Νόμπελ Φυσικής για την «παγίδευση» κβαντικών σωματιδίων

Το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2012 μοιράστηκαν ο Γάλλος Σερζ Αρός και ο Αμερικανός Ντέιβιντ Ουάινλαντ, αφού κατάφεραν χρησιμοποιώντας «παγίδες» να αιχμαλωτίσουν φωτόνια και άτομα και να μετρήσουν τις κβαντικές τους ιδιότητες, κάτι που οι ερευνητές θεωρούσαν ως τότε αδύνατο.
Νόμπελ Φυσικής για την «παγίδευση» κβαντικών σωματιδίων
"Οι βραβευθέντες άνοιξαν το δρόμο για μια νέα εποχή πειραματισμού με την κβαντική φυσική επιτυγχάνοντας την άμεση παρατήρηση μεμονωμένων κβαντικών σωματιδίων χωρίς να τα καταστρέφουν», αναφέρει σήμερα η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, η οποία απένειμε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής στον Γάλλο Σερζ Αρός και τον Αμερικάνο Ντέιβιντ Ουάινλαντ. Η δουλειά των δύο επιστημόνων μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή ενός νέου εξαιρετικά γρήγορου ηλεκτρονικού υπολογιστή, βασισμένου στην κβαντική φυσική.

"Ίσως ο κβαντικός ηλεκτρονικός υπολογιστής αλλάξει την καθημερινή ζωή μας αυτό τον αιώνα με τον ίδιο ριζικό τρόπο που την άλλαξε ο κλασικός ηλεκτρονικός υπολογιστής τον περασμένο αιώνα», προσθέτει η Ακαδημία.

Ο Σερζ Αρός γεννήθηκε το 1944 στην Καζαμπλάνκα και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1971 στο Πανεπιστήμιο «Πιέρ και Μαρί Κιουρί» του Παρισιού. Είναι σήμερα καθηγητής στο Collège de France και την Ecole Normale Supérieure στο Παρίσι.

Ο Ντέιβιντ Ουάινλαντ γεννήθηκε το 1944 στο Μιλγουόκι και έγινε διδάκτορας του Χάρβαρντ το 1970. Εργάζεται σήμερα στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Μέτρων και Τεχνολογίας και το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπούλντερ.

Το Νόμπελ Φυσικής είναι το δεύτερο βραβείο που ανακοινώνεται αυτή την εβδομάδα μετά το Νόμπελ Ιατρικής, το οποίο απονεμήθηκε στον Βρετανό Τζον Γκέρντον και τον Ιάπωνα Σίνυα Γιαμανάκα για την προσφορά τους στον τομέα της έρευνας των βλαστοκυττάρων. Ακολουθεί την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας και την Πέμπτη το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v