ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Η Σουηδία φιλοδοξεί να καταργήσει το πραγματικό χρήμα

Με μόλις τρία τοις εκατό του συνόλου των οικονομικών συναλλαγών να γίνονται με μετρητά, η Σουηδία φιλοδοξεί να καταργήσει το πραγματικό χρήμα. Μάλιστα, από τον επόμενο μήνα η Danske Bank αναμένεται να καταργήσει οριστικά τις συναλλαγές με μετρητά.

Η Σουηδία φιλοδοξεί να καταργήσει το πραγματικό χρήμα

Αποτελεί γεγονός πως οι Σουηδοί συγκαταλέγονται στους πιο τεχνοκρατικούς ανθρώπους του πλανήτη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πλειοψηφία της χώρας χρησιμοποιεί κατά κόρον τα κινητά τηλέφωνα και το Internet Banking. Στην πραγματικότητα, μόλις το τρία τις εκατό όλων των οικονομικών συναλλαγών της χώρας γίνονται με τη χρήση μετρητών.

Ακόμα και τα εισιτήρια των δημόσιων συγκοινωνιών μπορούν να προ- αγοραστούν μέσω… smartphone, ενώ ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί παρόμοιες υπηρεσίες για να πληρώσει για τα πάντα, από είδη σούπερ μάρκετ μέχρι αυτοκίνητα. Έτσι δεν είναι παράλογοι, όσοι υποστηρίζουν πως η Σουηδία θα είναι πιθανώς πολύ σύντομα η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα καταργήσει το χρήμα.

Πιο συγκεκριμένα από τον επόμενο μήνα, η Danske Bank θα καταργήσει οριστικά τις συναλλαγές με μετρητά, ύστερα από απαίτηση των καταναλωτών της, βάζοντας τέλος στα ATM και την ανάληψη χρημάτων από τα ταμεία της. Όσον αφορά την φορολογία, οι ειδικοί πιστεύουν πως για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ήταν πολύ χρήσιμο ένα σύστημα πληρωμών με άμεση ενημέρωση και παρακράτηση του φόρου σε κάποιο κεντρικό σύστημα της εφορίας.

Δείτε το ρεπορτάζ του δικτύου Al Jazeera για το θέμα:


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v