Η Αθήνα με €12: Το τζάμπα δεν πέθανε

Είναι, τελικά, στραβός ο γιαλός; Πήραμε τους δρόμους, είδαμε δωρεάν θέατρα κι εκθέσεις, φάγαμε πιάτα ημέρας, ήπιαμε κοκτέιλ σε cozy μπαράκια που δεν τα πιάνει κρίση και καταλήξαμε ότι μάλλον… στραβά αρμενίζουμε.
Η Αθήνα με €12: Το τζάμπα δεν πέθανε
της Ηρώς Κουνάδη

Με βάση τη λαϊκή θυμοσοφία, δεν μπορεί παρά στραβά να αρμενίζουμε. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήξαμε μετά από πολύωρες συζητήσεις επί του γνωστού θέματος «γιατί περισσεύει τόσος μήνας στο τέλος των χρημάτων;». Ίσως, τελικά, να μην είναι οι πόλεις αφ’ εαυτών ακριβές ή φθηνές. Ίσως να είναι η «χρήση» που τους κάνουμε. Ή ίσως ακόμα για το γεγονός ότι είναι ακριβές να φταίει η νοοτροπία των κατοίκων τους. Και όλοι ξέρουμε ποια είναι η νοοτροπία του μέσου Αθηναίου σε σχέση με τα χρήματα που πρέπει να χαλάσει μια τυπική μέρα στην πόλη για να περάσει καλά. Διόρθωση. Ποια ήταν αυτή η νοοτροπία μέχρι πέρυσι.

Είπαμε, λοιπόν, να κάνουμε το πείραμα. Να βγούμε στην Αθήνα με 12 ευρώ στο πορτοφόλι, και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Να πάμε θέατρο, να δούμε ταινίες, να πιούμε δύο ποτά; Να φάμε και κάτι, γιατί με όλες αυτές τις βόλτες πεινάσαμε; Μήπως μπορούμε να τα κάνουμε και όλα αυτά μαζί; Αδύνατο, είπατε; Θα εκπλαγείτε. Όπως εκπλαγήκαμε κι εμείς.

Δωρεάν….
Sightseeing:
Οι επίσημες αργίες, όπως η 28η Οκτωβρίου που πλησιάζει, η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα –με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες– αλλά και όλες οι Κυριακές από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου είναι ημέρες ελεύθερης εισόδου σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Εφοδιαστείτε με χάρτες και αθλητικά και εξερευνήστε, επιτέλους, τον Κεραμεικό, την Αρχαία Αγορά και τους Αέρηδες.

Θέατρο (δρόμου): Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου της Αθήνας τρέχει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου στο ιστορικό κέντρο και γύρω από την Ακρόπολη, φιλοδοξώντας να μετατρέψει τον δημόσιο χώρο της πόλης σε πεδίο δράσης, από ενδιάμεσο σκηνικό μεταξύ δύο bars. Η αυριανή τελετή λήξης ολοκληρώνεται με ένα μεγάλο πάρτι στην Πλατεία Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο.

Θέατρο (κανονικό): Δεκαοκτώ ηθοποιοί, όλοι μαθητές του Λάκη Καραλή, συνθέτουν κείμενα που εμπνεύσθηκαν από τη συνεργασία τους μαζί του, έργα σπουδαίων συγγραφέων όπως ο Ζαν Κοκτώ, ο Ανρί Μιρζέ, ο Μποντλέρ, ο Μάριος Χάκας, καθώς και έργα και τραγούδια του ίδιου του Λάκη Καραλή, για να δημιουργήσουν την παράσταση «Μου Μιλάτε για Κείνον», η οποία παρουσιάζεται δωρεάν προς τιμήν του δημιουργού του θεάτρου που έφυγε πρόσφατα κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 19:00 και κάθε Σάββατο στις 17:00 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου στο Θέατρο Βαφείο (Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, τηλ.: 210 3425637).

Σεμινάρια: Άπειρα. Το Nosotros στα Εξάρχεια τυγχάνει από τα αγαπημένα μας (διοργανώνει μαθήματα θεατρικού αυτοσχεδιασμού, εκμάθηση ξένων γλωσσών, σχέδιο, χορό και πολλά ακόμα) αλλά με μια ματιά στη σχετική στήλη του ForFree.gr θα ανακαλύψετε πολλά ακόμα. Δωρεάν μαθήματα φωτογραφίας διοργανώνει και η Λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιπποκράτους 15, τηλ.: 210 3688205) –και όχι, δεν είναι απαραίτητο να είστε φοιτητές για να συμμετάσχετε.

Θέατρο (κι άλλο): Η Θεατρική Εταιρεία Πόλις επαναλαμβάνει για 14 παραστάσεις την βραβευμένη από την ένωση Ελλήνων θεατρικών κριτικών, θεατρική παράσταση "Κοραή 4 - Προσβάσιμος χώρος" στον χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, στα πρώην Κρατητήρια της Κομαντατούρ. Το ενδιαφερόμενο κοινό πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνεί διότι οι θέσεις θεατών είναι περιορισμένες (τηλ. κρατήσεων 2103243581 και 6974713655 καθημερινά 10:00-14:00 και 18:00 - 21:00). Παραστάσεις έως 31 Οκτωβρίου κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στις 21:15.

Σινεμά: Τα χρονικά της γερμανικής ιστορίας, αντικατοπτρισμούς στον κινηματογράφο, ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από τη διαιρεμένη και την επανενωμένη Γερμανία, παρουσιάζει το Γερμανικό Ινστιτούτο GOETHE (Ομήρου 14-16, τηλ.: 210 3661000, Αθήνα) με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη διαίρεση της Γερμανίας και των 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους. Έως τις 7 Δεκεμβρίου. Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

(Κι άλλο) Σινεμά: Δωρεάν προβολές επιλεγμένων ταινιών με εισηγητές γνωστούς θεωρητικούς του χώρου και κινηματογραφιστές πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, Βαλτετσίου 25 στα Εξάρχεια (τηλ.: 210 3615675, 210 3602379) με τη χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι Τρίτες του Οκτωβρίου, από τις 19.00 έως τις 22.00, είναι αφιερωμένες στο έργο του μαιτρ του τρόμου, Άλφρεντ Χίτσκοκ, με εισηγητή τον Σωτήρη Καρκανιά. Στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνται και δωρεάν σεμινάρια με θέμα την 7η Τέχνη.

Έκθεση: Η Ελένη Μιχαλακοπούλου παρουσιάζει την τρίτη ατομική της έκθεση, με έργα φτιαγμένα με κολάζ, ακρυλικά και μολύβια πάνω σε χαρτί, στο Χώρο Τέχνης 24 (Σπευσίππου 38, Κολωνάκι, Αθήνα) από τις 3 έως τις 28 Νοεμβρίου. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-14:00 και 18:00-21:99, Σάββατο 11:00-14:00.

Live, ταινίες, μαραθώνιοι επιτραπέζιων και λέσχες ανάγνωσης: Στο forum της Fnac στο Μαρούσι, αλλά και στη Fnac της Γλυφάδας, κάθε μήνα διοργανώνονται συναντήσεις, συζητήσεις, προβολές, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις με αφορμή το βιβλίο, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, αλλά και λιγότερο… προφανή θέματα, όπως τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα manga. Δείτε κάθε μήνα το αναλυτικό πρόγραμμα στο site της Fnac.

Φαγητό: Ξέρετε από πού ξεκίνησαν τα διάφορα κακεντρεχή σχόλια που ακούγονται για τους δημοσιογράφους; Από τους φίλους τους, που ζήλευαν το γεγονός ότι έτρωγαν τζάμπα δυο- τρεις φορές την εβδομάδα σε εγκαίνια εκθέσεων, events δημοσίων σχέσεων και πρεμιέρες έργων. Αργότερα διέρρευσε το μυστικό ότι δε χρειάζεται να είσαι δημοσιογράφος για να παρευρεθείς στα εγκαίνια μιας έκθεσης και να… τιμήσεις τον μπουφέ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μπορείς να προσποιηθείς ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον για την τέχνη. Και να ξέρεις πού γίνονται κάθε εβδομάδα τα εγκαίνια. Τα κακεντρεχή σχόλια, δυστυχώς, παρέμειναν.

Βόλτα με τα πιτσιρίκια: Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, τηλ.: 210 3312995) ανανέωσε πρόσφατα τα εκθέματά του, αλλά κράτησε την είσοδο δωρεάν. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 – 14.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00 – 15.00. Αν σκοπεύετε να πάτε καθημερινή, τηλεφωνείστε πρώτα για να βεβαιωθείτε ότι το μουσείο δεν είναι κλεισμένο από σχολικές ομάδες.

Μέχρι €7
Αλκοόλ:
Στο λιλιπούτειο Use με τα τραπεζάκια έξω στην Πλατεία Καρύτση, στο Kazu (Μαυρομιχάλη 3), στο White Noise (Ευμολπίδων 20) στο Γκάζι, στο Baba au Rum (Κλειτίου 6), στο Saxo (Πανόρμου 117 Β & Κηφισίας) και στο bar - ορισμό του freestyle στου Ψυρρή που λέγεται Cantina Social (Λεωκορίου 8) δε θα χρειαστείτε περισσότερα από 6 ευρώ για ένα ποτό. Στο Taf (Νορμανού 5, Μοναστηράκι) με το ίδιο κόστος –σε χρήμα, όχι σε χρόνο– θα περιηγηθείτε και στα δωματιάκια με τις εικαστικές εκθέσεις. Στο κουκλίστικο Key Bar (Πραξιτέλους 37) το ποτό σας θα κοστίσει μισό ευρώ παραπάνω.

Ποτό (στα Εξάρχεια): Για την πιάτσα των Εξαρχείων μάλλον δε χρειάζεστε συστάσεις: σε Πειρατή και Dr. Feelgood στην Πλατεία το ποτό θα σας κοστίσει 5 ευρώ. Ένα ευρώ παραπάνω και απολαμβάνετε και την arty ατμόσφαιρα του νέου Floral (Θεμιστοκλέους 80) ή ανεβαίνετε για το απαραίτητο people watching στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, στους Χάρτες. Αν η έλλειψη ντεκόρ δε σας ενοχλεί, κι αν η φοιτητική ατμόσφαιρα σας εμπνέει, στο Τηνιακό στην Αλεξάνδρας πίνετε μπύρα με 2 ευρώ.

Φαγητό: Στον Αιγύπτιο (Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών, Μεταξουργείο) θα δοκιμάσετε τα καλύτερα φαλάφελ και το αυθεντικότερο ταμπουλέ της ζωής σας, προς μάξιμουμ 7 ευρώ το άτομο. Στον Κυματοθραύστη (Βαλτετσίου και Χαριλάου Τρικούπη, Νεάπολη) γεμίζετε από το μπουφέ μεγάλο πιάτο με λιχουδιές με 6 μόλις ευρώ (ή 3 ευρώ αν προτιμάτε μικρό πιάτο). Στο Αστάρι (Μαραθώνος και Γερμανικού, Μεταξουργείο) θα φάτε σπιτικές σπεσιαλιτέ με μόλις 4,70 ευρώ το πιάτο, τις οποίες θα συνοδεύσετε με εξαιρετική ρακή, προς 2,70 ευρώ. Στο arty μπιστρό Paris – Athènes του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3398600) παραγγέλνετε το πιάτο ημέρας, το οποίο πληρώνετε μόλις 3,50 ευρώ.

Σινεμά: Κάθε Τετάρτη, στα Village Cinemas, ισχύει η προσφορά 2 for 1 για τους κατόχους αριθμού κινητού Cosmote: στέλνετε ένα κενό μήνυμα στο 19019, λαμβάνετε έναν κωδικό που δίνετε στο ταμείο και πληρώνετε 4 ευρώ το εισιτήριο, συν 1 ευρώ το SMS.

Sightseeing: Όχι ότι δεν το ξέρετε, αλλά να το υπενθυμίσουμε για την περίπτωση που το έχετε συμπεριλάβει στη λίστα «αργότερα», εκείνη που δεν ξαναθυμάστε ποτέ: η επίσκεψη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης κοστίζει μέχρι το τέλος του χρόνου 1 ευρώ. Και επιβάλλεται.

Μέχρι €12
Θέατρο: …και συναυλία, δύο σε ένα. Στο Καφεθέατρο (Κοδριγκτώνος 2, Πεδίον Άρεως, τηλ.: 210 8235467) κάθε Τετάρτη στις 21.30 ανεβαίνει η μουσικοθεατρική παράσταση «Θηλή στο Στόμα» που αφηγείται την ιστορία της ζωής μιας γυναίκας. Επί σκηνής δυο γυναίκες και ένας άνδρας. Τα εργαλεία τους ένας μονόλογος και διασκευές γνωστών τραγουδιών (ελληνικών και ξένων) που παρεμβάλλονται εντός του. Στην παράσταση συμμετέχουν οι: Εβελίνα Αραπίδη (ηθοποιός), Μαίρη Στεφανακίδη (τραγούδι), Γιώργος Στεφανακίδης (κείμενο, διασκευές τραγουδιών, live music performing, σκηνοθεσία).

Θέατρο και sightseeing (δύο σε ένα): Με 10 ευρώ το άτομο, βλέπετε και το μεγαλειώδες Εθνικό του Τσίλλερ επιτέλους ανακαινισμένο, και τη νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Πουθενά», αποκλειστικά για τα εγκαίνια της πρώτης σκηνής της χώρας –διάρκειας μισής ώρας, αν αναρωτιέστε από πού προέκυψε το χαμηλό αντίτμο.

Φαγητό: Στην αυλίτσα της Ροζαλίας (Λόντου 4, Εξάρχεια) θα παραγγείλετε τον δίσκο με τα 16 ορεκτικά, αλλά θα έχετε φροντίσει να συγκεντρώσετε μια παρέα τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων, γιατί δύο δεν τον καταφέρνετε με τίποτα. Στην ταβέρνα του Οικονόμου (Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα) θα δοκιμάσετε σπιτικά μαγειρευτά που δεν ξεπερνούν τα 12 ευρώ το άτομο. Στον Νέζο (Κωνσταντινουπόλεως 58, Γκάζι) αν δε σας αποθαρρύνει το ντεκόρ θα απολαύσετε νοστιμότατους κρεατομεζέδες με άρωμα ανατολής. Στο Στέκι του Ηλία (Θεσσαλονίκης 7, Θησείο) οι λάτρεις των παϊδακιών θα βρουν των παράδεισό τους. Στη Στοά του Βαγγέλη (Ευριπίδου 63) τα μεζεδάκια είναι παραδοσιακά κι η ατμόσφαιρα μυρίζει παλιά Αθήνα –το ωράριο μας δυσκολεύει λίγο: ανοιχτά 8.00 το πρωί με 20.00 το βράδυ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v