πολύ περισσότερο, στο internet υπάρχουν τα πάντα –πάρτε μερικές ιδέες από παλαιότερο δημοσίευμα του in2life, εδώ.

Περπατώ εις το δάσος: Όποιος είπε ότι οι πόλεις δεν προσφέρουν ευκαιρίες και διαδρομές ιδανικές για πεζοπορίες, πιθανότατα δεν έχει περπατήσει στα μονοπάτια του Υμηττού και της Πάρνηθας, δεν έχει εξερευνήσει ένα προς ένα τα σοκάκια της Πλάκας, και δεν έχει κάνει την βόλτα των «ενοποιημένων αρχαιολογικών χώρων» για την οποία τόσος λόγος έγινε λίγο πριν την Ολυμπιάδα. Πάρτε ιδέες από εδώ, φορέστε τα αθλητικά σας και κάντε τον τουρίστα στην πόλη (σας).

Κοκτέιλ από σπίτι: Ξέρετε γιατί το Μοχίτο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα κοκτέιλ; Γιατί είναι πολύ δύσκολο να αποτύχει. Ειδικά αν ο δυόσμος του είναι φρέσκος, όσο άπειροι και αν είστε στην παρασκευή κοκτέιλ, όσο λάθος και αν κάνετε στις δοσολογίες, όσο και αν βάλετε λεμόνια γιατί πού-να-βρείτε-lime, η ευωδιά του θα καλύψει τα πάντα, και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους. Μαζέψτε, λοιπόν, την παρέα στο σαλόνι, ή στο μπαλκόνι ακόμα καλύτερα, και φροντίστε να έχετε προνοήσει από πριν για ένα μπουκάλι ρούμι (τα έξοδα του οποίου θα μοιραστείτε μετά), μερικές σόδες και δυόσμο –ζάχαρη και λεμόνια υποθέτουμε ότι θα έχετε σπίτι. Αν δεν σας βρίσκεται πρόχειρο ένα γουδοχέρι, ένα κουτάλι της σούπας κάνει εξίσου καλά τη δουλειά του. Περισσότερες συνταγές για κοκτέιλ θα βρείτε εδώ.

Ταράτσα πάρτι: Σίγουρα κάποιος από την παρέα έχει βρει έναν τρόπο να ανεβαίνει στην ταράτσα της πολυκατοικίας του –επειδή είναι ο διαχειριστής και έχει το κλειδί, επειδή τον συμπαθεί ο διαχειριστής και μπορεί να τον πείσει να του δώσει το κλειδί, επειδή ο μπαμπάς του ήταν κλειδαράς και δε χρειάζεται κλειδί… Παίρνετε τα συστατικά που λέγαμε προηγουμένως, ανεβαίνετε στην ταράτσα κι έχετε τον καλοκαιρινό ουρανό και τη φωτισμένη πόλη για ντεκόρ και την φοιτητική αίσθηση για μπόνους. Ποιος χρειάζεται μουσική;

Το αλκοόλ το επιούσιο: Ολοένα και περισσότερα είναι τα αθηναϊκά μπαράκια που δεν θα σας ζητήσουν περισσότερα από 5€ για ένα ποτό. Δύο από τα αγαπημένα μας στέκια είναι το Λουκούμι της Πλατείας Αβησσυνίας, με την υπέροχη ταρατσούλα του, και το Alcohole στην Αγία Παρασκευή. Δείτε περισσότερες διευθύνσεις για φτηνά ποτά σε παλαιότερο θέμα του in2life, αλλά και στο εξαιρετικό site FtinaPota.gr.

Η πόλη γιορτάζει: Σχεδόν κάθε μέρα, συχνά και περισσότερες από μία φορές την ημέρα, σε κάποιο σημείο της Αθήνας στήνεται μια γιορτή: βιβλίου, τατουάζ, ανθοκομίας, μουσικής, παιδικού παραμυθιού, κινέζικης κεραμοποιίας, νομιμοποίησης των μαλακών ναρκωτικών, σινεμά, ποδηλάτου, γυναίκας, ομοφυλοφιλίας, ζαχαροπλαστικής… Και σχεδόν όλες αυτές οι γιορτές και τα υπαίθρια φεστιβάλ είναι δωρεάν για όλους. Τσεκάρετε τακτικά τις λίστες του ForFree, του Tzaba.gr και των events του Αθηνοράματος, για να μην χάνετε κανένα.

Κάτι ψήνεται: Εντάξει, δεν χρειάζεται να βαθμολογείτε ο ένας τον άλλο στο τέλος. Το να μαγειρεύετε, όμως, μαζί με φίλους είναι εκτός από διασκεδαστικό, και ιδιαίτερα… χορταστικό. Μπορείτε, για έξτρα ποικιλία στο τραπέζι, να κανονίζετε κάθε φορά να μαγειρέψετε ο καθένας κάτι διαφορετικό, ή να το κάνετε όντως όπως στο Κάτι Ψήνεται, κάθε μέρα της εβδομάδας στο σπίτι κάποιου άλλου.

Let's (talk about) sex, baby: Υποθέτουμε ότι δεν χρειάζεται να παραθέσουμε επιχειρήματα/ ιδέες/ προτάσεις. Αν παρ’ όλα αυτά αναγνωρίζετε ότι και το να σκέφτεστε ή να διαβάζετε για το σεξ είναι από μόνο του μια μορφή οικονομικής διασκέδασης, το ένθετο Σεξ και Σχέσεις του in2life έχει προτάσεις για singles, δεσμευμένους, προσφάτως ερωτευμένους, ζευγάρια που έχουν βαρεθεί και πάει λέγοντας…

Για γερά νεύρα: Αν πάντα σας γοήτευαν τα X-Files, οι ιστορίες τρόμου, τα παραφυσικά φαινόμενα και οι θεωρίες συνωμοσίας, σίγουρα θα ξέρετε ότι το internet είναι αστείρευτη πηγή γνώσης, (παρα)πληροφόρησης και εξερεύνησης. Αν η θεωρία σας ανοίξει την όρεξη για περισσότερη δράση, δύο πράγματα μπορείτε να κάνετε: να οργανώσετε έναν θριλερ-ο-μαραθώνιο το βράδυ με την παρέα, ή να δείτε τι μας είπαν οι έλληνες κυνηγοί φαντασμάτων σε πρόσφατο αφιέρωμα του in2life για το ghost hunting στην Αθήνα.

Βιβλιοφάγοι όλου του κόσμου, ενωθείτε: Μία εκ των προφανέστερων «φτηνών διασκεδάσεων» μας ήρθε τελευταία στο μυαλό όταν σκεφτόμασταν ιδέες για αυτό εδώ το θέμα. Ίσως γιατί δεν χρειάστηκε να μεσολαβήσει η κρίση για να ανακαλύψουμε την γοητεία των βιβλίων –ή ίσως γιατί αν κάτι είναι τόσο προφανές, τείνουμε να το ξεχνάμε. Ανταλλάσσουμε βιβλία μεταξύ μας, ή με αγνώστους μέσω του αθηναϊκού bookcrossing που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, ή ανακαλύπτουμε κρυμμένους θησαυρούς σε δανειστικές βιβλιοθήκες και πιάνουμε θέση στην αγαπημένη μας πολυθρόνα ή σε κάποιο από τα καλύτερα café για διάβασμα, τις διευθύνσεις των οποίων έχουμε συγκεντρώσει εδώ.

Πάμε παραλία: Είναι τουλάχιστον ιεροσυλία να ζεις στη μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της οποίας οι παραλίες απέχουν μία ώρα με το αυτοκίνητο και όχι με το αεροπλάνο από το κέντρο της, και να μην τις (εκ)τιμάς. Όσο το καλοκαίρι πλησιάζει, τόσο οι επιλογές μας για φτηνές διασκεδάσεις πολλαπλασιάζονται: κολύμπι, ηλιοθεραπεία ή μήπως ρακέτες στην άμμο;

Η τέχνη του λαού: Ευελπιστούμε πως το ξέρετε, οπότε απλώς το υπενθυμίζουμε: η είσοδος σε όλες τις γκαλερί της πόλης είναι δωρεάν. Κι αν το περιβάλλον των γκαλερί σας φαίνεται ελαφρώς «αυστηρό» (αν και δεν έχετε δίκιο, πολλές από αυτές είναι funky, μοντέρνες και μυρίζουν… φρεσκάδα ιδεών) υπάρχουν και οι χώροι τέχνης που «καμουφλάρονται» σε μπαρ και πολυχώρους, όπως αυτοί για τους οποίους μιλούσαμε εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v