Επιδοτήσεις: Λεφτά δεν υπάρχουν (;)

Πού είναι, επιτέλους, κρυμμένα τα λεφτά; Ποιοι δικαιούνται επιδοτήσεις και πώς τις διεκδικούν; Και, κυρίως, γιατί δεν απορροφούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια; Το in2life μιλά με ειδικούς και προσπαθεί να διαλευκάνει το μυστήριο των επιδοτήσεων. Δεν είναι εύκολο.
Επιδοτήσεις: Λεφτά δεν υπάρχουν (;)
της Ηρώς Κουνάδη

«Λεφτά δεν υπάρχουν, κι αυτά που υπάρχουν δεν τα δίνουνε, κι οι τράπεζες φοβούνται να δώσουν δάνεια, και πού θες να μπλέξεις τώρα; Να στηριχτείς σε μια επιδότηση τα λεφτά της οποίας είναι να τα πάρεις σε τρία χρόνια –και αν τα πάρεις;». Αυτή είναι η μόνιμη επωδός που ακούει οποιοσδήποτε τολμά να θίξει, έστω και διακριτικά, το καυτό θέμα των επιδοτήσεων –σε οποιαδήποτε μορφή τους: επιχειρηματικότητας, καινοτομιών, τουριστικής ανάπτυξης, έργων δημοσίου, ακόμα και εκείνης της αποτυχημένης προσπάθειας εκσυγχρονισμού κτιρίων, με κουφώματα αλουμινίων μεταξύ άλλων, που λεγόταν Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον.

«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει επιδοτήσεις, στην πράξη όμως δε νομίζω ότι θα δοθούν ποτέ» μου λέει ο τραπεζικός αναλυτής και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Μέτοχος και Επενδύσεις, Στέφανος Κοτζαμάνης, απογοητεύοντας με ακόμα περισσότερο. Ελάχιστα πιο αισιόδοξος είναι ο Δρ. Ιωάννης Βέρμπης, Σύμβουλος Ανάπτυξης: «Υπήρξε μια κινητοποίηση λίγο μετά το καλοκαίρι, τα προγράμματα όμως που άνοιξαν απευθύνονταν σε φορείς του δημοσίου: ΟΤΑ, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, περιφέρειες κλπ» λέει.

«Τα λίγα προγράμματα για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας που άνοιξαν τον τελευταίο χρόνο δεν ήταν καθόλου ελκυστικά, για διάφορους λόγους: είτε γιατί οι όροι ήταν τέτοιοι που πολύς κόσμος απογοητευόταν, είτε γιατί απευθύνονταν σε κλάδους που δεν ήταν ελκυστικοί για την ελληνική αγορά, είτε γιατί –κακά τα ψέματα– είχαμε καλομάθει, με τις παλαιότερες επιδοτήσεις του 65-70% και τώρα το 40-45% μας φαίνεται λίγο» προσθέτει.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον δρ. Βέρμπη, πολλά από τα προγράμματα που είχαν εγκριθεί για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων δεν υλοποιήθηκαν, λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η οικονομική κρίση: Οι απολύσεις στις οποίες αναγκάστηκαν να προβούν οι μικρές επιχειρήσεις μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων τους κάτω από το minimum των απασχολουμένων που προϋπέθεταν οι όροι της επιδότησης. «Κατέληγες, δηλαδή, να έχεις πέντε εργαζόμενους και να πρέπει να επαναπροσλάβεις τους τρεις που απέλυσες συν άλλους δύο, για να δικαιούσαι μια επιδότηση της τάξεως των 200-300 χιλιάδων ευρώ. Δεν σε συνέφερε».

Τα (λίγα) προγράμματα που αξίζουν τον κόπο

Μια ματιά στο StartUpGreece.gr του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που συγκεντρώνει όλα τα προγράμματα ανάπτυξης και ενίσχυσης επιχειρήσεων, αναπτερώνει την ελπίδα –αλλά μόνο για λίγο. Στην αρχική σελίδα αναφέρονται δεκατέσσερις ανοιχτές προσκλήσεις –μόνο που για τις επτά εξ αυτών η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έχει παρέλθει προ διετίας. Μένουμε, λοιπόν, με τις υπόλοιπες επτά, και ζητάμε από τον δρ. Βέρμπη να μας εξηγήσει ποιες αξίζουν τον κόπο και ποιες όχι. Ιδού τα πορίσματα:

Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την στήριξη της επιχειρηματικότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής και κατάρτισης καθώς και στήριξης της απασχόλησης σε περιοχές που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης
Μη σας μπερδεύει ο ιδιαίτερα ασαφής τίτλος. Το πρόγραμμα της Ειδικής Γραμματείας για την Ανταγωνιστικότητα στοχεύει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, βοηθώντας ουσιαστικά τις υφιστάμενες επιχειρήσεις να προσλάβουν υπαλλήλους, και τους ανέργους και τους νέους επιχειρηματίες που έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011 να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους. Επιδοτούνται, μεταξύ άλλων, τα ενοίκια έως 50%, οι δαπάνες ίδρυσης της επιχείρησης κατά 10%, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ έως 40% και οι δαπάνες αγοράς εξοπλισμού, πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων έως 10%. Ο προϋπολογισμός, όμως, είναι μικρός, και το συνολικό ποσό της επιδότησης δεν ξεπερνά τις 20.000€ ή τις 35.000€ αν η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αν, παρ’ όλα αυτά, θεωρείτε ότι αξίζει τον κόπο, λεπτομέρειες για τους κλάδους που επιδοτούνται και τις προϋποθέσεις θα βρείτε εδώ. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 15 Ιανουαρίου 2012.

Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων
Η δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 στοχεύει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις –υφιστάμενες ατομικές, μικρές και μεγαλύτερες– που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Η χρηματοδότηση φτάνει έως και το 65% (ποσοστό εντυπωσιακό για τα σημερινά δεδομένα) και καλύπτει, μεταξύ άλλων, την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, την κατασκευή ή βελτίωση ακινήτων και την προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι ενδιαφερόμενοι… σπεύσατε, η προθεσμία εκπνέει στις 28 Δεκεμβρίου. Λεπτομέρειες εδώ.

Εναλλακτικός Τουρισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού
Απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού: αγροτουρισμού, οικοτουρισμού, δασοτουρισμού και πάει λέγοντας. «Ο εναλλακτικός τουρισμός περιλαμβάνει το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών, οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα κίνητρα των τουριστών, απευθύνονται σε ένα εξειδικευμένο κοινό, τηρούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλουν στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του προγράμματος. Το ύψος της χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει έως 180.000€, ενώ η πρόσφατα παραταθείσα προθεσμία λήγει στις 30 Δεκεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ευνοϊκά δάνεια για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις μέσω JEREMIE
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jeremie είναι το αντίστοιχο του ελληνικού Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και αναλαμβάνει να χρηματοδοτεί τη χορήγηση δανείων με μειωμένο επιτόκιο και μειωμένες εξασφαλίσεις μέσω των τραπεζών Εθνική και Alpha Bank. Απευθύνεται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως πενήντα εργαζόμενους και έχουν ετήσιο τζίρο λιγότερα από δέκα εκατομμύρια ευρώ. Οι επιχειρήσεις που δικαιούνται την χρηματοδότηση είναι αυτές που βρίσκονται υπό ίδρυση ή λειτουργούν λιγότερους από 36 μήνες. Το ποσό της χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει έως και τις 100.000€. Δείτε λεπτομέρειες εδώ.

Πρόγραμμα "Εξωστρέφεια" του ΟΑΕΠ
Υλοποιείται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων σε συνεργασία με τις τράπεζες Marfin Egnatia και Πειραιώς, και στοχεύει στην στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές – εξαγωγές. Το ποσό της χρηματοδότησης φτάνει έως και τις 200.000€, αλλά το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο στις ελάχιστες εξαγωγικές εταιρείες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αν είστε ιδιοκτήτης μιας από αυτές, λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.

Pre-seed χρηματοδότηση για ελληνικά web start-ups από τη HackFwd
Εδώ το τοπίο αλλάζει. Δεν πρόκειται, ουσιαστικά, για κρατική χρηματοδότηση, αλλά για ένα venture capital (ελληνιστί, ιδιωτικά κεφάλαια που επενδύουν σε καινοτόμες ιδέες) το οποίο χρηματοδοτεί με έως και 191.000€ την έναρξη επιχειρήσεων Computer Software, πληροφορικής, internet και τεχνολογίας, και συμμετέχει στην εταιρική σύνθεση. Ουσιαστικά, ξεκινάτε την επιχείρησή σας κάνοντας συνέταιρο την HackFwd. «Δεν πρόκειται περί επιδότησης, αλλά σίγουρα είναι μια νότα αισιοδοξίας το ότι συμπεριλαμβάνεται στο StartUpGreece ως ενεργή πρόσκληση: δείχνει ότι υπάρχουν ξένοι επενδυτές» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βέρμπης. Λεπτομέρειες εδώ.

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Το πρόγραμμα θα ξεκινούσε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά μετά από διάφορες αναβολές και μεταρρυθμίσεις (με τελευταία την εμπλοκή του ΑΣΕΠ στην διαδικασία επιλογής των προσληφθέντων) ακόμα αναμένουμε. Όταν, πάντως, υλοποιηθεί το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει με περίπου 190.000€ Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, για να προσλάβουν ανέργους οι οποίοι θα εργάζονται για πέντε μήνες ο καθένας. Τους τομείς στους οποίους θα δραστηριοποιούνται οι ΜΚΟ θα υποδείξει η κάθε περιφέρεια ξεχωριστά. Το πρόγραμμα είναι μεγάλο, καθότι αναμένεται να «τρέξει» για τρία χρόνια και να δώσει ανάσα σε πολλές περιφέρειες που έχουν πληγεί από την κρίση: μόνο στη Θεσπρωτία, για παράδειγμα, θα προσληφθούν 450 άτομα, τα οποία θα αμείβονται με περίπου 625€ το μήνα, ενώ τα έξοδα για την ασφάλισή τους αναλαμβάνει ο ΟΑΕΔ.

Και πού καταθέτω την αίτηση για την επιδότηση;
Στο εντυπωσιακά φιλικό (για έργο δημοσίου) site StartUpGreece, κάτω από κάθε πολυσέλιδη ανάλυση του εκάστοτε προγράμματος/ πρόσκλησης, θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες, διευθύνσεις, τηλέφωνα και e-mail του εκάστοτε οργανισμού ή υπουργείου που δέχεται αιτήσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Από εμάς… καλή τύχη. Θα την χρειαστείτε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v