Διεθνής Αμνηστία: «Να σταματήσει η επιχείρηση ‘Ξένιος Ζευς’»

Να σταματήσει η μαζική επιχείρηση κατά των παράνομων μεταναστών που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, ζητά η Διεθνής Αμνηστία, κάνοντας λόγο για ρατσιστική αντιμετώπιση των μεταναστών.
Διεθνής Αμνηστία: «Να σταματήσει η επιχείρηση ‘Ξένιος Ζευς’»
Οι μαζικές προσαγωγές μεταναστών στην επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» προκάλεσαν την αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Τζεζέρκα Τιγκάνι, αναπληρώτρια διευθύντρια της οργάνωσης για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία: «Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα ελέγχου της μετανάστευσης, ωστόσο δεν έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται στους ανθρώπους σαν εγκληματίες, εξαιτίας του χρώματος του δέρματος τους» και προσθέτει: ««Το μέγεθος της αστυνομικής επιχείρησης στην Αθήνα, το Σαββατοκύριακο, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για διακρίσεις βάσει εθνικότητας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας, υπάρχουν περιπτώσεις όπου άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε αστυνομικά τμήματα παρότι είχαν τα δικαιολογητικά που αποδείκνυαν την μόνιμη παραμονή τους στη χώρα. Δεδομένης και της αύξησης των επιθέσεων σε βάρος αλλοδαπών με ρατσιστικά κίνητρα, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει φόβους ότι μία τέτοια επιχείρηση θα πυροδοτήσει νέο κύμα τέτοιων επιθέσεων και μεγαλύτερο κλίμα ξενοφοβίας.

Σύμφωνα με την κ. Τιγκάνι τέτοιες συλλήψεις ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο απέλασης άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, αλλά δεν είναι σε θέση να υποβάλλουν αίτηση ασύλου. Οι αιτούμενοι άσυλο στη Ελλάδα, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια όταν προσπαθούν να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία τους αποπειράται να ζητήσει άσυλο στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην οδό Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα. Μόνον ένας μικρός αριθμός αιτήσεων καταχωρούνται από τις αρχές κάθε εβδομάδα.

Μέλη αντιπροσωπείας της Διεθνούς Αμνηστίας υπήρξαν μάρτυρες των κακών συνθηκών των κέντρων κράτησης μεταναστών στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής τους στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αντιπρόσωποι της οργάνωσης επισκέφθηκαν επίσης έξι χώρους κράτησης στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένης της Πέτρου Ράλλη. Ενώ οι πτέρυγες που επιθεωρήθηκαν στην Πέτρου Ράλλη ήταν καθαρές την ώρα της επίσκεψης, διαπιστώθηκε πως οι εγκαταστάσεις χρειάζονται επιδιορθώσεις. Σε άλλες δύο εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες και εξευτελιστικές.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v