Πώς οι ωκεανοί του πλανήτη… αδειάζουν από ψάρια

Η εκμετάλλευση των παγκοσμίων «αποθεμάτων» ψαριού έχει φτάσει σε τέτοια έκταση, που ίσως να είμαστε η τελευταία γενιά στον πλανήτη που ψαρεύουμε το φαγητό μας από την θάλασσα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Πώς οι ωκεανοί του πλανήτη… αδειάζουν από ψάρια
Θα είμαστε η τελευταία γενιά που θα βρίσκουμε ψάρια στον ωκεανό; Η απειλή είναι ορατή, προειδοποιούν οι αριθμοί, καθώς η παγκόσμια κατανάλωση ψαριών έσπασε κάθε ρεκόρ την περασμένη χρονιά: Καταναλώνουμε δεκαεπτά κιλά ψαριού κατ’ άτομο ετησίως , τέσσερις φορές περισσότερο δηλαδή σε σχέση με πριν μισό αιώνα, ενώ ταυτόχρονα ο πληθυσμός των ψαριών συνεχίζει να μειώνεται ραγδαία.

Περίπου το 85% των ψαριών στους ωκεανούς της Γης υφίσταται υπερ-εκμετάλλευση και αφανισμό ή βρίσκεται σε κατάσταση «ανάρρωσης» από υπερ-εκμετάλλευση, μεταδίδει το BBC, που επισημαίνει πρόσφατη έρευνα, η οποία έδειξε πως μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Σκανδιναβίας υπάρχουν λιγότεροι από 100 μπακαλιάροι κάτω των 13 ετών. Πρόκειται, φυσικά, για μια ένδειξη του πώς χάνεται ο πληθυσμός των ψαριών που μπορούν να βοηθήσουν στην αναπαραγωγή του είδους.

Οι σύγχρονες μέθοδοι αλιείας στην Μεσόγειο και την Βόρεια Θάλασσα έχουν επίσης κάνει το τοπίο… έρημο, καθώς αλιεύονται μαζικά οι πληθυσμοί ψαριών προς βρώση, ενώ το πρόβλημα μεταφέρεται πλέον προς την ευρύτερη περιοχή ολόκληρων των ωκεανών. Ενδεικτικά, το 25% των ψαριών που «τρώει» η ΕΕ προέρχεται από μη ευρωπαϊκές θάλασσες, όπως την πρώην πολυπληθή θάλασσα της Δυτικής Αφρικής.

Κι ενώ περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική και την Ασία εξαρτώνται από την αλιεία, οι ψαριές αναμένονται να πέσουν κατά 40% ως το 2050. Το γεγονός ότι η αλλαγή του κλίματος της Γης διαταράσσει τις αγροτικές σοδειές, κάνει ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα, και εντονότερη την διατροφική εξάρτηση του πλανήτη από τα… ιχθυοπωλεία.

Προστατεύοντας την… ψαριά

Άμεση αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου της αλιείας είναι απαραίτητη, σύμφωνα με το BBC, για την σωτηρία των θαλάσσιων πληθυσμών, καθώς σε πολλές χώρες, οι κυβερνήσεις «κάνουν τα στραβά μάτια» ώστε να μην αυξηθεί η ανεργία στον τομέα της αλιείας, αλλά ουσιαστικά υποθηκεύουν το μέλλον του βυθού.

Ένας τρόπος ελέγχου της κατάστασης είναι η ανακήρυξη ορισμένων περιοχών ως προστατευόμενες. Η εναλλακτική είναι τα ψάρια ιχθυοτροφείου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κι αυτή η λύση δεν έχει τα αρνητικά της – όπως το τάισμα των ψαριών με μικρότερα ψάρια, που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, η μόλυνση του περιβάλλοντος, και η έλλειψη σε ωμέγα 3 λιπαρά, σε περίπτωση φυτικής «δίαιτας» των ψαριών.

Άλλο ένα πρόβλημα που εντοπίζει η Gaia Vince, ειδική συνεργάτης του BBC, είναι ο αφανισμός του θαλάσσιου πληθυσμού, εκτός των βρώσιμων ψαριών. Όπως λέει, οι θαλάσσιες χελώνες είναι υπό καθεστώς κινδύνου εξαφάνισης, ενώ ακόμη και οι καρχαρίες κατεβαίνουν σκαλιά της τροφικής αλυσίδας, αφού πλέον το πιο επικίνδυνο πλάσμα στις θάλασσες δεν είναι ο καρχαρίας, αλλά ο άνθρωπος. Διαβάστε το εκτενές ρεπορτάζ του BBC για περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v