Αποκέντρωση τώρα: Ιδέες και λύσεις για να… την κάνετε

Μην πάρετε τα βουνά. Πάρτε τα… χωράφια, γίνετε αγρότης, καλλιεργήστε σαλιγκάρια, ανοίξτε έναν ξενώνα ή τη δική σας online επιχείρηση. Έχουμε τέσσερις ιστορίες που θα σας εμπνεύσουν, μαζί με τις αντίστοιχες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το κάνετε.
Αποκέντρωση τώρα: Ιδέες και λύσεις για να… την κάνετε
της Ηρώς Κουνάδη

«Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, αλλά μόνο εδώ η κατάσταση είναι τόσο τραγική» σχολίαζε εύστοχα προ ημερών αναγνώστρια του in2life στη fan page μας στο Facebook. «Εμείς δεν έχουμε τα προβλήματά σας. Την κρίση την ακούμε στις ειδήσεις, δεν τη συζητάμε στα καφενεία» μου έλεγε πριν από λίγο καιρό ο συμπαθέστατος ιδιοκτήτης ενός μικρού παντοπωλείου στην Ήπειρο. Δεν θέλεις και πολύ να το πιστέψεις. Μήπως τελικά όντως η λύση στην κρίση και τα προβλήματά της βρίσκεται έξω από τα τείχη του κλεινού άστεως; Να είναι, άραγε, τόσο απλό;

Η απάντηση φυσικά, όπως και σε πολλά άλλα υπαρξιακά ερωτήματα τέτοιου είδους, είναι «εξαρτάται»: Από το τι άνθρωπος είσαι, πόσο ευτυχισμένος θα νιώθεις μακριά από την βουή της μεγάλης πόλης –κάποιοι θα έδιναν το δεξί τους χέρι για να φύγουν, άλλοι θα έκαναν ακριβώς το ίδιο για να μείνουν– και πόσες (και ποιες) στροφές καριέρας είσαι διατεθειμένος να κάνεις για να το πετύχεις. Εμείς ξέρουμε τέσσερις περιπτώσεις ανθρώπων που πήραν την μεγάλη απόφαση, απαρνήθηκαν την Αθήνα για την επαρχία, άλλαξαν δουλειές και τρόπο ζωής, και δεν το μετάνιωσαν στιγμή. Και σας μεταφέρουμε τις ιστορίες τους, μαζί με συμβουλές για να βαδίσετε στα χνάρια τους, και ευχές για να έχετε την ίδια και καλύτερη τύχη.



Ένα παιδί μετράει… σαλιγκάρια

Η ιδέα: Η Μαρία Βλάχου, στα 27 της χρόνια, έγινε συνιδιοκτήτρια της ελληνικής εταιρίας εκτροφής σαλιγκαριών Fereikos Helix και ιδιοκτήτρια της Φερέοικος Γεύσεις, επιχείρησης τυποποιημένων προϊόντων σαλιγκαριών. Σε αυτήν την συνέντευξη που παραχώρησε στην κάμερα του in2life εξηγεί πώς όλα ξεκίνησαν από ένα… αστείο, όταν πλήρωσε 37€ για ένα πιάτο με σαλιγκάρια στην Ελβετία, και σκέφτηκε με την αδερφή της ότι θα μπορούσαν να μαζεύουν σαλιγκάρια στον κήπο τους και να τα πουλάνε στους Ελβετούς. Ένα χρόνο και κάτι αργότερα, η βραβευμένη επιχείρησή τους παραμένει κερδοφόρα, και δεν φοβάται κρίση.

Καν’ το κι εσύ: Σύμφωνα με το εξειδικευμένο site Agrohelp.gr, το συνολικό κόστος της νέας σας επιχείρησης μπορεί να φτάσει έως και τα 4.500€ ανά στρέμμα –περισσότερα στρέμματα καλλιέργειας στη διάθεσή σας, βέβαια, σημαίνουν μικρότερο κόστος ανά στρέμμα. Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα, τώρα, είναι πρώτον ότι η απόδοση ανά στρέμμα μπορεί να φτάσει έως και τα 6.000€ ετησίως (μίλησε κανείς για γρήγορη απόσβεση;) και δεύτερον ότι η καλλιέργεια σαλιγκαριών επιδοτείται, μέσω του ΕΣΠΑ, σε ποσοστό που φτάνει έως και το 50%. Δείτε εδώ τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε για να διεκδικήσετε την επιδότηση και εδώ τις βασικές αρχές και απαιτήσεις της εκτροφής σαλιγκαριών

Τα συν: Το σπιτάκι του παππού σας στο χωριό και η αυλή του είναι, βασικά, ό,τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε. Το αρχικό κόστος είναι μικρό, τα εργατικά έξοδα επίσης, ενώ τα έσοδα είναι ικανοποιητικά εξαρχής –αν σκεφτεί κανείς ότι στις αγορές του κόσμου τα σαλιγκάρια είναι ακριβό και σπάνιο είδος.

Τα πλην: Δυστυχώς, δεν είναι κάθε περιοχή κατάλληλη για καλλιέργεια σαλιγκαριών –όλα εξαρτώνται από το έδαφος και το μικροκλίμα της, όπως θα δείτε αναλυτικά εδώ. Επίσης, όπως γίνεται με κάθε «μόδα», ο ανταγωνισμός σας όσο περνά ο καιρός θα αυξάνεται, και τελικά –μετά από 5-6 χρόνια– μόνο οι καλύτεροι θα επιβιώσουν. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε, ειδικά αν το σπιτάκι του παππού που λέγαμε έχει κι ένα χωράφι γύρω του, στο οποίο θα μπορέσετε πολύ εύκολα να εφαρμόσετε το εναλλακτικό σας σχέδιο. Το οποίο είναι….

Γίνε αγρότης κι εσύ

Η ιδέα: Η 37χρονη Ρίτσα ζει εδώ και εφτά μήνες με τον σύντροφό της στους Γραμματικιάνους, ένα χωριό της Κύμης που δεν έχει άλλους κατοίκους. «Ασχολούμαστε με την γη», μας λέει. «Άλλαξε ριζικά ο τρόπος ζωής μας, ως προς την ποιότητα αρχικά, και κατ’ επέκταση προσφέραμε αγάπη, σεβασμό και αφοσίωση στην γη κι αυτή μας ανταμείβει και χαιρόμαστε τα αγαθά της αλλά μας εξασφαλίζει και το βιοποριστικό μας κομμάτι. Όση αγωνία και να είχαμε στην αρχή για το αν όλα θα πάνε καλά, μέρα με την ημέρα αυτή μας η απόφαση αποδεικνύεται ό,τι καλύτερο, εποικοδομητικότερο και ουσιαστικότερο έχουμε κάνει μέχρι τώρα, αν σκεφτεί κανείς ότι ήμασταν ενάμισι χρόνο άνεργοι και οι δύο, με πεσμένα φτερά, απογοήτευση και κατάθλιψη. Ακολουθήσαμε το ένστικτο μας και γίναμε πάλι ευτυχισμένοι έστω και αν οι δυσκολίες είναι αρκετές» καταλήγει.

Δείτε σε προηγούμενο αφιέρωμα του in2life περισσότερες συνεντεύξεις νέων που αποφάσισαν να αφήσουν την Αθήνα για να γίνουν αγρότες.

Καν’ το κι εσύ: Βιολογικές καλλιέργειες, ιπποφαές, σταμναγκάθι, αρόνια… Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι νέες, εναλλακτικές καλλιέργειες αποτελούν τελευταία όλο και συχνότερα αντικείμενο συζήτησης. Η τάση θέλει τους νέους, επίδοξους αγρότες να αφοσιώνονται σε μία εναλλακτική μορφή καλλιέργειας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις επιδοτείται –ή τουλάχιστον εμπίπτει στην κατηγορία των επιχειρήσεων που δικαιούνται ευνοϊκά δάνεια μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Jeremie. Δείτε στο StartUp Greece του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας όλα τα προγράμματα επιδοτήσεων που τρέχουν αυτήν την περίοδο στον αγροδιατροφικό τομέα. Δείτε επίσης εδώ ιδέες και λύσεις για να ξεκινήσετε την αγροτική σας επιχείρηση.

Διαβάστε: Περισσότερα για τις εναλλακτικές καλλιέργειες αναλυτικά εδώ.

Δείτε κι αυτό: Στις αρχές Δεκεμβρίου διοργανώνεται στην Αθήνα διήμερο σεμινάριο για την καλλιέργεια του ιπποφαούς. Όσοι πιστοί… σπεύσατε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου. Λεπτομέρειες εδώ.

Τα συν: Η άμεση επαφή με την φύση και οι ευκαιρίες να ξεδιπλώσετε το επιχειρηματικό σας ταλέντο και να εντοπίσετε το επόμενο «γκραν σουξέ» του κλάδου –και το ιπποφαές κάπως έγινε και το μάθαμε, δεν φύτρωσε για πρώτη φορά πρόπερσι. Μεγάλο συν και το ότι, ακόμη και αν δεν βγάλετε πολλά λεφτά, δεν θα ξανακούσετε –και δεν θα ξανασκεφτείτε– ποτέ ξανά την μισητή φράση «εδώ δεν έχουμε να φάμε…».

Τα πλην: Η δουλειά δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ξεκούραστη και εύκολη. Ο καιρός από (έστω βαρετό) θέμα συζήτησης θα μετατραπεί σε αιτία ολονύχτιας αϋπνίας. Και (αυτό μάλλον το ξέρετε) ό,τι και αν κάνετε, οι πιθανότητες να πλουτίσετε δεν είναι με το μέρος σας.



Η τέχνη της φιλοξενίας

Η ιδέα:
Ο Αντώνης Παπανικολάου, ιδιοκτήτης του υπέροχου ξενώνα Πρυτανείο, στα Τσίντζινα του Πάρνωνα, βρέθηκε για πρώτη φορά στο μικρό, εγκαταλελειμμένο χωριουδάκι τυχαία, το 1998. «Στον πλειστηριασμό του δημοτικού σχολείου, ενός υπέροχου πέτρινου κτιρίου του 1891, ήμουν μόνος μου», θυμάται. Μερικά χρόνια και πολλή προσωπική δουλειά αργότερα, το σχολείο είχε μετατραπεί στον πρώτο ξενώνα του χωριού, που φύσηξε νέα πνοή ζωής στο όμορφο χωριουδάκι.

«Από το 2003, το Σχολαρχείο ήταν κάθε Σαββατοκύριακο γεμάτο» διηγείται ο ίδιος. Με τα χρόνια άρχισε να εμφανίζει κτιριακά προβλήματα, οπότε αναζητούσαμε μία εναλλακτική. Βρήκαμε ένα οικόπεδο με υπέροχη θέα, ψηλά στην είσοδο του χωριού, ενταχθήκαμε σε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα, αλλά μας βρήκε η κρίση με το που ανοίξαμε τα φτερά μας. Και κάπου εκεί ξεφύτρωσε η επόμενη ιδέα, καθώς το 2008 έφυγε ο καλύτερός μου φίλος από την Αθήνα, όπου δούλευε ως χρηματιστής, παντρεύτηκε στο χωριό και μπήκε συνέταιρος. Φορέσαμε στην κουκουβάγια του Σχολαρχείου τήβεννο, και ανοίξαμε το Πρυτανείο».

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη την ιστορία του Πρυτανείου, μαζί με άλλα success stories από ξενώνες ανά την Ελλάδα, σε προηγούμενο δημοσίευμα του in2life, εδώ.

Καν’ το κι εσύ:
Μπορεί το πάρτι των επιδοτήσεων να τελείωσε όταν μας «βρήκε η κρίση», όπως λέει και ο κ. Παπανικολάου παραπάνω, κάποια προγράμματα όμως εξακολουθούν να τρέχουν, και μπορούν να σας βοηθήσουν στο νέο σας ξεκίνημα, κυρίως παρέχοντάς σας δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Δείτε, για παράδειγμα, αυτό το πρόγραμμα δανειοδότησης του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και αυτό που αφορά την νεανική επιχειρηματικότητα, για κάθε τύπο επιχείρησης.

Τα συν: Η δουλειά είναι ωραία, αν είστε κοινωνικός τύπος και απολαμβάνετε την καθημερινή επαφή με τον κόσμο. Η επαφή με την φύση είναι επίσης κι εδώ ένα συν, και οι ευκαιρίες να εξελίσσεστε, εσείς και η επιχείρησή σας, διαρκώς (διοργανώνοντας, για παράδειγμα, βραδιές γευσιγνωσίας, αγροτουριστικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη φύση) δεν έχουν τέλος. Και τέλος –για την περίπτωση που σας ενδιαφέρει– συμβάλλετε στη βελτίωση του προφίλ της χώρας ως ταξιδιωτικού προορισμού.

Τα πλην: Θα είστε από εκείνους που επηρεάζει περισσότερο η κρίση, ειδικά αν ο ξενώνας σας βρίσκεται σε κάποιο χωριό της ορεινής, ηπειρωτικής Ελλάδας –όπως μας έλεγε πρόσφατα ένας άλλος ιδιοκτήτης ξενώνα, «κακά τα ψέματα, ο χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα είναι μόνο για τους Έλληνες». Επίσης, η αρχή, μέχρι να σας μάθει ο κόσμος, δεν θα είναι εύκολη –από την άλλη, όμως, ποια αρχή είναι εύκολη;



Λεφτά υπάρχουν… online

Η ιδέα: Η Δήμητρα ανακατεύει αιθέρια έλαια, βότανα, αρώματα, γλυκερίνες και άλλα υλικά τα οποία μεταμορφώνει σε μυρωδάτα σαπουνάκια, κρέμες προσώπου και σώματος, και τα στέλνει από το σπίτι της στο χωριό, λίγο έξω από την Χαλκίδα, σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω του e-shop της, filyrashop.com.

Καν’ το κι εσύ: Δεν χρειάζεται να έχετε δική σας επιχείρηση, ή ταλέντο στις χειροτεχνίες για να πάρετε τα μπογαλάκια σας, και το laptop σας, και να μετακομίσετε στο χωριό (σας ή όχι) όπου θα συνεχίσετε να δουλεύετε και –με λίγη τύχη– να βγάζετε λεφτά online. Μπορείτε να ξεκινήσετε ένα blog, ή μια πρωτοποριακή online υπηρεσία (δείτε εδώ μερικές από τις πιο πρωτότυπες ιδέες που μπορέσαμε να σκαρφιστούμε). Και πώς θα βγάλετε λεφτά από αυτά, ρωτάτε; Με τρεις, κυρίως, τρόπους: Affiliate networks, Google Ads και Do-It-Yourself διαφημίσεις. Αναλυτικά συν και πλην και know how για καθένα από αυτά, εδώ.

Διαβάστε: Πώς θα φτιάξετε το πρώτο σας site ή το πρώτο σας blog.

Δείτε κι αυτό:
Η Δράση digi-mobile για την ενίσχυση επιχειρήσεων που αναπτύσσουν καινοτόμες εφαρμογές για smartphones και tablet PC’s ενισχύει την επιχείρησή σας με ποσά έως και 7.000€. Λεπτομέρειες στο StartupGreece.

Τα συν: Δουλεύετε μόνοι σας –χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι σας, χωρίς χρονοδιαγράμματα, και χωρίς άγχος για το αν, πώς και σε πόση ώρα θα καταφέρετε να φτάσετε στο γραφείο. Με μια καλή ιδέα, έχετε τον κόσμο στο τσεπάκι σας –ο Zuckerberg ξεκίνησε να φτιάχνει τον κολοσσό του ως φοιτητής σε μια εστία, για όσους το ξέχασαν. Αν η λαμπρή ιδέα σας είναι κατά κάποιο τρόπο αυτοματοποιημένη (μια μηχανή αναζήτησης που ψάχνει τις καλύτερες προσφορές στο internet, για παράδειγμα) έχετε και πολύ ελεύθερο χρόνο, αφού από ένα σημείο και μετά –όταν θα την έχετε τελειοποιήσει– δεν χρειάζεται να ασχολείστε μαζί της καθημερινά.

Τα πλην: Δουλεύετε μόνοι σας –χωρίς συναδέλφους για να λέτε μια κουβέντα στα διαλείμματα, και χωρίς ιδιαίτερο άγχος να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί, πράγμα που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την παραγωγικότητα της υπόλοιπης μέρας, ιδιαίτερα αν δεν είστε από τους ανθρώπους που μπορούν να επιβληθούν στον εαυτό τους. Μπορεί να ξεκινήσετε γεμάτοι αισιοδοξία, να απογοητευτείτε και να τα παρατήσετε εύκολα αν δεν είστε χαρακτήρας με υπομονή –και το internet χρειάζεται πολλή υπομονή: μόνο για να σας «ανακαλύψει» και να αρχίσει να σας εμφανίζει στα αποτελέσματα αναζητήσεων το Google, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v